TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Parādu piedzinēji jau snaikstās pēc 500 eiro bērnu naudas

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Nākamajā mēnesī daudzas ģimenes saņems 500 eiro par katru bērnu, ko varēs izmantot pēc vajadzības. Lai šo naudu saņemtu, nekur nevajag pieteikties, reģistrēties vai rakstīt iesniegumu. Pabalsts ieskaitīsies kontā automātiski. Taču iesniegums ir jāraksta, lai pasargātu šo pabalstu no parādu piedziņas procesa, ja tāds ir uzsākts. Turklāt tas ir jādara, lieki nekavējoties, un drošāk arī naudu no konta noņemt drīz pēc ieskaitīšanas.

Covid-19 500 eiro vienreizējais pabalsts tiks izmaksāts par 364 097 bērniem, un arī vēl tiem, kas piedzims laikā līdz ārkārtējās situācijas beigām 6. aprīlī. Kopumā šī pabalsta izmaksai būs vajadzīgi 182 miljoni eiro. Lai šī nauda sasniegtu mērķi, proti, būtu atbalsts ģimenēm, Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā ir ietverta norma, kas šo pabalstu vismaz teorētiski pasargā no izmantošanas parādu piedziņā, proti, saskaņā ar likumā ierakstīto, “šis pabalsts nav pakļauts ieturējumu veikšanai un parādu piedziņai”. Taču realitātē tiesu izpildītāji varēs šo naudu izmantot parāda dzēšanai, ja vien viņi nebūs saņēmuši parādnieka iesniegumu. Iemels šādai situācijai, kad, no vienas puses, likums šo pabalstu sargā, bet, no otras puses, parādu piedziņas procesa īstenotājiem ir tiesības kontā ienākušo naudu izmantot parādu dzēšanai, ir tas, ka tiesu izpildītāji neredz parādnieka kontā ienākušās naudas avotu. Martā kontā ieskaitītie 500, 1000 vai pat 4000 eiro var būt gan valsts pabalsts par vienu vai vairākiem bērniem, gan arī darba alga, prēmija vai citi ienākumi, kurus drīkst ieturēt parāda dzēšanai.

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Daiga Filipsone Neatkarīgajai skaidro, ka gadījumos, kad ir sagaidāms pabalsta ieskaitījums bankas kontā, par to noteikti būtu informējami parāda piedziņas īstenotāji, nosūtot iesniegumu ar situācijas izklāstu un lūgumu nevērst piedziņu uz šo pabalstu, kā arī norādot tā apmēru. Iesniegumu var nosūtīt pa pastu ierakstītā pasta sūtījumā vai elektroniski, ja dokumentu iespējams parakstīt ar drošu elektronisko parakstu. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Parādu piedzinēji jau snaikstās pēc 500 eiro bērnu naudas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā