Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 14. līdz 20. novembrim

Vērts redzēt un dzirdēt: Rubiķis un Kinča, Anže un Doveika, Ķibilds un Madernieks

3.lapa

Baltkrievijas vardarbības vēsture Nacionālajā teātrī

Otrdien, 17. novembrī, pulksten 19 tiešraidē no Latvijas Nacionāla teātra notiks Baltkrievijas žurnālistu veidotās «Baltā taisnīguma grāmatas» lasījumi.

Grāmatu «Meklējot taisnīgumu. Vardarbības vēsture Baltkrievijā» jeb «Baltā taisnīguma grāmatu» sastādījusi un publicējusi virkne baltkrievu nevalstisko cilvēktiesību un žurnālistu organizāciju. Grāmatā apkopoti žurnālistu pierakstīti 145 stāsti, kur ikdienas cilvēki runā par piedzīvoto vardarbību protestu laikā Baltkrievijā, kad guva smagas fiziskas un psiholoģiskas traumas.

«Līdzīgi mums, arī baltkrievu tauta savas brīvības cīņu uzsāka ar miermīlīgiem protestiem, bet tas, kas sekoja pēc tam, ir prātam neaptverami... Grūti noticēt, ka tas joprojām notiek šodien, blakus mums, kaimiņvalstī. Valstī, ar ko mūs vieno ne tikai baltā un sarkanā krāsa valsts karogā, ne tikai kopīgas vēstures lappuses, bet «baltu» jēdziens,» saka pasākuma režijas un scenārija autore Ināra Slucka. Viņa turpina: «Un ja vēl pieļauj domu, ka kāds no viņiem, kas dodas aizstāvēt demokrātiskas valsts ideju, varētu būt mans bērns, māsa, brālis, draugs vai kāds no vecākiem... Es nezinu, vai mēs ar šo solidaritātes akciju kaut ko varam mainīt reālajā politisko notikumu gaitā, bet atbalstīt baltkrievu tautu brīvības cīņā un svinēt savu brīvību mēs varam.»

Baltkrievu žurnālistu pierakstītās protestu dalībnieku liecības lasīs Latvijas Nacionālā teātra aktieri Maija Doveika, Uldis Anže, Raimonds Celms, Egils Melbārdis, Kaspars Zvīgulis un režisors Valters Sīlis.

Lasījumus papildinās žurnālistes Sigitas Roķes intervija ar notikumu aculiecinieku žurnālistu Ruslanu Kuļeviču no Grodņas (Baltkrievija).

* Tiešraidi būs iespējams vērot Latvijas Nacionālā teātra, Ģertrūdes ielas teātra, Dānijas Kultūras centra un Baltijas Mediju izcilības centra «Facebook» lapās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā