Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 21. līdz 27. novembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Blumbergs un Vītoliņa, Gupalo un Kalniņš, Dailes aktieru karaliste un visi JRT aktieri

3.lapa

«Tuvāk kailumam» Dailes teātra mājaslapā

Spītējot šī brīža noteiktajiem ierobežojumiem, Dailes teātris svin savu simtgadi ar vairākām nozīmīgām aktivitātēm. Viena no tām - teātra kostīmu izstāde «Tuvāk kailumam».

Lai skatītāju tuvinātu teātra maģijai, Dailes teātra mājaslapā «www.dailesteatris.lv» virtuāli iespējams izstaigāt kostīmu izstādi «Tuvāk kailumam», kurā ir iekļauti 40 tērpi. Tie ir gan vēsturiskie, gan mūsdienu teātra izrāžu kostīmi - no Ilmāra Blumberga «Jāzepa un viņa brāļiem» līdz Ilzes Vītoliņas «Bīstamajiem sakariem». Kostīmus izstādei atlasījusi māksliniece Ilze Vītoliņa, kura veidojusi tērpus vairāk nekā 90 Dailes teātra izrādēm.

Aktiera un kostīma attiecības ir intīmas. Kostīms pieguļ kailam ķermenim kā otrā āda, tā ir tēla āda. Kailumu slēpjošais tērps konkrētās izrādes pasaulē ir unikāls un parasti - attāluma piesegts. Šajā izstādē kostīms ir atkailināts tuvplānam, kas ļauj ieraudzīt vienreizīgo un uzzināt acīm apslēpto. Tās ir detaļas, kas mākslinieka izdomātas, nereti - paša darinātas, šuvēju radošumu un pacietību izaicinošas, lai arī skatītājam pat nenojaušamas.

Vienlaicīgi Dailes teātris turpina strādāt - režisors Dmitrijs Petrenko nupat iestudējis Regīnas Ezeras «Zemdegas» un piektdien, 20. novembrī, pirmizrādi bez skatītājiem piedzīvoja Māras Zālītes luga «Smiļģis», ko iestudēja Viesturs Kairišs. Bet jau nākamnedēļ režisors Intars Rešetins sāks darbu pie komēdijas, kas godalgota ar prestižo Lorensa Olivjē balvu - «Totālā izgāšanās», savukārt Laura Groza iestudēs spriedzes pilnu un izklaidējošu mūsdienu traģikomēdiju «Piekrišana» - cerot, ka drīzumā skatītāji varēs atgriezties teātrī, un visi jauniestudējumi piedzīvos pirmizrādes.

Atsākot izrāžu spēlēšanu, Dailes teātris ar digitālās titru iekārtas palīdzību piedāvās izrāžu tulkojumu angļu valodā titros. Apzinoties, ka latviešu kultūras vēstneši pasaulē lielā mērā ir Latvijā ilgstoši dzīvojošie ārzemnieki, kas ārpus Latvijas robežām stāsta par redzēto un dzirdēto Latvijā, izrāžu titrēšanu Dailes teātris uzsāk ar vairākām skatītāju un kritiķu atzinību guvušām izrādēm: «Elpa», «Salemas raganas», «Iemīlējies Šekspīrs», «Lauva ziemā» un «Ārsts».

Nākotnē plānots piedāvāt izrāžu tulkojumu arī krievu valodā.

Kostīmu izstāde «Tuvāk kailumam» apskatāma šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā