Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 28. novembra līdz 4. decembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Bulis un «Tunelis», Prauliņš un «Putni», Judins un Rancāne
©Publicitātes foto

Andris Bulis: Ierobežojumu ietekmē mainās domāšana

Dailes teātra aktieris Andris Bulis aicina Rīgas iedzīvotājus un viesus pārbaudīt sevi, pavadot laiku cietuma kamerā Rīgas centrā. Kā televīzijas «Go3» oriģinālseriāla «Tunelis» galvenās lomas atveidotājs viņš piedāvā paraudzīties uz esošajiem ierobežojumiem ar citu skatu.

«Mēs visi šobrīd esam nosacītā cietuma režīmā: nedrīkst darīt to un šo, jāstaigā maskās, jāsēž mājās, uz teātri vairs nedrīkst iet, jābūt divu metru distancē un vēl daudz kas cits. Arī seriālā patiesībā esam ļoti tuvu tam, kāda ir mūsu ikdiena pandēmijā. Jā, cietumā ir savi noteikumi, kodi un valoda, tomēr cietumnieki ir tieši tādi paši cilvēki kā mēs. Tikai atrodoties reālā ieslodzījumā vai tam pietuvinātā vidē, var saprast, kā mūsu domāšana ierobežojumu ietekmē izmainās,» tā par jaunā seriāla un mūsu ikdienas saikni stāsta aktieris Andris Bulis.

Viena no oriģinālseriāla stāsta norises vietām ir cietums, bet varoņu dzīves stāsti ir daudzslāņaini un ne vienmēr cieši saistīti ar šo vidi. Filmēšana pamatā norit Brasas cietumā, kur konsultanti - bijušie ieslodzītie, apsargi, tiesu un ieslodzījuma vides eksperti - ne tikai sniedz aktieriem noderīgas konsultācijas (piemēram, ka rokas nedrīkst likt kabatās, kamēr staigā ārā, cietuma pagalmā, jo tām obligāti jābūt redzamām), bet arī stāsta par šīs slēgtās vides likumiem. Nacionalitātei tur nav nozīmes: Latvijas cietumos nereti visi sarunājas krievu valodā, izmantojot slengus un specifiskus kodus.

«Kad pirmo reizi aizgājām uz Brasas cietumu, ieraudzījām reālu, pārsteidzošu vidi. Pēc pirmās filmēšanas dienas, astoņām stundām karcerī, bija ļoti spēcīga apziņa, ka tur cilvēki ir atstājuši savas dzīves. Pēc iznākšanas no filmēšanas laukuma pusstundu sēdēju automašīnā un nevarēju pabraukt. Skaudri sapratu: par daudz ko dzīvē nav vērts sūdzēties, vajag vienkārši aiziet tur, pasēdēt cietumā un visas sīkās ķibeles kļūst nesvarīgas,» aktieris dalās savās sajūtās pēc pirmās filmēšanas dienas Brasas cietumā.

Seriāla galvenās lomas atveidotājs zina stāstīt, ka Brasas cietumā vēl arvien ir redzami bijušo ieslodzīto atstātie uzraksti uz sienām - brīžiem ne ļoti pieklājīgi, pārsvarā krievu valodā. Figurē datumi un iemesli, par ko viņi bija ieslodzīti, dažādi simboli. Šoku piedzīvo liela daļa no jauniešiem, kuri piedalās masu skatos, atklājot, kāda patiesībā ir cietuma vide.

«Dīvaini, ka, filmējot cietuma kamerā, cilvēks ļoti ātri pierod un pieņem apstākļus. Tagad saprotu tos cilvēkus, kuriem dzīvē nav, kur iet, kuri ir atgrūsti. Viņiem nav ģimenes, nav nekā, cietums ir vienīgā vieta, kur eksistēt. Tur ir savi noteikumi, viņi zina, kā tur dzīvot. Tādam cilvēkam, kurš ir «atsēdējis» savus piecus gadus, pēc atbrīvošanas pasaka: «Ej!» Bet - kur tad viņš lai iet?! Ko sabiedrība sagaida no tāda cilvēka?» Andris Bulis nopietni aizdomājas. «Mēs gribam, lai šie cilvēki integrējas, vienkārši un atvērti nāk pretī un sveicina visus, bet viņiem cietumā ir būtiski mainījusies domāšana. Protams, viņi ir pārkāpuši noteikumus, bet - mēs nekad nezinām, tieši kāpēc viņi to darīja…»

Oriģinālseriāls «Tunelis», kas ir uz patiesiem notikumiem Latvijā balstīts stāsts, «Go3» skatītājiem būs pieejams no 7. decembra, savukārt kanālā TV3 to varēs redzēt 2021. gada otrajā pusē.

*Cietuma kameras prototips Elizabetes un Krišjāņa Barona ielu stūrī, Vērmanes dārzā, būs pieejams līdz pirmdienai, 30. novembrim. Ikviens, kurš tur nofotografēsies un savā «Facebook» vai «Instagram» kontā publiskos foto ar mirkļbirku «#SeriālsTunelis», piedalīsies pārsteiguma balvu izlozē. Uzvarētāji tiks paziņoti 2. decembrī «Go3 Latvija» «Facebook» kontā..

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā