Oskars Petrauskis: Ir svarīgi stiprināties garīgi

«Laikā, kad mums, māksliniekiem, tika atņemta jebkāda iespēja būt uz skatuves, es kā mūziķis ļoti daudz patērēju dažādus mākslas pasaules radītos mākslas darbus, un tas šajā mums visiem neierastajā laikā manu garīgo pasauli spēja noturēt labā līdzsvarā. Un tas ir svarīgi – stiprināties garīgi, jo, tikai esot psiholoģiski stabili, mēs varam tikt galā ar jebkuru problēmu un atrast vislabāko loģisko risinājumu, kā neapstāties un dzīvot tālāk,» saka saksofonists un pedagogs Oskars Petrauskis.
PATEICĪGS DIEVAM. «Es tiešām esmu pateicīgs Dievam, ka manās rokās viņš ir ielicis instrumentu un sirdī – mīlestību pret mūziku,» saka saksofonists un pedagogs Oskars Petrauskis ©F64

Otrdien, 7. jūlijā, pulksten 19 viņš būs uz skatuves Kalnciema kvartālā, kur mūzikas apvienības «Xylem trio» (brāļi Oskars un Raimonds Petrauski un Rihards Zaļupe) izpildījumā gaidāma koncertprogramma «No Kančeli līdz Paulam». Vasaras mūzikas noskaņās varēs dzirdēt skaņdarbus no jaunākā «Xylem trio» albuma «Round Giya Kancheli», kā arī pazīstamu melodiju apdares no Zigmara Liepiņa, Emīla Dārziņa, Raimonda Paula, Ērika Ešenvalda un citu autoru mūzikas.

Pirms 12 gadiem Kalnciema kvartālā koncertu sezona aizsākās tieši ar brāļu Petrausku un Riharda Zaļupes koncertu dārzā. Un arī šogad, piedzīvojot pārmaiņu laikus, Kalnciema kvartālu, aizsākot vasaras otrdienu koncertu ciklu, pieskandinās klavieres, saksofona un perkusiju ritmi. Ieeja no pulksten 18.

«XYLEM TRIO» ir trīs starptautiski atzītu latviešu mūziķu apvienība - Rihards Zaļupe, Raimonds Petrauskis un Oskars Petrauskis. Viņi apvieno unikālo taustiņinstrumentu, saksofona un marimbas/perkusiju skanējumu / Foto no Oskara PETRAUSKA personiskā arhīva

Joprojām stingri ierobežojumi

«Māksliniekus «Covid-19» krīze ir skārusi vispamatīgāk - mums tika aizliegta jebkāda darbība, kas saistīta ar koncertēšanu. Esmu runājis ar cilvēkiem no dažādām sfērām, un daudziem, piemēram, būvniekiem, nekas būtiski nav mainījies - ir gan pasūtījumi, gan finansējums, un viss turpinās. Bet māksliniekiem, tostarp izciliem augstākās klases mūziķiem visā pasaulē nav praktiski nekādu iespēju strādāt - ir atcelti simtiem koncertu, nenotiek arī iepriekš plānotie vasaras festivāli. Un tieši viņi šajā situācijā, kādā pasaule nonākusi pirmoreiz, būtu visvairāk jāatbalsta un jāpalīdz šo krīzi pārvarēt. Es noteikti daudz ko nezinu, bet no tā, ko esmu lasījis vēstures grāmatās, iespēja muzicēt līdz šim taču vēl nekad nav bijusi pilnībā apturēta,» saka Oskars Petrauskis. Viņš neslēpj prieku, ka šobrīd jau ir atviegloti līdz šim noteiktie stingrie ierobežojumi «Covid-19» infekcijas slimības izplatības apturēšanai un, turpinot ievērot divu metru distanci, ir atļauts pulcēties vismaz nelielos koncertos. «Valstī notiek dažādi masu pasākumi, tirdziņi, arī veikalos nav praktiski nekādu ierobežojumu, cilvēki satiekas un kopā pavada laiku, taču kultūras pasākumiem un koncertiem joprojām ir diezgan stingri ierobežojumi. Tomēr es ļoti ceru, ka šī vīrusa izplatība beigsies, ka nenāks otrais vilnis un mēs visi varēsim atgriezties normālā ikdienā,» saka pazīstamais saksofonists.

Kalnciema kvartālā un «Raiņa sētā»

«Ceru, ka, «paliekot mājās», esam sapratuši, kas mēs esam un kā mums, cilvēkiem, vajadzētu dzīvot - ka mums tiešām arī vajag vairāk būt mājās kopā ar saviem tuvākajiem, vienam otru atbalstīt,» saka Oskars Petrauskis, atklājot, ka tieši mākslas darbu baudīšana, lai arī attālināta, viņu šai krīzes laikā spējusi noturēt garīgā līdzsvarā. Tāpēc, tiklīdz nāca piedāvājums atkal atgriezties uz skatuves un sniegt koncertus, viņš ar prieku atsaucās. Jau tiek gatavotas trīs programmas - divas ar «Xylem trio» un viena kopā ar brāli pianistu Raimondu Petrauski.

Pirmā programma izskanēs iepriekš minētajā koncertā Kalnciema kvartālā - otrdien, 7. jūlijā. Tā būs mūzika atpūtai un dažādām gaumēm, ko vienos «Xylem trio» kvalitātes zīme.

Tam sekos brāļu Petrausku koncerts 24. jūlijā pulksten 19 Raiņa un Aspazijas vasarnīcas «Raiņa sēta» dārzā (Jaundubultos, Poruka prospektā 61), koncertu sērijas «Muzikāla pastaiga Raiņa dārzā» ietvaros. Programmas pamatideja ir dziesmas bez vārdiem saksofonam un taustiņistrumentam. Tās būs viņu pašu aranžētas melodijas, kas klausītājiem būs labi pazīstamas gan no latviešu, gan ārzemju mūzikas.

«Mēs vēlamies cilvēkus iedvesmot un palīdzēt viņiem emocionāli justies tā, kā mēs visi jutāmies pirms šīs krīzes - stabili un droši. Jo tikai caur kultūru un mākslu mēs, cilvēki, attīstāmies un gūstam garīgu piepildījumu. Protams, mums vajag arī ēst, un arī dažādas materiālas lietas mūsu ikdienā ir nepieciešamas, taču gribas ticēt, ka «Covid-19» krīze lika skaidrāk apjaust, ka mēs, cilvēki, neesam radīti, lai tikai ražotu, pārdotu un kalpotu mantai. Un es tiešām esmu pateicīgs Dievam, ka manās rokās viņš ir ielicis instrumentu un sirdī - mīlestību pret mūziku, kas patiesībā mani skolo visu mūžu,» saka talantīgais mūziķis. Viņš saksofona spēli ir mācījies gan Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, gan Parīzes Reģionālajā konservatorijā, gan Berlīnes Mākslu universitātē. «Mūzika man ļauj iepazīt dažādu tautu kultūru, un tas gan bagātina, gan ļoti paplašina manu redzesloku. Protams, šodien, domājot par savu fizisko veselību, mēs īpaši novērtējam, cik būtiska ir veselības aprūpes sistēma, bet es uzskatu, ka ne mazāk būtiska cilvēkam ir iespēja baudīt mākslu un mūziku. Jā, šo vertikāli mēs nevaram sataustīt un ielikt kabatā, bet šis garīgais piedzīvojums, noglabāts sirdī, tur paliek mūžīgi, un tas nekad nenoveco. To vienmēr dzīvē var paņemt sev līdzi, jo tas neaizņem vietu ne somā, ne mašīnā,» uzsver Oskars Petrauskis.

Pauls un Kančeli Ventspilī

Mūziķis atklāj, ka «Xylem trio» jau gatavojas arī koncertam Ventspilī - 23. augustā pulksten 17, kur tas uzstāsies kopā ar Maestro Raimondu Paulu un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā. «Šī koncerta ideja nāca no Maestro. Viņa draugs gruzīnu izcelsmes komponists un pianists Gija Kančeli nesen devās mūžībā [2019. gada 2. oktobrī], un tas būs veltījums viņam. Es apzināti nesaku, ka tas būs piemiņas koncerts, jo, godīgi sakot, Gija vienmēr būs dzīvs, jo viņa mūzika ir mūžīga - manā prātā, sirdī un dvēselē tā vienmēr būs aktuāla un dzīva. Un, lai arī es nevaru Giju vairs satikt uz zemes, es viņu satieku caur mūziku. Tas ir tik sirreāli, ka cilvēka prombūtni no šīs pasaules mūzikā nejūt nemaz. Un, protams, būt uz vienas skatuves ar Maestro mums vienmēr ir īpašs pagodinājums, un šoreiz mums būs iespēja to izbaudīt, atskaņojot Gijas Kančeli mūziku.»

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā