"Eco Point" – ar pieredzi atkritumu apsaimniekošanā

Pamazām pieaug to iedzīvotāju skaits, kas saprot, cik svarīgi ir ievērot zaļu dzīvesveidu, lai celtu gan savas dzīves kvalitāti, gan dzīvotu dabai draudzīgi.
24.07.2020. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Scanpix

Turklāt, lai pievienotos ekoloģiska dzīvesveida piekritēju pulciņam, būtībā ir vajadzīga tikai vēlme nedaudz koriģēt savus ikdienas paradumus, piemēram, sākt šķirot atkritumus, neapaugt ar plastmasas maisiņu gūzmu, katru reizi apmeklējot veikalu, un galvenais - radušos atkritumus neizmest, kur pagadās, bet nogādāt tos tiem paredzētos konteineros vai pieņemšanas punktos. Nekā sarežģīta, tikai vajadzīga griba rīkoties. Lai uzņēmumiem atvieglotu darbu un samazinātu nodokļu slogu, jau trešo gadu darbojas SIA „Eco Point”, kas fokusējas uz atkritumu apsaimniekošanu, nodrošinot iespēju bez maksas nodot šķirotos atkritumus tam paredzētajās vietās.

„Ar katru gadu zaļš dzīvesveids kļūst arvien populārāks. Cilvēki biežāk aizdomājas, ka ir svarīgi ievērot zaļu dzīvesveidu, lai pasargātu mūsu dabu un apkārtējo vidi, kā arī lai celtu savas un līdzcilvēku dzīves kvalitāti. Viņi ar entuziasmu šķiro atkritumus, cenšas nelietot vienreizlietojamos traukus, pievēršas „zero waste” (bez atkritumu) kustībai un tamlīdzīgi. Taču ir arī daļa cilvēku, kura pret šo visu izturas skeptiski un nemēģina pat izprast, kas ir zaļā domāšana. Tomēr visiem ir jāatceras, ka jau šodien ir jādomā par to, kādā pasaulē dzīvos mūsu bērni un mazbērni,” akcentē „Eco Point” valdes loceklis Ansis Edulis.

Nezināšana vai bezatbildība?

„Eco Point” secina, ka šobrīd pati sāpīgākā ir plastmasas iepakojumu tēma, jo no tiem diemžēl 50% nav derīgi pārstrādei. „Nolietotās elektronikas problēma arī ir aktuāla, joprojām mājas pagalmos, bēniņos un pat mežos var redzēt vecu nolietotu elektrotehniku, taču vajadzētu aizdomāties par to, ka vecā elektrotehnika satur daudzas un dažādas kaitīgās vielas, kuras laika gaitā var nonākt augsnē, pazemes ūdeņos. Vai tā ir cilvēku nezināšana, nevēlēšanās zināt vai vienkārši bezatbildība, grūti spriest, taču gribētos lieku reizi atgādināt sabiedrībai, ka vecu elektroniku, baterijas, dažādu iepakojumu var bez maksas nodot atkritumu pieņemšanas punktos visā Latvijas teritorijā,” atgādina Ansis Edulis.

„Eco Point” ir noslēgti sadarbības līgumi ar laukumu uzturētājiem visos reģionos, tādējādi šķiroto atkritumu nodošana ir iespējama vairāk nekā trīsdesmit laukumos visā Latvijā.

Laukumu sarakstu var atrast „Eco Point” mājaslapas sadaļā “Kur nodot?”. Šajos laukumos var nodot elektriskās un elektroniskās iekārtas, stiklu, papīru/kartonu, plastmasu, metālu, koku, baterijas un akumulatorus, nolietotās riepas, smēreļļas, eļļas filtrus. Brauciens iepriekš nav jāpiesaka, taču tik un tā ir ieteicams pirms došanās ceļā piezvanīt, lai pārliecinātos, vai atkritumu pieņemšanas punkts strādā jums ērtā laikā.

Brauc pakaļ arī paši

Taču ja lieka kļuvusi kāda lielgabarīta elektrotehnika un cilvēkam nav iespēja to pašam nogādāt tuvākajā atkritumu pieņemšanas laukumā, ir jāzvana uz bezmaksas tālruni 80000515, un uzņēmuma darbinieki to savāks paši. Šāda opcija ir pieejama Rīgā dzīvojošajiem. Uzņēmuma darbinieki izbrauc arī ārpus galvaspilsētas, ja ir pieteikta liela apjoma izvešana.

Ja nepieciešama bateriju savākšanas kastīte, to arī var pieteikt, zvanot uz bezmaksas tālruni, vai aizpildot peteikumu www.epoint.lv.

Uzņēmumiem ar „Eco Point” ir iespēja slēgt sadarbības līgumu, kas paredz, ka tie iegūst 100% atbrīvojumu no dabas resursu nodokļa (DRN) maksas (tiem uzņēmumiem, kuri importē, ir jāmaksā dabas resursu nodoklis par iepakojumu un videi kaitīgajām precēm, tajā skaitā, elektroprecēm), izdevīgus apsaimniekošanas tarifus, individuālas konsultācijas par DRN objektu uzskaiti, pārstāvniecību atkritumu apsaimniekošanas jautājumos valsts un pašvaldību institūcijās, turklāt pārskati elektroniskā veidā klientam ir jāiesniedz tikai reizi ceturksnī un tikai „Eco Point” elektroniskajā atskaišu sistēmā.

Izglīto jauno paaudzi

Papildus pamatdarbībai uzņēmums sniedz savu artavu jaunākās paaudzes izglītošanā, lai jau no mazotnes bērnā veidotos izpratne, kā dzīvot saskaņā ar darbu un nenodarīt tai kaitējumu. „Eco Point” aktīvi sadarbojas ar atkritumu pieņemšanas laukumiem pasākumu organizēšanā, bieži izglītojošie pasākumi tiek organizēti Piejūras un Latgales reģionos. Tāpat tiek organizētas ekskursijas uz sadarbības partneru atkritumu pārstrādes rūpnīcu, piemēram, šovasar tur plānota ekskursija nometnes „Aktīvists” dalībniekiem.

„Eco Point” ir par tīru vidi, pievienojies arī Tu!

Bezmaksas tālrunis uzziņām: 800 00 515

Mājaslapa internetā www.epoint.lv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā