Ieelpo dziļi. Mežu, dabu un ziemu

Laikā, kad valdība ir noteikusi ļoti striktus ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai, uzturoties iekštelpās, AS «Latvijas valsts meži» (LVM) dabas takas aicina baudīt patīkamu, aizraujošu un iedvesmojošu atpūtu dabā. Ar visām maņām, sajūtām un būtību ej mežā – atstāj tur lieko, smago, nevajadzīgo! Jo mežs ir visuzticamākais draugs – tas atbrīvo, paceļ un pozitīvi uzlādē. Arī ziemā.
©Publicitātes foto

Lai maksimāli mazinātu vīrusa izplatību un izslēgtu drūzmēšanās risku, iegādājoties biļetes, lieto sejas aizsegu, kā arī visās dabas tūrisma takās, skatu torņos un platformās ievēro divu metru distanci no citiem apmeklētājiem.

Ragakāpas dabas taka

Publicitātes foto

Ragakāpa ir īpaši aizsargājama dabas teritorija Jūrmalā, izvietojusies gar Rīgas jūras līča krastu Buļļuciemā. Tā ir viena no augstākajām kāpām Latvijā: tā ir 12-17 m augsta, 800 m gara un 100 m plata. Ragakāpas dabas taka atrodas Ragakāpas dabas parka teritorijā, kura kopējā platība ir 150 ha. Taka ir ideāla vieta pastaigai, veidota no LVM priedes un ozola koksnes un savieno muzeju ar jūras līča piekrasti - laipa uzbūvēta daļēji vecās laipas vietā, kas ļauj ērti un videi draudzīgi nokļūt līdz jūrai. Šādas takas LVM būvē, lai nodrošinātu iespēju cilvēkiem aktīvi atpūsties Latvijas valsts mežos, nesamazinot bioloģisko daudzveidību kāpu tuvumā un nodrošinot, ka maksimāli tiek saglabāta vide, kā arī netiktu bojāta zemsedze.

Taka sastāv no trim tematiskām daļām - Augu, Kukaiņu un Priežu takas. Gar tās malām ik pēc pārsimt metriem izvietoti informatīvi vizuālie stendi par attiecīgo takas daļas tematiku, kas informē apmeklētājus par to, kādi augi un posmkāji sastopami kāpu biotopos, kāda ir to nozīme šejienes ekosistēmās, kā veidojusies pati kāpa un kāda nozīme ir dažādiem ekoloģiskiem faktoriem kāpu biotopos.

Stāvās nogāzes palīdz pārvarēt pārdomātas kāpnes, bet nelielām kāpu ieplakām pārved pāri koka tiltiņi. Bet Ragakāpas dabas parka takas DA galā atrodas Zvejniecības brīvdabas muzejs, kurā izveidota kuģu, laivu, enkuru un cita ar zvejniecību saistīta ekspozīcija.

UZZIŅAI

Nokļūšana: ar automobili pa Rīgas-Ventspils šoseju (A10) līdz Lielupes tiltam, jāšķērso Lielupe, tālāk pa Viestura ielu, Vienības prospektu un Bulduru prospektu līdz 35. līnijai, kuras galā ir autostāvvieta un takas sākums. Ar sabiedrisko transportu: līdz Lielupes stacijai, tālāk pa P. Stradiņa ielu, Bulduru prospektu un 35. līniju līdz minētajai autostāvvietai (var iet kājām gar jūras krastu

Garums: 2 km (ja gājienu beidz pie Zvejniecības brīvdabas muzeja) un ~4 km (ja nāk atpakaļ pa mežu vai jūras krastu)

Apskatei nepieciešamais laiks: ~2 stundas

Piemērotākais laiks apmeklējumam: bezsniega periods, bet taka ir pietiekami pievilcīga arī citā laikā; ziemā taka netiek tīrīta

Nav piemērota: apmeklētājiem ratiņkrēslos

Marķējums: nav speciāla marķējuma; pamata maršruts bezsniega apstākļos viegli atrodams pēc koka laipu un dolomīta šķembu seguma

Bezmaksas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā