TOP5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Vai Lietuva, Polija un Baltkrievija var atkalapvienoties

Neatkarīgā

Trijās valstīs tagad atzīto valstu robežās kopā uz 585,6 tūkstošiem kvadrātkilometru zemes dzīvo 50 miljoni cilvēku, kas vismaz aritmētiski būtu ievērojams spēks Eiropā un pamanāms spēks pasaulē.

Salīdzinājumā ar šādas valsts kaimiņiem tā pārspētu tagadējo Vāciju pēc teritorijas lieluma, jo Vācijai tikai 357 tūkstoši kvadrātkilometru, bet pie iedzīvotāju skaita gan nāktos piestrādāt, jo Vācija savā teritorijā savākusi 83,2 miljonus cilvēku. Otrādi ir ar Ukrainu, kur 41 miljons cilvēku aizņem 603 tūkstošus kvadrātkilometru zemes. Par Ukrainu var jautāt, vai arī tai nav vieta Lietuvas-Polijas-Baltkrievijas lielvalstī, jo vēsturiski tās teritorija bija ap 900 tūkstošiem kvadrātkilometru tieši uz tagadējās Ukrainas rēķina. Pat četru valstu apvienošanās nepadarītu tās apjomu līdzvērtīgu tagadējai Krievijai ar 147 miljoniem iedzīvotāju uz 17 miljoniem kvadrātkilometru zemes, bet ne apjoms vien visu nosaka. Austrumeiropas supervalsts būtu līdzvērtīgs spēks Krievijai, kuras gigantiskās teritorijas uzturēšanai nākas risināt sarežģītas problēmas gan valsts iekšienē, gan pa robežu perimetru. Tas gan nenozīmē, ka savulaik vienās robežas dzīvojušo cilvēku pēcteči varētu atkalapvienoties vienā valstī bez problēmām. Tāpēc jau viņi tagad dzīvo dažādās valstīs, ka šāda nodalīšanās izrādījās ja ne labākais, tad pieņemamākais un iespējamākais viņu senču problēmu risinājums. Šeit netiek propagandēta nekāda pastāvošo robežu grozīšana, bet tikai atgādināts, ka neviena tagadējā robeža nav pastāvējusi kopš mūžīgiem laikiem un nepastāvēs mūžīgi. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Vai Lietuva, Polija un Baltkrievija var atkalapvienoties

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā