TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Dmitrijs Suļžics/F64

"Swedbank" palielinājusi komisiju par skaidru naudu

Iemaksāt savu naudu savā bankas kontā drīkst bez maksas. Kamēr nauda ir kontā, banka to visādi apgroza un pelna. Savukārt, ja klients savu naudu no sava konta vēlas izņemt, par to ir jāmaksā un aizvien vairāk. Bankas ierobežo klientu tiesības izņemt skaidru naudu, jo pretējā gadījumā tiek zaudēta kontrole pār klientu naudas plūsmām, kas ir pretrunā aizjūras konsultantu rekomendācijām.

Bailēs no iekļaušanas Eiropas Padomes finanšu uzraudzības iestādes “Moneyval” pelēkajā sarakstā valdība apņēmās pildīt dažādas rekomendācijas, kas šobrīd ir smagi traumējušas Latvijas banku sistēmu. Viena no rekomendācijām skāra skaidras naudas apriti, jo “Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas 5. kārtas novērtējumā, kuru veica “MoneyVal” organizācija, tika konstatēts, ka skaidras naudas aprite rada paaugstinātus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskus valstij”. Šis ir citāts no anotācijas likumprojektam, kas pērnā gada sākumā tika sacerēts skaidras naudas lietošanas griestu pazemināšanai līdz 1500 eiro.

Galvenais finanšu kapitāla remonta meistars premjers Krišjānis Kariņš toreiz skaidroja, ka likumprojekts vērsts uz to, lai cilvēks nepirktu nekustamo īpašumu ar naudu koferī. Taču 1501 eiro sakraušanai nekāds dižais koferis nav nepieciešams, un pret skaidras naudas aizliegumu iestājās plaša sabiedrība, tiesībsargu Juri Jansonu ieskaitot: “Šis, manuprāt, ir personas privātās dzīves, tiesību tikt neizsekotai un tiesību uz īpašumu ierobežojums. Es pat teiktu, ka tā ir kaut kāda darbības imitācija ēnu ekonomikas apkarošanai.”Visu interviju var izlasīt šeit:

"Swedbank" palielinājusi komisiju par skaidru naudu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā