Nākotnes tortes: Biskvīta un putukrējuma vietā kartupeļi

Viens no iecienītākajiem pārtikas produktiem Latvijā noteikti ir kartupelis. Tas ir pagatavojams tik dažādos veidos, ka pirmajā brīdī šķiet ‒ ar šī dārzeņa lietojumu virtuvē vairs nevar pārsteigt. Konditoreja SIA “Ineses tortes” nolēmusi pierādīt, ka kartupelis vēl nav izsmēlis sava lietojuma iespējas. Uzņēmums sadarbībā ar Agroresursu un ekonomikas institūtu, Latvijas Lauksaimniecības universitāti un zemnieku saimniecību “Cīrulīši” nolēmis meklēt biskvīta un putukrējuma alternatīvas no kartupeļiem.
17.07.2020. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Projekts divu gadu garumā

Sadarbība aizsākusies šā gada martā, kad Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas lauku attīstības programmā 2014. - 2020. gadam tika dots starts projektam “Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem”. Projekta mērķis ir radīt pārtikas produktus (tortes) un jaunas receptes, izmantojot noteiktu šķirņu kartupeļus, tādējādi radot jaunu noietu izplatītam lauksaimniecības produktam - kartupelim.

“Domājot par kartupeļiem, viens no zināmākajiem Latvijas veiksmes stāstiem ir radītā kartupeļu ciete. Daudziem kartupeļi asociējas ar čipsiem, ikdienas maltītēm, bet mums radās ideja ar kartupeli aizstāt kādu no ierastajām tortes sastāvdaļām - biskvītu un putukrējumu,” stāsta “Ineses tortes” valdes loceklis Juris Goldmanis.

Turklāt kā pamudinājums konditorejas izstrādājumu dažādošanai kalpojušas arī sabiedrības vajadzības un vēlmes, piemēram, cilvēki arvien vairāk domā par veselīgu dzīvesveidu, un ir vērojams pieprasījums pēc konditorejas izstrādājumiem ar samazinātu tauku saturu. Tāpat populārāks kļūst vegāns uzturs, kas paredz izvairīšanos no jebkāda veida dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas.

Darbi sākušies

Projekts ilgs divus gadus, un šobrīd ir veiktas pirmās iestrādes jeb sadalīti uzdevumi. Kartupeļu šķirņu atlases procesā Agroresursu un ekonomikas institūts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti veiks rūpniecisko pētījumu, tādējādi iegūstot jaunas zināšanas par tām iezīmēm kartupeļiem, kuras svarīgas izmantošanai tortu ražošanā, iesakot piemērotākās šķirnes. Izvēlētās kartupeļu šķirnes izaudzē zemnieku saimniecība “Cīrulīši”. “Šogad kartupeļi tika iestādīti aprīlī, tāpēc domājams, ka septembrī jau varēs novākt ražu,” skaidro J. Goldmanis. Kopskaitā ir iestādītas 10 kartupeļu šķirnes trīs dažādās augsnēs, pēc tam kartupeļi tiks piegādāti konditorejai “Ineses tortes”. Konditoreja savukārt veiks jaunu produktu eksperimentālo un reālo izstrādi un testēšanu. “Patlaban “Ineses tortes” radītājas un mūsu galvenās tehnoloģes Ineses Goldmanes vadībā esam izstrādājuši 14 dažādas receptūras, un tagad gaidām izaudzētos kartupeļus, lai varētu tos iekļaut šajās receptēs. Ņemot vērā, ka katra šķirne aug trīs dažādās augsnēs, darba un izaicinājumu mums netrūks, kamēr pārbaudīsim katras šķirnes piemērotību konkrētai receptei. Lai arī projekta sakumā ir daudz nezināmo un neviens nevar prognozēt, kāds būs rezultāts,

mēs ceram, ka projekts rezultēsies ar ilgtspējīgu un inovatīvu risinājumu, kas radīs plašu pārtikas ražošanas industrijas pieprasījumu lauksaimniecībām pēc viņu audzētajiem kartupeļiem, savukārt produktu pārstrādātājiem dos iespēju paplašināt tirgu un samazināt produkcijas pašizmaksu, jo kartupeļi ir salīdzinoši lēts produkts,” uzsver J. Goldmanis.

Projekta kopējais budžets ir 96 243,76 eiro. No tiem kopējais finansējums no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas lauku attīstības programmā 2014. - 2020. gadam ir 86 619,38 eiro.

Visa pamatā dabiskas izejvielas

Šis projekta ietvaros veiktais eksperiments nebūt nav pirmais uzņēmuma mēģinājums patērētājus pārsteigt ar jaunām garšām, inovācijām. “Latvijas patērētājs ir diezgan izvēlīgs un prasīgs, viņam patīk gan pašam ļauties novitātēm virtuvē, gan viņš tās sagaida no ražotāja. Tāpēc cenšamies ik pa laikam piedāvāt ko jaunu, vēl nebijušu. Lai arī mūsu pamatprodukts ir tortes, klientam esam sarūpējuši arī desertus no dažādām Latvijas ogām - zemenēm, upenēm, avenēm, āboliem. Pieejams arī biezpiena deserts. Mums un arī mūsu klientiem ir svarīgi, lai produkta izveides gaitā tiktu izmantotas tikai dabiskas izejvielas. Maksimāli izmantojam Latvijas izejvielas, taču dažreiz konkrētā sastāvdaļa mūsu valstī netiek ražota, piemēram, kakao,” stāsta J. Goldmanis.

Fokuss uz vietējo tirgu

Konditorejas “Ineses tortes” pirmsākumi meklējami 90. gadu sākumā, kad no mājražotāja palēnām izveidojās uzņēmums, nodrošinot darbu sešiem cilvēkiem. Tās produkcija ir iekļuvusi tādu lielveikalu plauktos kā “Rimi” un “Stockmann”. Lai arī šobrīd “Ineses tortes” fokusējas uz vietējo tirgu, nav izslēgts, ka pēc projekta noslēguma, kad būs atrasti vispiemērotākie kartupeļi tortēm, uzņēmums ar jauno piedāvājumu sevi pieteiks visā Baltijā, jo, kā stāsta J. Goldmanis, patlaban vismaz šajā reģionā līdzīgi eksperimenti ar kartupeli nav veikti. “Lai arī esam maza valsts, mums ir gana daudz pašu izaudzētu resursu, ko izmantot pārtikas ražošanā, pat jaunu pārtikas virzienu izveidē. Šīs iespējams ir jāizmanto. Ja ieceri nevar īstenot viens pats, jāmeklē sadarbības partneri,” ir pārliecināts J. Goldmanis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā