Solvita Kabakova: Šī bija ļoti gara mācību stunda

«Cilvēks ir sociāla būtne, viņam ir nepieciešama mijiedarbība ar otru cilvēku – satikties, parunāties, būt kopā. Tāpēc domāju, ka šogad, pēc vairāku mēnešu ilgas sociālās izolēšanās, mūsu foruma atmosfēra būs vēl siltāka, vēl mīļāka. Prieks par satikšanos būs vēl lielāks,» saka Izaugsmes un iedvesmas foruma «Līdere» idejas autore un organizatore Solvita Kabakova.
APSTĀTIES UN IEKLAUSĪTIES SEVĪ. «Ar milzīgu nepacietību gaidu mūsu tikšanos,» saka Izaugsmes un iedvesmas foruma «Līdere» radītāja Solvita Kabakova, uzsverot, ka mēs, sievietes, esam ļoti naskas dalīt savu enerģiju, reizēm aizmirstot, ka mums savus kausus kādreiz vajag arī piepildīt – apstāties, ieklausīties aizraujošos pieredzes stāstos, vienlaikus ieklausoties sevī, lai gūtu motivāciju un iedvesmu nākotnei ©Vladislavs Proškins/F64

Pārmaiņas ir kļuvušas par mūsu ikdienu, un tās skārušas arī tūkstošiem sieviešu gaidīto notikumu - forumu «Līdere». Sākotnēji foruma norise bija plānota 15. maijā Dailes teātrī, bet visu mūsu drošības un ērtības labad Solvita Kabakova bija spiesta mainīt gan tā laiku, gan norises vietu. Un, lai nodrošinātu visu ierobežojumu un rekomendāciju ievērošanu, forums «Līdere» notiks daudz plašākās telpās - izstāžu centrā «Ķīpsala» ‒ šodien, 2. oktobrī, no pulksten 8.30 līdz 18.

Jau trešo gadu pēc kārtas

Līdere ir vārds, kas saistās ar ļoti dažādām izpratnēm un emocijām. No pietātes un apbrīnas līdz neizpratnei un mulsumam. Kas ir līderība? Vai tā saistīta ar amatu, stāvokli sabiedrībā, apkārtējo attieksmi vai iekšējo sajūtu? Ko nozīmē būt līderei mūsdienu sabiedrībā? Kādas kvalitātes un īpašību kopums nepieciešams? Vai līderes gēns ir katrā no mums? Kā apzināt un attīstīt savu personisko un profesionālo potenciālu? Kā sabalansēt dažādās lomas, ko sievietei uzliek sabiedrība, tradīcijas un viņa pati? Kā neizdegt, bet atjaunot enerģiju un iedvesmu, ko sniegt sev un citiem?

Jau trešo gadu pēc kārtas atbildes uz šiem jautājumiem meklēs forums «Līdere», aicinot ieklausīties interesantos un aizraujošos pieredzes stāstos un profesionālu treneru padomos - lai attīstītu savas prasmes un kompetences, lai smeltos zināšanas un atjaunotu enerģiju, lai ietu tālāk un iedvesmotu citus, lai sapņotu drošāk un sasniegtu vairāk.

Klātienē šī iespēja būs tūkstoš dāmām, bet visām pārējām interesentēm visā plašajā pasaulē, kur vien zina un saprot latviešu valodu, tiks nodrošināta bezmaksas tiešraide visas dienas garumā - gan foruma «Līdere» «Facebook» lapā un interneta mājaslapā (tur katra lektora uzstāšanos ikviens interesents varēs noskatīties arī vēlāk sev ērtā laikā), gan TVNET «Facebook» lapā, gan lsm.lv, gan straume.lmt.lv.

«Cilvēkam, kurš ir aktīvs interneta mediju lietotājs, mūsu šīs dienas norises būs grūti palaist garām,» smaidot piebilst Solvita Kabakova.

Pieredzes bagāti lektori

Šogad forumā «Līdere» sievietes uzrunās un savos pieredzes stāstos dalīsies eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, LR veselības ministre Ilze Viņķele - ar pārdomām «Kad katra diena kā vesela dzīve», LMT viceprezidente Laura Keršule, kas mēģinās pārliecināt klātesošās, ka sievietes ir lieliskas līderes, ja vien uzdrošinās un notic sev, savu pieredzes stāstu izstāstīs arī «Madara Cosmetics» dibinātāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, «Circle K» izpilddirektore Gunta Jēkabsone atklās, kāda ir maksa būt vadītājai, cik liela tā ir un vai tas ir tā vērts, savukārt «Pedersen & Partners» globālā partnere Evita Lune runās par sievietes iespējām dažādās kultūrās, bet teātra aktrise un runas trenere Zane Daudziņa - par ķermeni kā instrumentu.

Par sievieti - mūzu stāstīs aktrise Ausma Kantāne-Ziedone, Sandra un Juris Cālīši atgādinās, ka gaišums ir katrā pašā, Latvijas Ārstu biedrības prezidente un ģimenes ārste Ilze Aizsilniece vērsīs uzmanību uz sievietes veselību, bet uzņēmēja un Dailes teātra direktora Jura Žagara dzīvesbiedre Trūdija Žagare aicinās uzdrošināties riskēt un nebaidīties kļūdīties. Forumā «Līdere» ar trim stāstiem «Trīs minūtes, kas maina visu» uzstāsies arī radio un TV cilvēks, atraktīvais pasākumu vadītājs Valdis Melderis.

​Psiholoģe un kognitīvi biheiviorālās terapijas (KBT) psihoterapeite Marija Ābeltiņa izstāstīs par pašapziņas attīstību - kā dzirdēt sevi un patiesi rūpēties, izdevēja un «Imperfekt» galvenā redaktore Inga Gorbunova vērsīs uzmanību uz sievietes attiecībām ar savu tuvāko - sevi pašu, bet «Iespējamās misijas» patronese Ingrīda Blūma palīdzēs rast atbildes uz jautājumu, kā būt savas dzīves līderei. Vadības konsultante un trenere Jolanta Cihanoviča runās par jaunās pasaules līderi, bet TV personība Baiba Sipeniece-Gavare uzsvērs, ka «tam visam pa vidu esmu ES»!

Nedēļa ar «zaļiem pirkstiņiem»

TURPINĀT IESĀKTO. «Mums, sievietēm, ir tendence dot, un, ja es ar savu darbu varu kādai iedot šo izaugsmes sajūtu, ir milzīgs prieks un gandarījums. To sajūtu ir grūti aprakstīt vārdos, bet tā piepilda manu trauku, un tā mani iedvesmo turpināt iesākto,» atzīst izaugsmes un iedvesmas foruma «Līdere» radītāja Solvita Kabakova / Vladislavs Proškins/F64

«Februārī visas biļetes uz forumu jau bija pārdotas, un līdz martam viss mierīgi gāja savu gaitu - mēs ļoti aktīvi gatavojāmies, tikāmies ar lektoriem un pieaicinātajiem māksliniekiem. Bet, kad martā viss tika aizvērts un cilvēku pulcēšanās vairs netika pieļauta, man bija ļoti ātri jāpieņem lēmums, ko tagad darīt,» stāsta foruma «Līdere» radītāja un organizatore Solvita Kabakova, atzīstot, ka ikvienam lielāka vai mazāka pasākuma organizatoram šis laiks bija šaušalīgs, jo neziņa par to, kas būs, kā būs, kurā brīdī un vai vispār būs, bija ļoti nomācoša. Uz ko pārcelt - uz jūliju, augustu, septembri? Uz nākamo gadu? «Protams, viena lieta ir organizēt vakariņas draugiem vai bērnu ballīti, pavisam cita - pasākumu ar tūkstoš apmeklētājiem, 20 lektoriem, viesmāksliniekiem, ēdinātājiem, tehniskajiem darbiniekiem un telpām galu galā,» stāsta Solvita Kabakova. Viņa neslēpj, ka šai satraukuma un neziņas pilnajā laikā viņa pārdzīvoja visa spektra emocijas - sākot no prieka par to, ka ir daudz brīva laika, ko pavadīt kopā ar ģimeni, līdz izmisumam, ko tad īsti darīt un kā tas viss tālāk būs, kad būs un vai vispār vēl būs...

«Es izmisīgi centos sev iestāstīt, ka nekas jau nav noticis, ka viss ir kārtībā, ka viss drīz atkal notiks. Tā bija bezjēdzīga sevis mānīšana un reizē haotiska malšanās uz vietas, līdz vienā brīdī vīrs mani paņēma pie rokas, apsēdināja dīvānā un, sākot šķetināt esošo situāciju, palīdzēja meklēt risinājumu. Tā kā nebija mūsu spēkos neko ne ietekmēt, ne mainīt, mēs pieņēmām lēmumu paņemt nedēļu brīvu - no visa un visiem,» stāsta Solvita Kabakova, atklājot, ka viņa šo nedēļu izmantoja, diezgan mērķtiecīgi «sēžot dobēs» - meklējot tomātu stādus, stādot puķes un kokus. Viņas mamma par to tikai priecājusies, jo nebija iedomājusies, ka meitai ir «zaļie pirkstiņi».

Palīdzēja «zemes terapija»

«Meditatīvā «zemes terapijas» nedēļa man ļoti palīdzēja, jo, strādājot dārzā, uzreiz varēja redzēt rezultātu,» secina Solvita Kabakova. Jau vasarā viņai radās jauna iniciatīva - palutināt foruma apmeklētājas ar kādu iedvesmojošu saturu. «Es nolēmu noorganizēt vebināru ciklu, pieaicinot iepriekšējo gadu lektores, lai parunātu par to, kā sievietes šajā laikā jūtas - kā atrast laiku sev un kā no visa tā, kas notiek pasaulē un mūsu ikdienā, nesajukt prātā... Domāju, ka, uzklausot šīs dažādās receptes, mūsu foruma apmeklētājas guva spēku un jaunu iedvesmu to visu izturēt.»

Taujāta, kas viņu pašu iedvesmo šai pārmaiņu pilnajā ikdienā, kas dod spēku iet uz priekšu un meklēt arvien jaunas iespējas, kā iedvesmot citas sievietes, Solvita Kabakova atklāj, ka tā ir pārliecība, ka mums visiem izdosies izturēt šos pārbaudījumus, atkal satikties un turpināt būt kopā. «Ja vēl joprojām nebūtu atļauts pulcēties un prognozes par nākotnes iespējām būtu pesimistiskas, domāju, būtu diezgan sarežģīti noturēt veselīgu attieksmi un vēl iedvesmot citus,» godīgi atzīst foruma «Līdere» organizētāja.

Solvita Kabakova secina, ka viņai šis laiks nāca ne tikai ar pārmaiņām, neskaidrību un izmisuma pilnu neziņu, bet arī ar pozitīvām iezīmēm un vērtīgām atziņām. «Domāju, ka daudziem šis bija laiks, ko veltīt ģimenei, bērniem, iespējai pabūt vairāk pie dabas. Mēs visi reizē tikām «nolikti uz pauzes», kas līdz šim mums praktiski nebija iespējams. Protams, sākumā bija pretestība, dusmas, jo bija sajūta kā no laivas izmestai, bet tad es sapratu: ja nespēju mainīt apstākļus, ir jāmaina attieksme - jāuztver šī pauze kā sen neizņemts atvaļinājums. Un - jā, man tas bija laiks ar bērniem,» stāsta trīs bērnu - Kristiana (13), Ketrīnas (11) un Mias (2) - mamma.

Cer, ka neatstās uz otru gadu

Solvita Kabakova domā, ka daudzās ģimenēs šis bija ļoti interesants un ģimenes pieredzes bagāts laiks. «Vecāki jau pārsvarā zina, ko skolā mācās viņu bērni, kādas ir viņu ikdienas gaitas un nodarbes, bet es pieļauju, ka daudzi bērni par savu vecāku darba gaitām zināja diezgan pavirši vai, iespējams, vispār neko. Un, manuprāt, šai laikā, kad bērni mājās mācījās un arī vecāki strādāja no mājām, bērni par savu vecāku nodarbošanos uzzināja daudz interesanta. Es arī savus bērnus iesaistīju dažādos sava darba procesos un aktivitātēs, un viņiem tas šķita ļoti aizraujoši, bija tik daudz jautājumu, sarunu, un šī satuvināšanās notika ar daudz lielāku izpratni vienam par otru,» stāsta foruma «Līdere» organizatore, uzsverot, ka tādā ziņā šis savādais laiks bija pozitīvs ieguvums.

Protams, viņa apzinās, ka daudzas ģimenes pandēmija skāra arī ļoti smagi, ietekmējot ģimenes finansiālo stabilitāti, un skaidrs, ka, paliekot bez darba un ienākumiem, ir maz prieka. Un tomēr, viņasprāt, šī piespiedu pauze daudziem no mums bija ļoti nepieciešama.

«Es domāju, ka mēs katrs no šī laika esam kaut ko ieguvuši un jaunu iemācījušies - gan par sevi, gan savu ģimeni un bērniem. Šī bija ļoti gara mācību stunda, un es ļoti ceru, ka mēs visi esam «tik labi mācījušies», tik daudz jauna apguvuši un sapratuši, ka mūs neatstās uz otru gadu un neliks to visu atkārtot vēlreiz,» saka Solvita Kabakova, aicinot ikvienu pieņemt šīs mācības un visiem kopā doties tālāk!

*Nākamais forums «Līdere» notiks 2021. gada 28. maijā, un tā programma solās būt tikpat koša un iedvesmojoša kā plaukstošs pavasaris, kam seko vasaras pilnbrieds. Biļetes tirdzniecībā ir jau no šodienas foruma «Līdere» mājaslapā: www.forumslidere.lv.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā