Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 31. oktobra līdz 6. novembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Brekte un Kaža, Andrejeva un Gupalo, Dieva dēli un Saules meitas.

2.lapa

Ērģeļmūzika un šausmu kino klasika koncertzālē «Latvija»

Publicitātes foto

Turpinot pērn aizsākto tradīciju, sestdien, 31. oktobrī jeb Visu svēto dienā, Ventspilī, koncertzālē «Latvija» notiks ērģeļmūzikas un mēmā kino vakars. Tajā britu ērģelnieks Ričards Hils veidos oriģinālu skaņu celiņu šausmu kino klasikai - režisora Roberta Vīnes 1920. gadā uzņemtajai filmai «Doktora Kaligari kabinets».

Ričards Hils atzīts par vienu no nedaudzajiem mūziķiem, kurš spēj apvienot divas ērģeļmūzikas pasaules - klasisko un dramatisko. Mākslinieks ērģeļspēli sākotnēji apguvis pie Viljama Vaithheda Ročesteras katedrālē, pēc tam - Oksfordas Ekseteras koledžā, Portsmutas katedrālē un Vestminsteras abatijā, kur viņa pasniedzēji bijuši ērģelnieki Rozmarija Fīlda un Deivids Sangers. Šobrīd Ričards Hils veiksmīgi apvieno solo karjeru, baroka «continuo» spēli, kora apmācību un pasniedzēja darbu, vienlaicīgi būdams arī Sv. Marijas Londonas centra draudzes ērģelnieks.

Mākslinieks saņēmis neskaitāmas godalgas un apbalvojumus gan dzimtajā Lielbritānijā, gan ASV, kur Amerikas Teātra ērģeļu biedrība viņu 2010. gadā atzina par «Gada ērģelnieku». Ričarda Hila solo sniegums daudzkārt translēts nacionālajās un starptautiskajās televīzijas un radio programmās, tostarp, «BBC Radio 3» «Choral Evensong» un «BBC Radio 2» «Friday Night is Music Night». 2013. gadā mākslinieks debitēja prestižajā «BBC Proms», atgriežoties šajā festivālā arī 2015. un 2019. gadā kopā ar «BBC» Skotijas simfonisko un Džona Vilsona orķestri.

31. oktobra koncertā publika iepazīs Ričarda Hila kino ērģelnieka pusi, dzirdot viņa versiju vienai no spilgtākajām vācu ekspresionisma kino filmām «Doktora Kaligari kabinets», ko amerikāņu teātra kritiķis un producents Kenets Makgouvens raksturo īsi: «Filmā ir vairāk interesanta un aizraujoša nekā visā tā laika amerikāņu kinematogrāfā».

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā