LVM dabas parks Tērvetē: Mēs kā vienmēr gribam būt labākie

Izaugušas vairākas paaudzes, kam «Latvijas valsts mežu» apsaimniekotais dabas parks Tērvetē ir gluži vai ikvasaras piedzīvojumu galamērķis. Parks mainās, attīstās, plešas plašumā un kļūst bagātāks saturā, tāpēc cilvēki brauc turp vairākkārt un vienmēr atklāj ko jaunu. Tērvetē rūķi vairs nedzīvo tikai mežā un pazemē, bet arī pilsētā. Parkam tiek atvēlēta arvien lielāka teritorija ‒ tas plešas arī otrā pusē šosejai, līdzās lielajām autostāvvietām, kur jau iezīmējas «Kurbada pasaule» – izaicinājumiem bagātas velotrases, lielākais tīklu parks Baltijā un piecu grūtības pakāpju gaisa trases «Tarzāns». Taču «Kurbada pasaulei» vēl gaidāma izaugsme.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Čiekurē var apmaldīties

Pirms dažiem gadiem rūķu pilsētā Čiekurē bija tikai daži namiņi un pāris ielu, bet šobrīd tā jau ir pilsēta ar vairāk nekā 40 mājām, savu kafejnīcu, pastu un visu citu, kas pienākas kārtīgai pilsētai. LVM struktūras «LVM Rekreācija un medības» parku iecirkņa vadītājs Kristaps Didže stāsta: «Lielākā daļa pilsētas jau ir uzbūvēta. Arī šovasar top viens kvartāls, kas papildinās jau esošo pilsētas infrastruktūru. Mums ir arī dārznieki, kas rūpējas par pilsētas zaļo rotu - puķu kastes un iekārtie podi, kas saskaņoti ar estētisko un interesanto ēku arhitektūru un pilsētas plānojumu, rada īpaši pievilcīgu pilsētvidi.»

ČIEKURE ir burvīga pilsēta, kurā čakli rosās rūķi un bērni. Apgaismojuma lukturi, puķu kastes un iekārtie podi ir ne vien skaisti, bet arī raisa pasaku vides noskaņu / Ģirts Ozoliņš/F64

Jāteic, ka mazo ieliņu labirinti brīžiem liek aizdomāties - kur es esmu un kā nokļūt no punkta a uz punktu b. Taču pilsēta ir pietiekami kompakta, lai neapmaldītos uz visu dienu un nebūtu palīgā jāsauc rūķi policisti.

MEŽA RŪĶU ciems šogad ir atjaunots un labiekārtots / Ģirts Ozoliņš/F64

Arī «Covid-19» pandēmijas laikā Čiekure bija atvērta, tikai namu durvis bija slēgtas. Tas netraucē mazajiem, caur logu lūkojoties, ieraudzīt, kas slēpjas katrā tematiskajā namiņā. Pilsētā var satikt arī pastāvīgos iemītniekus - rūķi māca dažādas gudrības no saviem zinību apcirkņiem.

Lielajiem, vidējiem un mazuļiem

«Kurbada pasaule» iecerēta kā aktīvās atpūtas, izklaides un zinību gūšanas vieta, kas iekārtota saimnieciskajā mežā. Dabas parka projektu vadītājs Normunds Namnieks stāsta: «Šobrīd vēl esam tapšanas stadijā - veidojam meža infrastruktūru, kurā attīstīt dažādas atrakcijas un izglītojošās programmas. Būtībā «Kurbada pasaule» ir kā lielveikals - mēs no savas puses nodrošinām nepieciešamo infrastruktūru, bet komersanti to iznomā uzņēmējdarbībai. Šopavasar divi objekti jau tika atklāti, un aktivitātes tajos nerimstas. Kā vienmēr, arī attīstot «Kurbada pasauli», izvēlamies labākos piedāvājumus ‒ šeit ir tapis lielākais tīklu parks Baltijā, arī piecu grūtības pakāpju gaisa trases «Tarzāns.»

«KURBADA pasaules» saimnieciskā meža infrastruktūra vēl ir tapšanas stadijā. Šovasar ir pieejamas pastaigu takas caur dažāda veida un vecuma mežiem un krūmājiem / Ģirts Ozoliņš/F64

Akcentēta tiek dzīvā, saimnieciskā meža klātbūtne - nelielā teritorijā var ieraudzīt cirsmu jeb izstrādātu mežu, jaunaudzi, pieaugušu mežu un tikko stādītus kociņus. Atšķirībā no parka šeit tiek saglabāta meža daudzveidība, neveicot īpašus uzlabojumus, kas daudzu cilvēku izpratnē radītu estētiskāku vidi. Te ir gan kritalas, gan pamežs, gan sīki krūmiņi, zied puķes, staigā meža dzīvnieki un dzied putni. Rūpējoties par teritorijas saglabāšanu, tiek iekārtotas pastaigu takas, arī veloceliņi, lai mazinātu cilvēka ietekmi uz mežu. Jau pērn teritorijā tika atklāta velotrasīte ar pārsteigumiem un izaicinājumiem, kuru ļoti iecienījuši mazie bērni un viņu vecāki. Uz Tērveti var braukt gan ar saviem velosipēdiem, gan tos iznomāt uz vietas kopā ar nepieciešamo drošības ekipējumu.»

Jaunie objekti atrodas autostāvvietas tuvumā. Turklāt mežmalā pie autostāvvietas iekārtota plaša atpūtas zona ar soliem un galdiem, kur atvilkt elpu un apēst sviestmaizes pirms garas pastaigas pa mežu, izbrauciena ar velosipēdu vai kāpšanas Tarzāna gaisa trasēs.

Arī «TARZĀNS» iekārtots meža audzes otrajā stāvā. Te nu ir iespēja izpausties visiem adrenalīna ķērājiem - iesakām sākt ar vieglāko trasi un pakāpeniski trenēt meistarību, lai tad sekmīgi pievārētu arī sarežģītāko trasi. Jāpiebilst, ka visā trases garumā jāizmanto drošības sakabe, kas neļauj nokrist / Ģirts Ozoliņš/F64

Normunds Namnieks ir pārliecināts, ka jaunie objekti ļauj Tērvetē atpūsties dažāda vecuma cilvēkiem. «Ģimenēs parasti ir dažāda vecuma bērni - pusaudžus vairs neinteresē rūķu un pasaku mežs, bet mazajiem nav pa spēkam pievārēt Tarzāna trases. Tagad pāris stundas katrs var darīt to, kas sagādā vairāk prieka, lai vēlāk satiktos un pusdienotu kādā no piknika vietām vai vienā no trīs parka kafejnīcām.»

VELOBRAUCĒJUS trasē sagaida dažādi pārsteigumi, arī rampas un strauji pagriezieni. Ja stāvās rampas pārvarēt nav pa spēkam, tās var apbraukt arī pa līdzenu vietu / Ģirts Ozoliņš/F64

Zivis gluži vai pašas lec laivā

Makšķernieki labi pazīst Gulbju ezera bagātīgos lomus. Ne reizi vien šeit noķertas vismilzīgākās karpas Latvijā, arī citu zivju sugu šeit ir daudz. Un tā tam ir jābūt, jo LVM ik gadu ezerā ielaiž zivju mazuļus. Gulbju ezera krastā ir izvietoti makšķernieku namiņi, kur var pārnakšņot, ir pieejama laivu noma, makšķernieku laipas, piknika un telšu vietas, kā arī servisa mājiņa ar tualetēm un dušām. Kristaps Didže stāsta, ka notiek darbi, lai ezera krastā uzslietu jaunus interesanta dizaina makšķernieku atpūtas namiņus, jo tie kļūst arvien pieprasītāki. Nevajag paļauties, ka, aizbraucot uz Tērveti, gan jau kāds namiņš būs brīvs, jo nedēļas nogalēs tie ir ļoti pieprasīti. Vairāki cilvēki sev namiņu uz konkrētu laiku ir rezervējuši visas vasaras garumā. Parka darbinieki atzīst, ka interese par makšķerēšanu un būšanu dabā aizvien pieaug - cilvēki brauc atkal, ja kaut reizi ir izbaudījuši Tērvetes mežu burvību.

LIELĀKĀ tīklu trase Baltijā iekārtota meža otrajā stāvā. Iziet to nav tik vienkārši, kā, no malas skatoties, šķiet. Bērniem tā padodas vieglāk un ļauj izbaudīt šūpošanos, valstīšanos, dauzīšanos. Arī pieaugušajiem tas ir īsts piedzīvojums un pārbaudījums / Ģirts Ozoliņš/F64

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā