TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Raitis Plauks/F64

Eksperti iesaka gatavoties cenu kāpumam

“Velkot mūsdienās aktuālās paralēles ar veselību un bioloģiju, cilvēka ķermeņa temperatūra var celties divu iemeslu dēļ: kad viņam ir drudzis vai tāpēc, ka viņš ir izveseļojies un sācis kustēties. Cenu kāpums dažu turpmāko mēnešu laikā būs drīzāk kā slimnieka drudzis,” komentējot patēriņa cenu pārmaiņas, teic bankas “Luminor” ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

anvārī Latvijā cenas vēl turējās rāmjos (neliela inflācija mēneša laikā un deflācija gada laikā), bet eirozonā jau ir bijis pirmais lielais inflācijas pārsteigums.

Pārtikas lielveikalos par pirmās nepieciešamības preci ir kļuvuši apavi. Centrālās statistikas dati (CSP) liecina, ka mēneša laikā apģērbiem cenas samazinājušās par 5,0%, bet apaviem - par 5,8%. Taču, ko līdz cenu kritums, ja valstī izsludināto ierobežojumu dēļ janvārī apģērbu un apavus klātienē nebija iespējams iegādāties. Tos nācās vai nu pasūtīt internetā, vai arī spēlēt ar pārdevēju attālinātu iepirkšanos. Toties šonedēļ līdz ar iespēju apavus nopirkt klātienē vismaz pārtikas lielveikalos tieši šīs prece izrādījusies par pirmās nepieciešamības preci. Lielākā drūzmēšanās pārtikas lielveikalos šajās dienās ir tieši pie apaviem, jo īpaši bērnu apaviem.

Lai gan janvārī apģērbu un apavu cenas salīdzinājumā ar aizvadītā gada decembri bija nedaudz samazinājušās, gada laikā abās šajās grupās atsevišķām precēm novērots cenu kāpums. Piemēram, bērnu apģērbi sadārdzinājušies par 6%, bērnu apavi - par 5,4%, sieviešu apģērbi - par 1,9%. Savukārt vīriešu apģērbi un apavi, kā arī sieviešu apavi gada laikā palikuši lētāki. CSP gan norāda, ka daļai preču, piemēram, sieviešu apaviem Covid-19 dēļ cenu pieejamība ir būtiski samazinājies. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Eksperti iesaka gatavoties cenu kāpumam

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā