TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©F64

Siļķu tovera koncerts Rīgā, caurlaides - Aglonā

“Būšu nepopulāra un teikšu: mani neinteresē Tērbatas ielas atvēršana. Un neinteresē koncerti, tusiņi, ielu kafejnīcu piepildīšanās, pirkšana un pārdošana, proti, viss, kas tur notiek. Jo es dzīvoju ļoti tālu no šīs skaļās vietas. Vienīgi - jūtu līdzi cilvēkiem, kuriem tur jādzīvo. Bet varbūt arī nejūtu: iespējams, Tērbatas ielas atvēršana patīk tikpat daudziem, cik nepatīk. Neesmu veikusi aptauju, piedodiet,” raksta Elita Veidemane.

Piektdienā, vērojot bildēs, kādā pārbāztā siļķu mucā atrodas Tērbatas ielas koncerta klausītāji, sapratu, ka valdībai principu nav. Kāds tūdaļ teiks: bet to siļķu tovera koncertu taču atļāva Rīgas pagaidu administrācija! Protams. Tikai šī administrācija ir valsts pārvaldes institūcija, ko vada VARAM augstākais ierēdnis - valsts sekretārs Edvīns Balševics. Un kas vada VARAM? Juris Pūce, kurš pārstāv politpulciņu „Attīstībai/Par”. Visi - minētais politpulciņš, Rīgas administrators un Juris Pūce - zināja, kas un kāpēc tiek organizēts Tērbatas ielā. Uzminējāt - priekšvēlēšanu aģitācijas pasākums (mēneša garumā!), kura rīkotājiem ir pie elkoņa pašu partijas veselības ministres sirsnīgie brīdinājumi ievērot epidemioloģiskos nosacījumus! Visu komentāru var izlasīt šeit:

Siļķu tovera koncerts Rīgā, caurlaides - Aglonā

Vai pensionāriem ir cerība uz mazākiem nodokļu maksājumiem

Šarūns Mažeika/F64

Pensionāri jau ilgstoši iestājās par pensiju neaplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet, neraugoties pat uz savāktajiem vairāk nekā 12 000 parakstu, nodokļa piemērošana pensijām nav atcelta. Vienīgais, ko panākuši seniori un viņu atbalstītāji, ir ar nodokli neapliekamā minimuma palielināšana.

Pašlaik ar 20 procentu nodokli apliek pensijas virs 300 eiro jeb precīzāk to summu, kas ir virs šī apmēra. Analizējot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datus, jāsecina, ka ar nodokli apliek vairāk nekā pusi no vecuma pensijām. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Vai pensionāriem ir cerība uz mazākiem nodokļu maksājumiem

Tālavs Jundzis: Šuplinska turpina neizprotamas reformas

Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

„Reformas var būt gan ar pozitīvu, gan negatīvu ievirzi. Bet to, ko dara ministre Šuplinska, es pat nesauktu par reformām: pie varas ar cirvi rokās ir nonācis viens politiskais spēks, kurš savas izpratnes līmenī vienkārši skalda,” jau 4.martā Latvijas Koledžu asociācijas priekšsēdētājs un Latvijas Juridiskās koledžas direktors Tālavs Jundzis teica intervijā Neatkarīgajai.

Visu interviju var izlasīt šeit:

Tālavs Jundzis: Šuplinska turpina neizprotamas reformas

Pirmās Covid-19 zāles Latvijai pagaidām iet secen

Scanpix

Eiropas Zāļu aģentūra reģistrējusi Covid-19 ārstēšanai paredzēto jauno medikamentu remdesivīru. Šāda reģistrācija ir spēkā visā Eiropas Savienībā, tai skaitā Latvijā. Līdz ar to teorētiski šīs zāles varētu būt pieejamas arī pacientiem Latvijā, tomēr, kā Neatkarīgā noskaidroja Zāļu valsts aģentūrā, zāļu ražotājs informējis, ka remdesivīra piegādes tas organizē tikai uz tām valstīm, kur tās nepieciešamas visvairāk. Un Latvija nav šo valstu skaitā.

Remdesivīrs ir pirmās zāles Covid-19 ārstēšanai, kas ieteiktas reģistrācijas apliecības piešķiršanai Eiropas Savienībā, un sākotnēji, kamēr vēl notika zāļu izpēte, tās bija pieejamas pacientiem tā sauktās līdzjūtības programmas ietvaros, tomēr - ne Latvijā. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Covid-19 zāles Latvijai pagaidām iet secen

Pasaule vairojas sprintera ātrumā

Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Neskatoties uz Covid-19 plosīšanos pasaulē, iedzīvotāju skaits uz zemeslodes turpina strauji pieaugt. Ik dienas pasaule kļūst par aptuveni 223 tūkstošiem iedzīvotāju apdzīvotāka. Trešdien uz Zemes dzīvoja, ēda, strādāja, mīlēja un skuma 7,798 miljardi iedzīvotāju, liecina worldometers.info tiešsaistes informācija. 7,8 miljarda robežu pasaule pārsniedza aizvakar, 23. jūlijā.

Cilvēcei bija vajadzīgi 1800 gadi, lai iedzīvotāju skaits sasniegtu pirmo miljardu. Līdz otrajam miljardam bija jāgaida 130 gadi. Trešais miljards jau tika sasniegts 30 gadu laikā, ceturtais ‒ 15 gadu laikā, piektais miljards ‒ 13 gadu laikā. Savukārt katrs nākamais miljards prasīja 12 gadus. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Pasaule vairojas sprintera ātrumā

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā