TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Jānis Ošlejs: Zviedrijas piemērs rāda, ka slēgt ciet ekonomiku nedrīkst

Kaspars Krafts/F64

Saruna ar pazīstamo ekonomistu, uzņēmuma “Primekss” īpašnieku un vadītāju Jāni Ošleju. Sākoties Covid-19 pandēmijai viņš bija viens no tiem, kurš aizstāvēja ļoti stingru ierobežojumu ieviešanu un aicināja valdību daudz neskaitīt naudu aizsarglīdzekļu (masku, respiratoru, dezinfekcijas šķīdumu) iegādei. Toreiz daudzi viņu kritizēja par “panikas” celšanu. Tagad Ošlejs situāciju vērtē krietni mierīgāk. “Toreiz informācijas bija maz. Galvenais uzdevums bija glābt cilvēku dzīvības un nepieļaut infekcijas izplatību. Tādā situācijā nauda atvirzās otrajā plānā un jārīkojas ātri, nedomājot, cik tas maksās. Tagad situācija ir būtiski cita. Ir milzīgs pieejamo datu apjoms, un lēmumus var pieņemt mierīgi, balstoties uz racionāliem apsvērumiem.

Piektdien valdība pieņēma lēmumu valstī uz mēnesi, līdz 6. decembrim noteikt ārkārtējo stāvokli un ieviest stingrus ierobežojumus, kas tuvi tam, ko pasaules praksē dēvē par “lokdaunu”. Kā vērtējat šo lēmumu?

Ir četras iespējamās stratēģijas cīņai ar Covid.

1) Taivānas stratēģija, kad netiek veidots “lokdauns”, bet ļoti intensīvi tiek apkarots katrs vīrusa parādīšanās gadījums. Visi lieto maskas, visiem regulāri mēra temperatūru sabiedriskajās vietās, un ikviena vīrusa parādīšanos drastiski apkaro. Ārkārtīgi stingri izolācijas pasākumi visiem, kas bijuši ar vīrusa nēsātāju kontaktā. Tajā pašā laikā ekonomika netiek apstādināta. Rezultātā Taivānā ir ļoti zema saslimstība.

2) Ķīnas stratēģija, kad pilnībā aizver ciet visu pilsētu, kā tas bija Uhaņā. Mēnesi nekas nedarbojas, neviens nekur nepārvietojas. Kad vīruss izbeidzas, tad pilsētu atver un ekonomika atsāk darbu.

3) Eiropas stratēģija, kad uztaisa “lokdaunu”, tad to atceļ, un tad atkal ievieš no jauna. Notiek nebeidzama ekonomikas ņurcīšana.

4) Zviedrijas pieeja. Viņi ļauj slimībai izskriet caur populāciju, veidojot aizsardzības mehānismus vieglākā veidā.

Analizējot statistikas datus, redzam, ka divas no šīm metodēm ir sekmīgas. Arī Ķīnas metode ir sekmīga, bet tā ir tik drastiska, ka Latvijā mēs to nevaram realizēt. Sekmīga ir Taivānas metode, un kā mēs to redzam tagad ‒ arī Zviedrijas metode, jo, ja paskatāmies gadā kopā nomirušo cilvēku skaitu, tad Zviedrijā šogad mirušo skaits ir zems. Visu interviju var izlasīt šeit:

Jānis Ošlejs: Zviedrijas piemērs rāda, ka slēgt ciet ekonomiku nedrīkst

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā