Izaicinājums: Sešās dienās apskriet apkārt Latvijai

16.jūnija rītā Krāslavā starts tiks dots skrējienam „Gaismas ceļš”. Tajā dosies divas komandas (katrā trīs cilvēki): „Ziemeļaustrenis” un „Dienvidrietenis” – turot rokā gaismas lāpu, viena komanda mēros ceļu, kas vijas pa Latvijas dienvidu puses pierobežas ceļiem, otra - ceļu pa mūsu valsts ziemeļu pusi. Iecerēts, ka pēc 5 dienām un 8 stundām abas komandas satiksies Kolkasragā. Skrējiena pamatdoma – pirms vasaras saulgriežiem simboliski izgaismot Latviju.
Ilustratīva bilde ©depositphotos.com

Iedegs ugunskurus

Skrējiena dalībnieki mainīsies aptuveni ik pēc 20 kilometriem. Pēc šīs distances veikšanas tiks iedegts ugunskurs, un lāpa tiks nodota nākamajai tempa turētāju komandai, kas turpinās ceļu. „Gaismas ceļā” dosies 46 vienības pa ziemeļu pusi un 41 pa dienvidu pusi, iededzot 87 ugunskurus, tādejādi izgaismojot Latviju. Kopumā „Gaismas ceļā” dosies vismaz 270 skrējēji, kas nodrošinās nepārtrauktu gaismas lāpu ceļu apkārt Latvijai. Katrā skrējēju maiņas punktā tos sagaidīs „Gaismas ceļa” vēstneši, kas nodrošinās ugunskura vietu savā pašvaldībā, lai no lāpas varētu iedegt uguni un izgaismotu šo vietu uz „Gaismas ceļa”. Vēstneši lielākoties ir pašvaldību pārstāvji un brīvprātīgie. Vēstnešu lomā iejutīsies gandrīz 100 cilvēki.

Ekrānšāviņš no 1836.lv

Ceļš kā dāvana Latvijai

Skrējiens notiks pa tā saukto 1836 ceļu, kas 2018. gadā tika dāvāts Latvijai tās simtgadē, tostarp, 2018. gada 21. jūnijā tika rīkota akcija „Izgaismo Latviju”, kad uz 1836 ceļa tika iedegti saulgriežu ugunskuri un visi vienojās dziesmās, tajā skaitā vienlaicīgi izdziedot Latvijas himnu.

„1836 ceļš simbolizē ceļu uz brīvību. To trīs gadu garumā, sākot ar 2016. gadu, veidoja gājēji - brīvprātīgie, kas devās ekspedīcijās pa Latvijas pierobežu meklējot, atklājot, ieraugot katras vietas unikalitāti tās dabā, vēsturē un cilvēkos, lai galu galā to visu apvienotu vienā, nedalāmā ceļā, ļaujot lepoties par savu tautu, zemi un valsti. Izpētes gājienu rezultātā ir tapis 1836 ceļa mugurkauls. Šogad kopā ar „Lielo Talku”, sabiedrības un pašvaldību iesaisti ceļš tika sākts iezīmēt dabā ar īpašiem 1836 ceļa stabiņiem,” skaidro 1836 ceļa koordinatore Inese Krūze.

Viņa informē, ka komandas ir nokomplektētas, taču tie, kas vēlas atbalstīt skrējējus, var sekot līdzi skrējiena gaitai un pievienoties kā līdzskrējēji. „Skrējiena gaitai varēs sekot līdzi abās organizatoru lapās: 1836.lv un stirnubuks.lv. Aktuālās reportāžas no skrējiena gaitas tiks publicētas sociālajos tīklos rīkotāju profilos, kā arī Facebook notikumā: 1836 Gaismas ceļš,” skaidro I. Krūze.

Ekrānšāviņš no 1836.lv

Pieredze jau ir

Starp citu, apkārt Latvijai jau 2017. gadā apskrēja Dins Vecāns. „Iedomājies par Latvijas robežas apskriešanu biju pasen, taču tā bija tikai doma un ātri tika nolikta malā. Līdz brīdim, kad 2017. gadā ieraudzīju fonda „1836” ieceri “Aplido, apceļo, apmīļo Latviju!”, izveidojot tūrisma maršrutu.” Viņš uzskata, ka jebkurš pasākums, kura ietvaros var parādīt 1836 pamatideju par tūrisma ceļu ap savu dzimteni, ir vērtīgs. „Varam lepoties, ka esam vieni no retajiem visā pasaulē, kuriem šāds ceļš ir un tiek attīstīts katru gadu. Svarīgi un pat vēlams ir iepazīt ne tikai pierobežu, bet arī visu Latviju! Domāju, ka cilvēkiem, kuri pievienosies „Gaismas ceļā”, ātri vien būs „āķis lūpā” un vēlme iepazīt detalizētāk arī pārējos posmus,” ir pārliecināts D. Vecāns.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā