Ziemassvētku apsveikumu sūtīšana ar pastu šogad dubultdārga

Coivd-19 ierobežošanas pasākumu dēļ šogad liegta iespēja apsveikt savus draugus un radus klātienē. Lai sagādātu taustāmu apsveikumu, nekas cits neatliek kā dāvanu vai apsveikuma kartīti sūtīt ar kāda piegādes uzņēmuma starpniecību. Diemžēl tieši šogad apsveikumu kartītes nosūtīšana pa pastu ievērojami sadārdzinājusies.

Pagājušajos Ziemassvētkos parastu vēstuli vai apsveikuma kartīti, kuras svars nepārsniedza 20 gramus, ar VAS “Latvijas pasts” starpniecību varēja nosūtīt par 0,47 eiro (B klase) vai par 0,57 eiro (A klase). Šogad tikpat smaga vai, pareizāk sakot, viegla sūtījuma nosūtīšana izmaksā 1 eiro. Ierakstītas apsveikuma kartītes nosūtīšana uz Lielbritāniju šogad maksā 1,42 eiro iepriekšējo 0,78 eiro vietā. Tātad šis pakalpojums sadārdzinājies aptuveni divas reizes.

Tas ir tāpēc, ka no 2020. gada 1. janvāra stājās spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie universālā pasta pakalpojuma jaunie tarifi. Tie paredz, ka tarifu sistēmā vairs nav sūtījumu iedalīšanas divās klasēs - prioritārajā A un ekonomiskajā B klasē. Tagad ir tikai viena ‒ A klase. Savukārt sūtīšanas tarifi ir atkarīgi no trim faktoriem: no sūtījuma svara, no tā, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts, un no ģeogrāfiskās zonas, uz kuru sūtījums jānogādā. Dalījumu zonās ietekmē gan sūtījumu pieprasījums uz attiecīgo valsti - jo tas lielāks, jo zemāka sūtījumu pašizmaksa -, gan arī citas izmaksas, tajā skaitā sūtījumu piegādes tarifi konkrētās adresātvalsts teritorijā.

Labā ziņa ir tā, ka līdzās vēstuļu sūtīšanas sadārdzinājumam daži sūtījumu veidi ir kļuvuši lētāki. Piemēram, iekšzemes pasta pakas sūtījumi svarā no 15 kilogramiem šogad maksā 8,04 eiro. Pagājušajā gadā šāda paša sūtījuma nogādāšana maksāja 11,23 eiro. Savukārt apdrošinātu sīkpaku svarā no 50 līdz 100 gramiem šogad var nosūtīt kā apdrošinātu pasta sūtījumu par 1,91 eiro iepriekšējo 3,56 eiro vietā.

Universālā pasta pakalpojuma iepriekšējie tarifi bija spēkā no 2008. gada. Taču kopš tā laika ir augušas visas ar pasta pakalpojumiem saistītās izmaksas, piemēram, darba algas, transporta un degvielas izmaksas, kas sadārdzinājušas arī pasta pakalpojumu pašizmaksu.

Pastā veidojas rindas

Covid-19 izplatības ierobežojumu dēļ šogad ārkārtīgi pieaudzis pieprasījums pēc VAS “Latvijas pasts” pakalpojumiem. Pirms Ziemassvētkiem daudzās pasta nodaļās Rīgā veidojās garas rindas. Tā kā Covid-19 dēļ pasta nodaļās samazināts cilvēku skaits, kas vienlaikus drīkst atrasties iekštelpās, tad vairākiem cilvēkiem nācās stāvēt rindā arī ārpusē - neatkarīgi no laika apstākļiem.

Lai klientiem pagūtu izsniegt maksimāli daudz nodaļās saņemto sūtījumu, “Latvijas pasts” kopš 18. decembra 62 Rīgas reģiona “Latvijas pasta” nodaļās (Rīgā, Ādažos, Baldonē, Carnikavā, Cekulē, Garkalnē, Inčukalnā, Katlakalnā, Kauguros, Ķekavā, Majoros, Mālpilī, Mārupē, Mellužos, Murjāņos, Olainē, Piņķos, Raganā, Ropažos, Salaspilī, Saulkrastos, Siguldā, Slokā, Titurgā, Ulbrokā un Vangažos) par vienu stundu darbdienās un par trim stundām sestdienā pagarinājis darbalaiku. Tāpat, sākot ar decembra sākumu, 81 noslogotākā un klientu apmeklētākā pasta nodaļa visā valstī strādā arī sestdienā, nodrošinot pakalpojumu sniegšanu stingrā saskaņā ar valstī noteiktajiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai.