RECEPTE: Jāņu siers no veikala piena

Tas ir mīts, ka Jāņu siera siešanai neder veikala piens. Pārliecinājos, ka der ļoti labi, pat gatavojot šo sieru pēc tradicionālas receptes.
VIENKĀRŠI UN GARŠĪGI. Tradīcija uz Jāņiem siet sieru ir sena. Tā darījušas vairākas mūsu paaudzes. Šobrīd šī tradīcija atkal tiek celta godā un katra saimniece var rādīt savu prasmi ©Ilze Šteinfelde

350 g smaga siera ritulīša iegūšana man izmaksāja aptuveni 2 eiro, tiesa, rēķinot, ka izmantoju tikai vienu olu un 30 g sviesta, nevis visu paciņu. Ja sieru būtu gatavojusi no 3 litriem piena, iegūtu aptuveni kilogramu Jāņu siera, kas prasītu aptuveni 6 eiro. Ja ir bažas par gatavošanas prasmēm, drošāk pirmo reizi roku iemēģināt ar 1 litru piena. Tas ļaus saprast, kā process notiek un vai sāls un ķimeņu daudzums ir pietiekams. Pēc tam jau var ļaut vaļu fantāzijai un Jāņu sieru siet ar dažādām garšvielām.

Jāņu sieram nepieciešamās sastāvdaļas:

* 1 litrs piena

* 300 g biezpiena

* 1 ola

* 30 g sviesta

* pustējkarote sāls

* tējkarote ķimeņu

Pagatavošana

  1. Lai iegūtu pēc iespējas viendabīgāku siera masu, vēlams, lai arī biezpiens ir viendabīgs. Ja biezpiens ir graudains, to ir ieteicams sablendēt. Bet tas nav obligāti. Senos laikos, sienot Jāņu sieru, neviens to neblendēja. Tas tikai tāds mūsdienu izlutinātās pasaules untums.
  2. Katlā ielej pienu un liek to karsēties. Kad piens sāk teju vārīties, tajā iemaisa biezpienu, un turpina vārīt uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz atdalās sūkalas. Šo brīdi var skaidri redzēt - dzeltenīgā šķidrumā katlā peldēs biezpiena kunkulīši.
  3. Sietā ieklāj dubultu marli un tajā ielej visu katla saturu, lai sūkalas notekas.
  4. Marlē sakrājušos siera masu ieliek atpakaļ katlā, pieliek sāli, ķimenes, olu un sviestu. (Sāls un ķimeņu daudzumu katrs var variēt pēc savas patikas. Ja kādam netīk ķimenes, var iztikt arī bez tām.) Visu samaisa un uzliek uz nelielas uguns karsēties. Visu laiku maisa, līdz masa sāk velties kamolā.
  5. Ar mitru marli izklāj bļodiņu vai kādu citu trauku, kurā paredzēts siet sieru, ieliek tajā siera masu un apsedz to ar marles maliņām.
  6. Sieru no sākuma atstāj atdzist istabas temperatūrā, pēc tam ieliek ledusskapī ar visu bļodu. Pēc aptuveni 2 stundām siers būs ieņēmis formu un to var izvīstīt no marles paladziņa. Kā jau piena produktu, līdz galdā celšanai to drošāk glabāt ledusskapī.
  7. Sieru var dažādot, to apsmērējot ar izkausētu sviestu un apviļājot garšvielās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā