Staigātāju izaicinājums – "Mežtaka" caur Baltijas valstīm

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma pagājušā gada pavasarī strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kuri dodas garākās un īsākās pastaigās – vieni izvēlas iešanu pilsētas ielās un parkos, citi meklē populārākos tūrisma apskates objektus, bet citi pieņem nopietnus izaicinājumus – dodas desmitiem un simtiem kilometru garos pārgājienos.
22.03.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©baltictrails.eu

Par kārtīgu pārgājienu cienītāju izaicinājumu var uzskatīt “Mežtakas” maršrutu no Rīgas uz Igauniju un no Rīgas uz Lietuvu - “Mežtakas” posmu kopgarums ir 2140 kilometri. Projekta “Mežtaka” virzītājs ir “Lauku ceļotājs”, bet viens no sadarbības partneriem AS “Latvijas valsts meži”, jo pārgājienu maršruts ziemeļu virzienā 98 kilometru garumā ved cauri LVM pārziņā esošajām teritorijām. “Mežtakas” ziemeļu daļas maršruts (Rīga-Tallina) tiek ieviests ar Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas projektu Nr. 779 “Garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts “Mežtaka””.

20 kilometri vienā dienā - tas ir nieks! Bet varbūt ne?

Pārgājienu cienītājiem noiet vienā dienā 20 kilometrus nav nekas īpašs, bet iesācējiem un ģimenēm ar bērniem tas var kļūt par nopietnu pārbaudījumu vai pat neiespējamo misiju. Taču tas nav iemesls, lai nedotos pārgājienā - katrs iet tik, cik pašam pietiek spēka un vēlmes. Kāpēc ir runa par 20 kilometriem? Tieši tik garos posmos ir sadalīts visas trīs Baltijas valstis aptverošais pārgājienu maršruts. Saprotams, ka nav reglamenta, kas noteiktu, ka vienā dienā jānoiet tieši tik daudz kilometru - katrs pats var izvērtēt savas spēkus un fizisko sagatavotību, lai izraudzītos sev vēlamo pārgājiena garumu.

“Mežtakas” projekta vadītāja LVM Sarmīte Melne skaidro: „Viss pārgājienu maršruts izstrādāts tā, lai katrs gājējs varētu izvēlēties ceļa garumu un pa ceļam apskatāmos tūrisma objektus. 20 kilometri ir optimāls posma garums, lai pagūtu ne tikai fiziski noiet šo attālumu, bet pietiktu laika arī apskatīties apkārtni, izbaudīt ainavu, ieskriet mežā pameklēt ogas un sēnes, apēst līdzpaņemtās sviestmaizes.” Te jāatgādina simtkārt daudzinātais aicinājums: viss, ko uz mežu aiznesi, ir jāsavāc, neatstājot liecības, ka esi tur bijis. Sarmīte Melne gan spriež, ka pārgājienu cienītāji ir atbildīgi ļaudis un prot uzvesties mežā, tāpēc nav īpašu risku, ka pārgājienu maršruta takām draudētu atkritumu klājums.

Ikviena pārgājienu posma aprakstā varat izlasīt gan par ceļu segumu gluži vai katram kilometram, gan par apskates objektiem maršruta tuvumā. Tāpat iespējams uzzināt par tuvumā esošajām ēdināšanas vietām, kempingiem un viesu namiem.

Izvēlies savējo! Ej droši!

Ir pienācis pavasaris, kas aicina ārā ikvienu! Zinot, ka “Mežtaka” jau ir marķēta un visiem pieejama, ideālais pārgājienu gads var sākties. Katru nedēļas nogali var doties pārgājienā, lai gada garumā izietu visus “Mežtakas” posmus. Atvieglojot pārgājienu plānošanu, jau tā izstrādes laikā ir izveidoti dažādi piedāvājumi - vienai, divām vai vairākām dienām. Latvijas teritorijā ziemeļu virzienā no Rīgas ir 15 aptuveni 20 kilometrus gari pārgājiena posmi, kurus iziet var gan katru atsevišķi, gan vairākus, mērķtiecīgi pārvarot kilometru pēc kilometra. Piemēram, 5 dienu pārgājienam piemērots ir 123 kilometru garais maršruts no Valmieras līdz Trapenei, kas ved caur vismazāk apdzīvotajiem un mežainākajiem apvidiem “Mežtakā”. Mežos ir bagātīgas sēņu un ogu vietas, daudz putnu un meža dzīvnieku. Gauja, Latvijas garākā upe, šeit met plašus lokus starp iekšzemes kāpu masīviem, ko klāj skraji, caurredzami priežu meži. Zemi sedz balti briežu ķērpji, un gaišo krāsu dēļ mežs te vienmēr izskatās kā saules pieliets. No augstākām vietām redzami izteiksmīgi skati pāri Gaujas līkumiem. Vietām skatam paveras plašas pļavas, kuru vidū aug veci, majestātiski ozoli. Vērojama Latvijai raksturīga ainava ar viensētām lauku un mežu ielokā. Precīza informācija par katru posmu atrodama šeit.

Savukārt mazāk pieredzējušiem gājējiem piemēroti būs pārgājieni vienas dienas garumā.

Domājot par gājēju drošību, lai novērstu risku apmaldīties, visā maršruta garumā ir uzstādītas marķējuma zīmes - balti oranžbalti karodziņi, bet vietās, kur maršruts maina virzienu, izvietotas oranžas bultiņas. Papildus drošībai vēlams izmantot LVM GEO mobilo lietotni un lvmgeo.lv/kartes.

Uzziņai

“Mežtaka” ir garās distances pārgājienu maršruts no Rīgas līdz Tallinai cauri abu valstu mežainākajām teritorijām un trīs nacionālajiem parkiem. Savukārt dienvidu virzienā “Mežtaka” ved no Rīgas uz Lietuvu. “Mežtaka” līdz Tallinai ir sadalīta 50 vienas vai divu dienu pārgājiena posmos, kur katrs posms ir aptuveni 20 km garš. Pārgājienam iespējams izvēlēties jebkuru posmu. Dažādiem maršruta posmiem ir atšķirīgas grūtības pakāpes, tādēļ katrs var izvēlēties sev piemērotāko. “Mežtaka” plānota kā starptautiskā Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E11 daļa.

Liela daļa “Mežtakas” posmu ved pa “Latvijas valsts mežu”(LVM) saimnieciskajiem mežiem, tāpēc var būt maršruta izmaiņas (piemēram, saistībā ar mežsaimniecības vai meža ceļu būvdarbiem). 2021. un 2022. gadā izmaiņas būs trīs “Mežtakas” posmos. Aktuālā informācija par slēgtajiem un alternatīvajiem maršrutiem atrodama LVM GEO mobilajā lietotnē un lvmgeo.lv/kartes


Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā