VĒRTS IZMĒĢINĀT: "New York Times" plūmju kūka

1983. gada 21. septembrī laikraksts "New York Times" publicēja plūmju kūkas recepti, kas ātri kļuva populāra. Tik populāra, ka lasītāji vēlākajos gados to sāka izmantot šī laikraksta redaktoru šantāžai. Šīs receptes popularitāte, iespējams, slēpjas tās pagatavošanā. Kūkai nepieciešamie produkti ir nopērkami parastos pārtikas veikalos, un arī tās cepšana neprasa nekādas īpašas konditora prasmes. Tagad, plūmju laikā, ir īstais brīdis izmēģināt šo recepti.
©Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

1983. gada 21. septembra "New York Times" ne ar ko īpaši neatšķīrās no šī laikraksta citu dienu izdevumiem. Laikraksta C sekcijas 7. lappuses kreisajā apakšējā stūrī, līdzās atlaižu kuponiem, bija nodrukāta laikraksta žurnālistes Marionas Burrosas plūmju kūkas recepte.

Oriģinālā tā bija augļu kūkas recepte no pavārgrāmatas "Elegant but Easy", kurā Mariona augļus bija aizvietojusi ar plūmēm, lai papildinātu ziņu par plūmju sezonu Itālijā. Tobrīd vēl neviens nezināja, ka šis laikraksta numurs vienā mirklī padarīs slavenu gan autori, gan šo plūmju kūkas recepti.

Ekrānšāviņš

Pēc tam katru gadu septembrī pēc lasītāju uzstājīgiem lūgumiem laikrakstam nācās publicēt šo recepti atkal un atkal, līdz 1989. gadā redaktors pateica: "Kas par daudz, tas par daudz!" un paziņoja, ka šī recepte vairs netiks publicēta šī laikraksta slejās. Tāpēc 1989. gada septembra numurā tā tika nodrukāta ar pārtrauktu līnijas apmali, mudinot lasītājus to izgriezt, laminēt un saglabāt.

Burrosas kundze rakstīja: “Šī patiešām varētu būt pēdējā reize, kad mēs drukājam recepti. Tiešām!" Taču lasītāju vēstules ar lūgumiem drukāt recepti un pat draudiem vispār pārstāt lasīt "New York Times", ja recepte netiks vairs publicēta, turpināja pienākt arī vēlākos gados. Par godu šai kūkai divi "New York Times" lasītāji ir veltījuši dzejoļus.

Tomēr recepte ik pa laikam atgriezās "New York Times" slejās rakstu veidā, piemēram, kā stāsts par šo kūku (The Story Behind Our Most Requested Recipe Ever), par to, kā to uzlabot (5 Ways to Adapt Our Famous Plum Torte Recipe, Crunchy-Topped Whole-Wheat Plum Cake) utt.

Oriģinālā plūmju kūkas vai, pareizāk sakot, augļu kūkas recepte ir nākusi no 1960. gada pavārgrāmatas "Elegant but Easy", ko Burrosas kundze sarakstīja kopā ar savu bērnības draugu Loisu Levinu. Pie receptes bija Marionas piezīme "Pelnījusi 10 zvaigžņu novērtējumu".

Par to, ka kūka tiešām ir tā vērta, liecina Google meklētājs: tas satur vairāk nekā 80 000 meklēšanas rezultātu angļu valodā vien.

Viens no šīs kūkas popularitātes iemesliem, iespējams, ir tas, ka tā ir salīdzinoši vienkārši pagatavojama un tās pamatprodukti ‒ sviests, milti, olas, cukurs ‒ ir pieejami katrā pārtikas veikalā.

PAGATAVO PATS

Sastāvdaļas

115 g sviesta

170 g cukura

2 olas

120 g kviešu miltu

šķipsniņa sāls (2 g)

1 tējkarote cepamā pulvera

1 tējkarote kanēļa

12 plūmes

puse citrona

Pagatavošana

Saputo sviestu ar 150 g cukura. Saputotajā masā iesijā miltus, cepamo pulveri, sāli un visu samaisa. Mīklai pievieno 2 olas un masu vēlreiz saputo.

Mīklu ielej kūkas formā, kurā plānots cept kūku. Uz mīklas virspuses uzliek plūmju pusītes. Kūku pārkaisa ar atlikušo cukuru, kanēli un pārslaka ar citrona sulu.

Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos) aptuveni vienu stundu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā