Andrejs Ēķis. Par pasauli, kurā visu nosaka nauda un kaifs

10. martā pirmizrādi piedzīvos jauns astoņu sēriju oriģinālseriāls «Nebaidies ne no kā» Andreja Ēķa režijā. Nežēlīgs, tumšs, asiņains un reāls. Tas balstīts uz patiesiem notikumiem – uz Latvijas slavenākā narkokurjera un par pašmāju kokaīna karali dēvētā Rolanda Priverta (1962) 2019. gadā izdotās tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem.
REŽISORS Andrejs Ēķis savā jaunajā seriālā «Nebaidies ne no kā» stāsta mūsu «neatkarības stāstu» – caur viena cilvēka prizmu demonstrējot laiku Latvijas vēsturē, par kuru līdz šim atklāti runājis tikai retais ©F64

Seriāls «Nebaidies ne no kā» ir pirmais Latvijā veidotais mākslas seriāls par narkobiznesa aizkulisēm, kur katrā sērijā tiek atspoguļota kāda epizode no grāmatas.

Sākotnēji tas būs skatāms tikai «Go3» platformā, savukārt televīzijas kanālā TV3 to varēs redzēt 2022. gadā. Seriāls būs pieejams gan latviešu, gan krievu valodā. Tāpat seriāls tiks tulkots arī lietuviešu un igauņu valodā un būs skatāms visā Baltijā.

«Sadarbojoties ar kinorežisoru Andreju Ēķi, mums ir izdevies radīt aizraujošu, arī nervus kutinošu un uz patiesiem notikumiem balstītu stāstu par Latvijas narkotiku kontrabandistu. Mēs apzināmies, ka vienaldzīgo nebūs, jo stāsts ir skaudrs, bet patiess un vietām - provocējošs. Par citu realitāti. To, kas atrodas mums pavisam blakus un kurā jebkurā brīdī var tikt ierauts arī kāds mums zināms cilvēks. Šis ir stāsts par atvaru, kurā iekrītot izķepuroties izdodas retajam,» norāda «Go3» mārketinga vadītājs Ivars Lubāns.

Seriāla filmēšanas starplaikā Neatkarīgā uz sarunu aicinājusi režisoru Andreju Ēķi.

Ideja par seriālu dzima, izlasot šokējoši atklāto Rolanda Priverta grāmatu?

Redzēju, ka jauniešiem šī grāmata ļoti patīk, un es no tā nobijos. Tā ir ļoti romantiski uzrakstīta. Arī mani dēli jautāja, vai esmu to lasījis. Seriāli par narkobiznesu pasaulē iemantojuši lielu popularitāti, viss «Netflix» ir pilns ar tādiem, tomēr tie šķiet kā «mežonīgās pasaules pasakas». Turklāt tie lielākoties ir par pašiem narkotiku tirgotājiem, bet mūsu stāsts ir par to, kā tas viss notiek. Tas man likās interesanti. Šī žanra popularitāte ļauj mums veiksmīgi parādīt, ka šāda, «paralēlā pasaule» ir arī Latvijā. Kādās intervijās jau esmu teicis, ka, lasot šo grāmatu, bija sajūta, ka lasu «Mein Kampf» [«Mana cīņa», bijušā Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera sarakstīta grāmata, kurā autobiogrāfiski elementi tiek kombinēti ar nacisma ideoloģiju, 1925]. Viņš [Rolands Priverts] ir citādāks, to mēs redzam. Viņš ir «cietuma produkts», viņam ir citādāka sapratne par ētikas normām. Cietuma sapratne, un viņš to tā arī definē. Es neko par viņa nostāju nevaru pateikt, es emu demokrāts, es saprotu, bet, lai jaunieši saprastu, kas tas ir, mums jāparāda, kā tas viss izskatās no malas, kā tieši šī vervēšana notiek.

Seriāla mērķauditorija ir jaunieši?

Mērķauditorija ir visi zinātkārie cilvēki, kuriem ir interesanti saprast, kā šis bizness strādā. Tas ir saistīts ar adrenalīnu, un tas vienmēr ir interesanti. Turklāt šis stāsts iet cauri trīsdesmit gadiem, tā ir mūsu vēsture, un tas man ir vēl interesantāk - vieni sēdēja uz barikādēm, bet citi darīja kaut ko pavisam citu. Un te mūsu «neatkarības stāsts» tiek izstāstīts no citas puses, jo «Nebaidies ne no kā» caur viena cilvēka prizmu demonstrē laiku Latvijas vēsturē, par kuru līdz šim atklāti runājis tikai retais. Šī «pasaule» ir mums blakus, kaut atrodas nosacītā pagrīdē. Pasaule, kurā visu nosaka nauda un kaifs. Mēs esam radījuši stāstu par narkobiznesu, nemēģinot pateikt, ka kāds ir kretīns vai stulbenis. Seriāli par «labajiem» un «sliktajiem» vairs nav moderni, tagad seriālos daudz sapratīsi, kas ir kurš… Un arī šis seriāls ir vairāk psiholoģiska drāma.

Kur notiek seriāla darbība?

Pagātnē. Saulkrastos, Rīgā, Maskavā, Peru. Bet visa filmēšana notiek Latvijā.

Tā saka, ka visas filmas ir par mīlestību. Arī Rolanda Priverta stāsts ir par mīlestību?

Jā. Par viņa pirmo mīlestību, par viņa sapratni, kas ir mīlestība. Un par to, kā viņš izmainās, kad viņu ieliek cietumā. Padomju laika cietumā… Mums bija krievu tautības kaskadieri, kuri pat filmēšanas laikā nevarēja izturēt to ārprātu… Domāju, ka seriāls skatītājus šokēs tieši ar krievu laika cietuma ainām.

Kas jums pašam bija šokējošākais, lasot Rolanda Priverta grāmatu?

Atklātība. Tas, kā viņš domā par cilvēku dzīvībām… Tajā nav morāles. Ir tikai cietuma morāle.

Kas ir šīs drāmas centrā?

Psiholoģiskā un emocionālā saspēle, kas galveno varoni atšķir no citiem. Seriāla galvenais varonis ir narkokurjers, kurš savu dzīvi veido pēc narkopasaules noteikumiem. Tā ir dzīve ārpus likuma - laupīšanas, spekulācijas ar valūtām, narkotikas un paralēli tam ir nodevība, meli, viltus solījumi, savstarpējā izrēķināšanās un izpostītas dzīves. Viņam piemīt indivīdam neraksturīga vērtību sistēma - viņš dzīvo pēc džungļu likumiem, gūstot adrenalīnu no staigāšanas pa naža asmeni, kas savukārt skatītājam ļaus seriālu izdzīvot un sajust no upura skatpunkta. Seriāla galveno varoni - Rivertu, vīrieti pašos spēka gados, - spēlē Dailes teātra aktieris Kaspars Dumburs.

Vai, lasot grāmatu, jau redzējāt, kurš aktieris to varētu nospēlēt?

Nē. Mums bija kastings un, tiklīdz parādījās Dumburs, uzreiz bija skaidrs, ka tas ir viņš. Viņā ir kaut kāda īpaša maģija. Viņš daudz domā par savu lomu, meklē, runā arī ar Privertu. Strādā ārkārtīgi profesionāli.

Kur Priverts tagad ir? Latvijā?

Nē. Kolumbijā. Žurnālists Sandijs Semjonovs par viņu tagad taisa dokumentālo filmu. Bet nejautājiet man, ko Priverts dara Kolumbijā. Es nezinu. Tas ir uz viņa paša sirdsapziņas.

Viņš zina, ka Latvijā top filma pēc viņa grāmatas, ir devis savu piekrišanu?

Protams. Viņam patīk būt uzmanības centrā.

Seriāla astoņās sērijās tiks izstāstīta visa grāmata?

Nē, tikai puse. Tiks izstāstīts, kā viņš kļuva par to, par ko kļuva, kā viņu iesēdināja, kā cietuma likumi viņu lēnām uzvarēja un kā šos cietuma likumus viņš vēlāk izmantoja savā dzīvē.

Tas nozīmē, ka seriālam «Nebaidies ne no kā» būs arī otrā sezona?

Ja skatītājiem patiks, tad būs. Galvenais, lai nav apmānītas gaidas. Varbūt kāds sagaida, ka šis būs seriāls ar šaudīšanos. Nē, par to nav stāsts.

«Esmu bieži bijis bīstamās, kritiskās, riskantās situācijās. Tieši tajās ir veidojusies mana rīcībspēja un lemtspēja, spēja strauji pieņemt pareizo lēmumu. Varbūt es esmu dzīvnieks, kurš priekšlaicīgi nosaukts par cilvēku, bet būt vajātam ir mana lielākā laime. Tāds ir mans ceļš. Šajā grāmatā esmu centies to aprakstīt, cik vien iespējams, godīgi - cerībā, ka mana dzīves pieredze noderēs kādam citam kā skola, kurā kļūt patstāvīgākam, gudrākam, pieaugušākam - vārdu sakot, labākam.»

/Rolands Priverts, «Nebaidies ne no kā», 2019/

«Nebaidies ne no kā» reklāmas video:

Seriāla producentes - Aija Ansone un Dita Celmiņa, sadarbībā ar «Cinevilla films», mūzikas autors - Rihards Zaļupe.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā