Maestro jubileju nosvinējām, vai svinēs arī "Līvi"?

Šī nedēļa pagāja Maestro jubilejas zīmē, ienesot šajos drūmajos kovidlaikos vismaz kādu devu svinību prieka – par gaišumu burtiskā nozīmē parūpējās ziema.
Pašlaik mūžīgā un daudziem jau apnikusī plēšanās ap to, vai “Līvi” tiešām ir dzīvi, rezultējusies ar jaunu “Līvu” sastāvu, kurā pie mikrofona ir “dziedošais ugunsdzēsējs” Jānis Buķelis jeb Buks ©F64

Par Raimonda Paula 85. dzimšanas dienu visas nedēļas garumā ziņoja, šķiet, absolūti visi masu saziņas līdzekļi, papildinot savas programmas ar lielāku vai mazāku porciju mūsu izcilā komponista mūzikas, bet Latvijas Radio 2 vispār Maestro darbus blieza nonstopā 85 stundas no vietas. Uz tā visa fona īstajā Raimonda Paula dzimšanas dienas datumā, 12. janvārī, īstais, nevis arhīvos izraktais, jubilejas koncerts Dzintaru koncertzālē, ko diezgan žēlīgā kvalitātē tiešraidē demonstrēja “Re:TV”, šķita tāds liels un nekāds “pļurkš”, bet nekas - vismaz bija…

Sociālajos tīklos ļaudis visas dienas garumā ar ievadošo tekstu “nu, ja jau visi, tad es ar’!” un dažāda veida apsveikumiem publicēja kopā ar Maestro tapušas bildes, tikai žēl, ka vismaz vietnē “Facebook” Raimonds Pauls nemaz nav reģistrējies, un to visu izlasīt nevarēja.

To, protams, visi tāpat zina, tāpēc šie apsveikumi izskatījās, maigi izsakoties, diezgan jokaini... Ak, nē, Raimonds Pauls ir gan reģistrējies, turklāt pat veseli divi - viens dzīvo Talsos, bet vēl vienu varot atrast kaut kur Minsteres latviešu ģimnāzijā.

Labi, bet kuri mūziķi ir nākamie sveicamo rindā? Portāls TVNet atzīmējis piecas grupas, kuras šogad varētu atzīmēt apaļas jubilejas: “Dzeltenie pastnieki” - 40, “Iļģi” - 40, “Dzelzs vilks” - 30, “Bet bet” - 30, “Rebel” - 30. Par vieniem skaidrs: svinētkārie “dzelzs vilki” jau visu pagājušo gadu lauzās atzīmēt sava līdera Jura Kaukuļa 50. dzimšanas dienu, bet pie tādas lielatzīmēšanas tā arī netika: lielkoncerts tika pārcelts pat trīs reizes, šobrīd par tā norises datumu nolikts 20. marts “Palladium” koncertzālē, taču māc pamatotas šaubas, vai tas varētu notikt. Taču “vilku” apņēmība pasvinēt nav zudusi, un pirmais svinību akords tiks ieskandināts jau sestdien - 16. janvārī ar koncertu Z studijā (tas vērojams pulksten 21 LTV1 un Replay.lv. ēterā) grupa atgādinās par savu 2021. gadā svinamo apaļo jubileju. Juris Kaukulis saka, ka aizvadītais gads “mūs visus ierāva nezināmos ūdeņos” un “[tagad] jūtamies, kā nepazīstamā krastā izmesti, bet šis ir pats gada sākums, un ceram, ka tas jaunais kontinents, kur esam nokļuvuši, sola mums un jums daudz lielisku piedzīvojumu”, to visu rezumējot, ““Dzelzs vilka” 30. gadskārtas ieskaņā mēs nevarētu vēlēties labāku startu kā atkal satikšanos, kaut neklātienē, ar faniem Z studijā. Trīsdesmit gadi nenozīmē, ka esam gatavi tikai purināt sirmās ūsas - blakus visu laiku spilgtākajām dziesmām spēlēsim arī mūsu jaunākos skaņdarbus ceļā uz studijas albumu. Nav noslēpums, ka ikvienā koncertā jūtamies kā rokfestivālā, un kāpēc lai Z studijas koncerts nekļūtu par visu nenotikušo un vēl gaidāmo vasaras festivālu jaudīgu summu?!”

Oi, Juri, mēs tikai par! Un te nu Neatkarīgās apskatnieks uzdūrās kādiem potenciālajiem jubilāriem, kuru gadskārtu nudien varētu svinēt kā kārtīgu “visu nenotikušo un vēl gaidāmo vasaras festivālu jaudīgu summu”. Proti, runa ir par Latvijas roka joprojām dzīvo pieminekli - grupu “Līvi”. Savu 40 gadu jubileju “Līvi” atzīmēja 2016. gadā, tātad šogad varētu saskandināt par godu 45 gadu pastāvēšanai. Turklāt uz pusapaļu jubileju svinēšanu viņi nav mudināmi, jo vēl ne tik tālajā 2019. gadā grupas līderis Ainars Virga nelaida garām koncertos iespēju atgādināt par savu 55. dzimšanas dienu. Turklāt pērn maija vidū sākās ne mazāk leģendārās Liepājas koncertestrādes “Pūt, vējiņi!” rekonstrukcija, kurai pēc līguma ar būvniekiem jānoslēdzas 450 dienu laikā, un Virga pagājušajā gadā ieminējās, ka pārbūvēto “pūtvēju” atklāšana būtu labs iemesls šeit sarīkot pāris gadus izlaidušo “LīvFestu”, tātad - viss sakrīt! Un tomēr - nav tik vienkārši.

Lai gan “Līvu” zelta sastāva vizītkarte mūžu mūžos būs Aivara Brīzes un Ainara Virgas tandēms, vēstures annālēs ir saglabājušās arī fotogrāfijas ar Jura Pavītola ansambļa uzstāšanos. Piemēram, 1972. gada festivālā “Liepājas dzintars”

Šajā kontekstā mazākais, ka nav precīzas skaidrības par koncertestrādes rekonstrukcijas pabeigšanas termiņiem - pērn Liepājā uzvirmoja karstas diskusijas par šī objekta arhitektonisko kvalitāti, vēlāk parādījās oficiāla informācija par naudas trūkumu. “Līvi” varētu uzstāties arī citur, turklāt brīvā dabā uz koncertiem ierobežota skaita klausītāju priekšā vismaz gada otrajā pusē ir lielākas cerības. Tātad atzīmēt varētu, bet - ko? Kā zināms, ap “Līvu” vārdu mūždien notikusi stīvēšanās, kuri ir tie īstie un patiesie “Līvi”, kurš un kad tos dibinājis utt. Un sava taisnība ir Liepājas skarbo vēju apdvestajam roka veterānam Jurim Pavītolam, kurš uzskata, ka tieši viņš ir “Līvu” dibinātājs, turklāt tas noticis 1972. gadā, tātad grupa šogad var atzīmēt pat daudz respektablāko 50 gadu jubileju! Jau pirms pieciem gadiem Juris Pavītols izplatīja atklāto vēstuli, kurā aicināja “turēties pie vēstures, nevis iegribām”.

Lūk, ko Pavītols rakstīja 2016. gadā: “Grupa “Līvi” šogad kļūst 45 gadus veca! Kaut arī nosaukumu LPSR Kultūras ministrija atļāva (formāli to apstiprināja Emiļa Melngaiļa Mākslas centrs) lietot 1974. gadā, ar to tad arī visai polemikai par šo tēmu vajadzētu beigties, jo ne jau nosaukuma atļaušanas brīdis ir svinamā diena, bet gan grupas dzimšana.” Šo viedokli mūziķis toreiz stiprināja arī ar sava laikabiedra, mākslinieka Raimonda Gabaliņa citātu: “Pazīstu Tevi kopš 1971. gada, kad mēs kopā ar Tevi, Tāli Marhilēviču, Sergeju Virocki un Ingrīdu Liepiņu pēc Tavas iniciatīvas radījām šo grupu (ansambli), kurai tad tiešām šādu nosaukumu neviens nedeva, kaut arī mēs tādu gribējām. Mūsu mūzikas mārketings tad bija vēl bērnu autiņos, bet kultūras norišu kontrolējošais aparāts tādus kā mēs labāk redzēja ejam, jo no tādiem viņu karjera varēja tikt apdraudēta. To un citu iemeslu dēļ par “Līviem” saukties bija grūti pat īstajiem līviem, kur nu vēl šiem garmatainajiem ģitāristiem, kuri nedziedāja komjauniešu dziesmas.” Zinot Pavītola spītību, nav šaubu, ka viņš šogad centīsies atgādināt par savu taisnību.

Bet ko tad grupas 45 (vai 50) gadu svinību sakarā domā Virga? “Neviens nezin, vai kāds kaut ko šogad svinēs, spēlēs vai drīkstēs iet uz kino. Man šķiet jautājums nevietā. Jautru rock’n’roll vakaru!” sev ierasti korekts, tiešs un lakonisks apskatniekam atsūtītajā īsziņā bija Ainars Virga. Nevar nepiekrist - šobrīd tiešām neviens neko nevar zināt, tāpēc atliek vien sev pašam un pārējiem novēlēt jautru rokenrola vakaru!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā