Hip, hip urrā – Sprīdītim vārda diena!

Atklājies līdz šim neievērots fakts – 1936. gada kalendārā 23. augustā ierakstīta vārda diena – Sprīdītis! Savukārt plaši zināms ir fakts, ka Tērvetē – rakstnieces Annas Brigaderes mājās «Sprīdīši» ‒ ir tapis plaši pazīstamais pasaku tēls Sprīdītis, kurš vēlāk iemūžināts arī koka skulptūrā. Vēlāk viņam piebiedrojās Annele, Lutausis, Sīkstulis, Meža ķēniņš un daudzi citi. Tieši šie tēli ir sākums dabas parkam «Tērvete», ko apsaimnieko un attīsta akciju sabiedrība «Latvijas valsts meži» (LVM).
Sprīdītim ir savs ģērbšanās stiliņš, ko vēlams ievērot arī apmeklētājiem, lai varētu piedalīties loterijā ©Publicitātes foto

Līdzinies Sprīdītim un saņem balvas

23. augustā LVM dabas parks Tērvetē aicina visus, kam tuva pasaku pasaule, uz Sprīdīša vārdadienas svinībām, kurās būs iespēja izkustēties, paklausīties mūziku un atpūsties, sacensties gudrībā, prāta asumā un veiklībā, lai vēlāk saņemtu gan nelielas atzinības dāvaniņas, gan divas galvenās balvas - ģimenes atpūtu ar nakšņošanu kādā no LVM apsaimniekotajām viesu mājām - pie Spāres ezera Kurzemē vai «Ezerniekos» Vidzemē. Pasākuma nosaukums ‒ «Sprīdīša laimīgā zeme».

Lai saņemtu īpašo Sprīdīša karti un piedalītos loterijā par balvu, vajag kļūt par Sprīdīti arī vizuāli, piemēram, nevarēs iztikt bez cepures un tarbas, vēl noderētu arī lāpsta un stabule, bet, ja kādam mājās ir pastalas vai vīzes, tad šī ir īstā reize, kad tās vilkt kājās un doties laimi meklēt. Taču ar tērpu vien nepietiks - būs jāpaveic vismaz pieci no astoņiem uzdevumiem, lai saņemtu iespēju piedalīties loterijā par lielo balvu. LVM dabas parks Tērvetē neskoposies arī ar mazākām balviņām, ko saņems aktīvākie Sprīdīši.

Parka velo nomā pieejami velosipēdi atpūtai Sprīdīša zemē, savukārt Tauriņu māja piedāvā nomāt velo jaunajai velo trasei Kurbada zemē

Jaunums mazākajiem

Jaunums dabas parkā ir Anneles dzīvnieku dārzs, kas atklāts Anneles kalnā pie skatu torņa. Te nu mazie pilsētnieki, kuriem ikdienā nav iespēja iepazīt dažādus dzīvniekus, var uzzināt, kādas olas dēj vistas, kā izskatās gailis, kā ļepato trusis, sadraudzēties ar sunīti vai mēģināt izlēkāt līdzi kaziņām. Sprīdīša vārdadienā notiks Anneles dzīvnieku parka atklāšanas pasākums ar koncertu.

Interesanti noteikti būs arī tiem, kam patīk fizisks spēks, jo atrakciju laukumā paraugdemonstrējumus rādīs Dobeles spēka vīru apvienība «Gold Barbell City Arī apmeklētājiem būs iespēja mēroties spēkiem, kā to ir darījis Sprīdītis. Sprīdītis gāja plašajā pasaulē, un arī šoreiz viņš nesēdēs savā pasaku mežā vien, bet dosies tālāk, neievērojot robežas - Sprīdīti varēs sastapt arī Rūķu mežā un citviet visā plašajā dabas parkā. Mežā varēs satikt arī Vēja māti, Sīkstuli, Vellu un citus pasaku tēlu - aprunāties ar viņiem aci pret aci.

Vārda dienas svinības tiks svinētas arī Brigaderes muzejā «Sprīdīšos».

Tīklu parka iziešana nemaz nav tik vienkārša - jautrus brīžus var izbaudīt gan pavisam maziņie, gan hiperaktīvi jaunieši, gan pieaugušie / Ģirts Ozoliņš/F64

Kurbada pasaule - vieta, kur izvērstiem pusaudžiem

Līdz šā gada pavasarim lielākā daļa apmeklētāju bija ģimenes ar maziem bērniem, jo pusaudžiem Pasaku mežs un Rūķu ciems vairs nešķiet ievērības cienīgs. Taču šogad, kad pilnā sparā sāk darboties Kurbada pasaules pirmie objekti, Tērvetē arī pusaudžiem ir ko darīt. Pērn Kurbada pasaulē, kas atrodas mežā pie autostāvvietām, tika atvērta velo trasīte ar pārsteigumiem, bet šogad papildināti piedzīvojumu elementi arī garajā velotrasē, kur ir ne tikai pārsteigumi, bet arī pārbaudījumi.

Tarzāna taka ir iekarojusi milzīgu popularitāti - tas ir pusaudžu izaicinājumu epicentrs / Ģirts Ozoliņš/F64

Izbaudot Tarzāna piecu grūtības pakāpju trases, iepazīsiet lielāko tīklu parku Baltijā. Tērvetes dabas parka informācijas centra vadītāja Lilita Kauste ir gandarīta, jo Tērvetē ir iespēja atpūsties, izskrieties, iesaistīties dažādos pārbaudījumos un saelpoties svaigu gaisu visu vecumu cilvēkiem. Jaunā iecere jo īpaši patīk aktīvajiem pusaudžiem - viņi brauc ar velosipēdiem, rāpjas un kāpelē pa Tarzāna takām, kā arī jautrojas tīklu parkā.

Arī interese par Taureņu māju ir liela, taču, šķiet, vislielāko popularitāti ir ieguvušas labiekārtotās piknika vietas ar soliem, galdiem un grila vietām. Tur vienmēr skan mūzika, smaržo pēc desiņām un nenorimst kustība.

Lilita atzīst, ka pagaidām neērtības apmeklētājiem rada labierīcību pieejamība Kurbada pasaulē, jo ir tikai sausās āra tualetes. Taču kopā ar jauno objektu, kas nākamgad tiks būvēts Kurbada pasaulē, apmeklētāju rīcībā būs arī mūsdienu prasībām atbilstošas labierīcības.

Sprīdīša vārda dienā aktivitātes iecerētas arī Kurbada pasaulē - Tarzāna parkā noritēs koncerts ar grupu «Pirmais kurss» un «Sudden Light» uzstāšanos. Tās šobrīd ir ļoti populāras jauniešu vidū. Savukārt Taureņu mājā dienas noslēgumā sāksies malduguņu meklēšana.

Uz vārda dienām, kā zināms, ielūgumus nesūta, taču visi ir mīļi gaidīti vēl pirms skolas gada sākuma kārtīgi izballēties!

Apmaksāta publikācija

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā