TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Ēriks Stendzenieks: Valsti vada viesstrādnieki

Eiropa saka: mums vajag kantainus tomātus. Yes, raportē mūsu nacionālā valsts, būs! Eiropa saka: mums vajag sagriezt kuģus un rūpnīcas. Davai, saka nacionālā valsts, sagriezīsim! Bet kur ir nacionāļu balsojums pret šīm regulām? Nav!” - savā ierastajā, ironiskajā stilā valsts un sabiedrības norises skumji apsmaida bijušais reklāmas magnāts, tagad vienkāršais kolcenieks Ēriks Stendzenieks. Par valsti un par kovidu, par Porziņģa miljoniem un ierēdņu aldziņām, par dziesmu svētku gospeļiem un partiju bojāeju - šodien mūsu saruna.

Tevī ir ārpusnieka skatījums uz sociālpolitisko situāciju valstī. Tu jau ilgāku laiku dzīvo Kolkā, tā šķiet pilnīgi cita planēta. Izstāsti mums šo skatījumu.

To izstāstīt - tas ir tāpat kā mēģināt iebāzt Latviju kaut kādā simbolā. Nupat bija kārtējais valdītāju piedāvājums: popularizēt Latviju par 3,9 miljoniem eiro. Ja kādas 67 reizes jau ir notikusi pilnīga izgāšanās ar Latvijas tēla popularizēšanu, tad kādas var būt cerības, ka 68. reizi viss notiks izcili? Bija „zeme, kas dzied”, „magnetic Latvia”... Pat Rainim visa mūža garumā nebija izdevies noformulēt, kas ir Latvija, arī Imants Ziedonis to mēģināja, viņam sanāca tuvu, bet ne līdz galam. Tad kas mums var likt domāt, ka rimbulis vai trijstūris aprakstīs un izskaidros visu Latviju? Jā, bet mēs sākām par sociālpolitisko situāciju...

Man no Kolkas, protams, viegli runāt. Tur neviens nav redzējis nekādas maskas, tu ienāc benzīntankā, uz lūpām nobučo pārdevēju, nolaizi durvju rokturi, cilvēki apkampjas, un viss notiek. Kad atbraucu uz Rīgu, daudz ko nesaprotu, šķiet, ka tūlīt kāds uzsūtīs pašvaldības policiju, jo es neredzu to vīrusu. Labi, kaut kur tas ir, bet... Raksta, ka Eiropā cilvēki nomiruši par 160 000 vairāk nekā pērn šajā periodā, bet tas jau nenozīmē, ka tas noticis tieši no vīrusa. Cik ir izlēkuši pa logu kovida nomāktībā un bailēs, ka viņus tūlīt izolēs, cik ir neaizgājuši uz operācijām, jo visi resursi aizsviesti uz kovidu? Visu interviju var izlasīt šeit:

Ēriks Stendzenieks: Valsti vada viesstrādnieki

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā