Raimonda Vazdika un Nauris Brikmanis par "norautiem jumtiem"

Šajā nedēļā ar jaunu dziesmu – «Putnu būrītim jumts norauts» –, ko varēs dzirdēt Latvijas Radio 2 un citās mūzikas straumēšanas vietnēs un radiostacijās, sevi piesaka jauns duets – aktrise un dziesminiece Raimonda Vazdika un šovmenis, mūziķis un grupas «Dziļi violets» solists Nauris Brikmanis.
JAUNS DUETS. Aktrise Raimonda Vazdika un šovmenis Nauris Brikmanis satikās, iepazinās un sadraudzējās pirms diviem gadiem TV3 šovā «Izklausies redzēts». Abu draudzība vainagojusies ar kopīgu dziesmu – «Putnu būrītim jumts norauts» ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ar prieku, «veco zēn»!

Dziesmas «Putnu būrītim jumts norauts» vārdu un mūzikas autore ir Raimonda Vazdika, un Nauris Brikmanis pievienojas dziesmas izpildījumā.

Viņi satikās, iepazinās un sadraudzējās pirms diviem gadiem TV3 šovā «Izklausies redzēts», kurā Nauris Brikmanis plūca uzvaras laurus.

«Tagad viņu pazīst un zina visa Latvija, viņš piedalās dažādos raidījumos, dzied grupā, bet, atnākot uz šovu, es par viņu nezināju pilnīgi neko. Pirmoreiz ieraudzīju kā Elvisu Presliju...» atminas Raimonda Vazdika, atklājot, ka grimētavā abi pilnīgi nejauši bija sasēdināti līdzās un jau pēc nelielas komunikācijas aktrise saprata, ka šovā būs jautri - pat ja visi pārējie dalībnieki stresos, būs vismaz viens, kurš «taisīs nervozu jautrību».

«Tā es viņam pieķēros, noklausījos viņa «Sprīdīti» un kādā no pasēdēšanām, kas bija pēc katras ieraksta dienas - kā izrādījās, mēs bijām vieni no tiem, kuri vienmēr pasēdēja -, nepakautrējos pajautāt, vai viņš negribētu kopā ar mani iedziedāt kādu no manām jaunajām dziesmām. Uz ko Nauris atbildēja: «Ar prieku, «veco zēn»! Nepagāja ne gads, kā viņš savu balsi ir ieplūdinājis jau trijās no četrpadsmit dziesmām, kas būs manā jaunajā albumā,» priecīgi stāsta Raimonda Vazdika, atklājot, ka viens no jaunā albuma darba nosaukumiem bija «Ugunskura dziesmas», bija arī doma par «Vēstulēm rokrakstā smalkā», bet pašlaik viņa sliecas domāt, ka tomēr paliks pie nosaukuma «Putnu būrītim jumts norauts».

Sirsnīga sapratne

Nauris Brikmanis atminas, ka šova sākumā uzreiz «nesasēja kopā», ka Raimonda Vazdika ir autore daudzu klausītāju iemīļotajai dziesmai «Apsoli man neko». «Tā ir ļoti jauka dziesma. Mēs bijām šovā jau vairākas nedēļas, kad es pēkšņi to atcerējos un sapratu: tā taču ir Raimondas dziesma! Pieļauju, tas bija viens no iemesliem, kāpēc viņa man piedāvāja sadarboties - uzzinājusi, ka man patīk viņas daiļrade,» smaidot nosaka šova «Izklausies redzēts» uzvarētājs. Viņš arī atzīst, ka šova laikā abu starpā veidojusies sirsnīga sapratne, kas, saņemot piedāvājumu kādu dziesmu iedziedāt kopā, ļāvusi domāt: hei, mums tas varētu viegli izdoties, jo mēs sajūtam viens otru! «Un šis tiešām bija tas gadījums. Aizbraucu uz studiju iedziedāt vienu dziesmu, producentiem iepatikās, un - iedziedājām vēl divas,» piebilst Nauris Brikmanis.

Jaunā albuma tapšanā, kurš ierakstīts multiinstrumentālista Uģa Vītiņa studijā «ELAST», piedalījušies arī citi Raimondas Vazdikas draugi un domubiedri: tā ir muzikālā apvienība «Dzīve virs jumtiem» - dziesmu aranžētāja un ģitāriste Ilze Grunte, ģitārists Arnolds Kārklis, bundzinieks Mārtiņš Linde, basģitārists «Skrips» (Ivo Stankēvičs), dziedātāja Ieva Akuratere, aktrises Dace Vītola un Ieva Pļavniece, un šovmenis Nauris Brikmanis.

«Mūzikas autore esmu es, arī vārdi daudzām dziesmām ir mani. Bet ne tikai - es pieturos arī pie saviem mīļajiem autoriem, starp kuriem ir Imants Ziedonis, Jānis Peters, Elīna Zālīte un Pēters Brūveris. Vienvārdsakot, tie dzejoļi, kas mani pēkšņi uzrunā, atnes līdzi arī melodiju. Ja dzejolis neuzrunā, nav arī melodijas. Komponisti dažkārt uzraksta melodiju un tad meklē, kurš varētu pierakstīt klāt vārdus. Es kaut ko tādu nevaru iedomāties, man vispirms ir dzejolis, kas pēkšņi sāk skanēt,» atklāj Raimonda Vazdika, piebilstot, ka viņa jau arī nav komponiste, bet dziesminiece.

Atvērts visām sāpēm

Sava jaunā albuma ceļu pie klausītājiem Raimonda Vazdika sāka ar dziesmu un videoklipu «Pasaciņa», ievietojot to savā profilā sociālajā vietnē «Facebook», kur tā jau guvusi lielu fanu atbalstu. Tā atrodama arī «Youtube» un redzama «Latvijas šlāgerkanālā».

«Pasaciņa» ir bezrūpīga, bet reizē arī smeldzīga dziesma, kas veltīta draugiem - gan uzticamajiem, gan zudušajiem. Tā vēsta par vienkāršiem priekiem, kuru tik ļoti pietrūka ārkārtējās situācijas laikā: «Sapnī tu redzēsi rīt bēdu ielejas galu/Papīra kuģītī brauksim uz mierinājuma salu!»

Savukārt dziesma «Putnu būrītim jumts norauts» ir stāsts par diviem cilvēkiem, kuri kādreiz viens otru ir mīlējuši, tomēr izšķīrušies. Abiem ir sajūta, ka ir «norauts jumts», un šī sajūta ir gan pozitīva, gan negatīva. «Mēs visi dzīvojam «būrīšos» un esam laimīgi, kad tam tiek «norauts jumts»... Bet vienlaikus, kad «jumts ir norauts», cilvēks kļūst pārjūtīgs un ir atvērts arī visām sāpēm -, jo tad gan lietus iekšā līst, gan auksti caurvēji izpūš, gan sniegi snieg... Protams, viņš domā, ka tieši viņš ir mīlējis pa īstam, bet tas otrs ne. Bet otrs saka: nē, mīlestība ir mana daļa, un es paglabāšu tās zeltu sev... Domāju, šāda situācija daudziem ir labi pazīstama,» saka jaunās dziesmas autore, uzsverot, ka viņai uz visām lietām patīk skatīties no dažādām pusēm, tāpēc, lai arī saturs ir skumjš, pati dziesma ir diezgan enerģētiska un mažorīga.

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Taujāta, vai savās dziesmās viņa raksta par sevi, Raimonda Vazdika atbild apstiprinoši. «Pamatā es rakstu par sevi, bet tajā pašā laikā - par situācijām, kādas redzu arī sev apkārt. Man bieži pat nav jājautā otram, kā viņš jūtas, jo es tāpat redzu, cik viņa skatiens ir mirdzošs vai apdzisis, cik viņš ir runātīgs vai kluss...»

Jaunā albuma pirmais ieskaņas koncerts plānots 10. jūlijā Jūrmalā, Horna dārzā, un kopā ar Raimondu Vazdiku tajā piedalīsies arī divas muzikālās apvienības «Dzīve virs jumtiem» dalībnieces Ieva Akuratere un Ilze Grunte. Bet pats albums dienasgaismu varētu ieraudzīt rudens/ziemas sezonā.

Seriāls, dziesmas, jauns raidījums

«Man arī tūlīt nāks ārā divas jaunas dziesmas - «Es un mana puķe» un «Glītais dvīņubrālis». Zinot, ka mūsu komanda visu dara ļoti lēni, ceru, ka tas būs drīz,» smaidot nosaka grupas «Dziļi violets» solists Nauris Brikmanis, piebilstot, ka klausītāji šīs dziesmas jau noteikti zina no koncertiem, tās tikai vēl nekur nav ierakstītas.

Kanāla 360TV skatītāji un Radio SWH klausītāji Nauri Brikmani varēja redzēt un dzirdēt arī Līgo vakarā, kad no pulksten 21 gan radio, gan TV pieskandināja draiska ballīte latviešu labākajās tradīcijās, piešķirot svētkiem arī smieklu devu - tas bija leģendārā gadskārtu dauzīšanās un svinēšanas festivāls «Saulgriežņu Ņuga», kurā bija gan trāpīgi Andra Freidenfelda, Normunda Jakušonoka un Juta Jazz joki, skanīgākie latviešu hiti domubiedru grupas «Los Taburetos» izpildījumā, piparoti tosti un palaidnīgas rīmes, turklāt «galdā tika celti» arī īpašā svētku marinādē noturētie viesi - grupa «Dziļi violets» ar šovmeni Nauri Brikmani priekšgalā.

Pandēmijas laikā TV skatītāji Nauri Brikmani varēja satikt lauku tūrisma uzņēmuma «ZigVanda» īpašnieka Ziga lomā TV3 tuvplānu seriālā «#VisiMājās», kas stāstīja par ikdienu pašizolācijas apstākļos. Bet jau 30. jūnijā pulksten 19.10 kanālā ReTV, kā arī 1. jūlijā pulksten 22 televīzijā sievietēm «STV Pirmā!» būs skatāms jauns izklaidējošs šovs «Ģimenes sarunājas» jeb pāru terapija slavenību gaumē, ko viņš vadīs kopā ar sievu Aiju, pirmoreiz debitējot TV šova vadītāju lomās.

Ik sēriju Nauris un Aija uz atklātu sarunu aicinās dažādus sabiedrībā zināmus pārus - gan tos, kuri nesen iestūrējuši laulības ostā, gan tos, kuri ir attiecībās jau ilgu laiku. Caur asprātīgiem izaicinājumiem un spēlēm viņi atklās savu kopā būšanas noslēpumu, pārrunās drosmīgus jautājumus un svinēs mīlestību, reizē iedvesmojot un stiprinot arī citas ģimenes.

«Pirmo raidījumu, kurā pie mums ciemojās Dailes teātra aktrise Ieva Florence-Vīksne un viņas vīrs Oskars, jau nofilmējām. Visi bijām pārsmējušies. Runājām par pirmo laulības gadu. Mēs, starp citu, bijām viņu kāzās,» atklāj Nauris Brikmanis, piebilstot, ka visi cilvēki, kuri piedalīsies šai raidījumā, ir viņu draugi, un tas nozīmē, ka sarunas būs jaukas, sirsnīgas un atklātas.

Viss būs labi

Raimonda Vazdika neslēpj, ka viņai pandēmijas laikā bija reāla dīkstāve, jo trīs mēnešu garumā tika atceltas gan izrādes, gan pasākumi. Notika tikai attālinātas nodarbības ar studentiem, kuri darbojas RTU Studentu teātrī, kur kopš pagājušā gada viņa ir teātra spēles vadītāja un režisore.

«Ceru, ka jūlijā varēsim atsākt spēlēt brīvdabas izrādi «Lielais loms», ko pēc Annas Brigaderes lugas motīviem iestudējis režisors Voldemārs Šoriņš un kurā piedalās daudzi Nacionālā teātra aktieri. Bet ar Studentu teātri ceram piedalīties Rīgas pilsētas svētkos,» saka Raimonda Vazdika, atklājot, ka šajā vasarā, piesaistot draugus, viņa ieplānojusi arī uzfilmēt videoklipus savām jaunajām dziesmām.

«Dīkstāves laikā noskatījos ļoti daudz labu filmu un seriālu, arī visu režisora Intara Rešetina veidoto seriālu «Terapeite bez grāda» [2020], kurā pati filmējos. Bet mans plāns uzspodrināt savas angļu valodas zināšanas diemžēl izgāzās, jo vienmēr atradu kādu ieganstu, lai to nedarītu. Man mājās notika arī grandiozs remonts, un man bija, ar ko nodarboties, jo, kā zināms, veikals «Depo» pandēmijas laikā bija atvērts. Bet, ieklausoties, uz ko mudināja dakteris Pēteris Apinis un citi speciālisti, es katru dienu divas stundas ātrā solī nosoļoju gar jūru vienā vai otrā virzienā. Un katru rītu vingroju,» stāsta Raimonda Vazdika, atzīstot, ka, dzīvojot dažādās mājsaimniecībās, vienīgi pietrūka iespējas satikties ar māsu, ar dēlu un tuvplānā vērot, kā aug mazdēls Hermanis, kuram ir pusgadiņš. «Bet mūsdienu modernās tehnoloģijas ļauj sarunāties «dzīvajā» un tādā veidā dabūt klātbūtnes sajūtu. Man arī tika sūtīts daudz bilžu un video, un, kad man palika skumji, skatījos video, kurā mazais Hermanis smejas. Un, dzirdot mazā bērna ņipros smieklus, es sev neatļāvu dziļi saskumt un piespiedu domāt, ka viss būs labi.»

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā