Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. jūlijam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Mērija Popinsa un Harijs Poters, Daudziņa un Lisners, Fomins un Lūsēns, trīs Osokini un divi Dzudzilo.

4.lapa

Krāšņi senās mūzikas svētki Bauskā

Senie mūzikas instrumenti, vēsturiski tērpi, ārzemju viduslaiku mūzikas grupas un pašmāju senās mūzikas atskaņotājmākslinieki sestdien un svētdien, 18. un 19. jūlijā, jau piekto gadu Bausku pārvērtīs par vietu, kur būs iespēja redzēt, dzirdēt un izjust viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika cilvēku ikdienu, izbaudot krāšņus senās mūzikas svētkus.

Svinot V Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāla «Vivat Curlandia!» piecu gadu jubileju un vienlaikus ievērojot visus aktuālos drošības pasākumus, divu dienu laikā Bauskas pilī, Bauskas Kultūras centrā un Bauskas Sv. Gara baznīcā mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Šveices, Austrijas, Itālijas un Vācijas piedāvās deviņus koncertus, akcentējot viduslaiku mūzikas bagātības, kas apgāž mītus par «tumšajiem viduslaikiem».

Festivāla gaidītākie notikumi būs īpaši mazajiem klausītājiem veltītais bērnu rīts «Senie mūzikas instrumenti» (sestdien pulksten 13 Bauskas kultūras centrā), nakts koncerts «Basso ostinato sveču un elektronikas gaismā» (sestdien pulksten 23 Bauskas pils pagalmā), kurā piedalīsies Monta Martinsone (soprāns, attēlā), Gertruda Jerjomenko (klavesīns) un Mantauts Krukausks (komponists un skaņu mākslinieks, Lietuva) un festivāla Noslēguma koncerts (svētdien pulksten 18.30 Bauskas pilī), kurā piedalīsies Elīna Šimkus (soprāns), Agnese Kanniņa un Laura Šarova (baroka vijoles), Maria Danneberga («viola da gamba», Austrija), Mauro Pinkaroli (teorba, Itālija) un Māris Kupčs (klavesīns).

Festivālu organizē Latvijā zinošākais senās mūzikas pētnieks - diriģents Māris Kupčs - sadarbībā ar Bauskas pils muzeju un Bauskas kultūras centru.

Par festivāla norises vietu ir izvēlēta Bauska, jo Kurzemes hercogu Ketleru Zemgalē celtās pilis bija pirmās, kas Latvijas teritorijā reprezentēja ziemeļu renesanses laicīgās arhitektūras un profesionālās mākslas izpausmes, atnesa līdzi renesanses laikmeta Eiropas domāšanu, kultūru un mākslas dīgļus, kas, neapšaubāmi, ietekmēja kultūras procesu attīstību ne tikai Zemgalē. Savukārt mūsdienās Bauskas pils ir vienīgais renesanses un manierisma perioda laicīgās arhitektūras mantojums, ko 17.-18. gs. kari nespēja iznīcināt pilnībā un kas materiāli pārstāv minēto periodu Latvijas kultūras vēsturē.

*Biļetes uz festivāla «Vivat Curlandia!» koncertiem pieejamas www.bilesuparadize.lv un «Biļešu paradīzes» tirdzniecības kasēs visā Latvijā. Informācija par bezmaksas pasākumiem - www.earlymusic.lv un «Early music in Latvia» «Facebook» kontā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā