TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Eiropa aicina paaugstināt pensijas vecumu, bet Latvijā baidās tracināt cilvēkus

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Politiskā līmenī Latvijā diskusijas par iespējamu pensionēšanās vecuma paaugstināšanu pagaidām nav. Latvijā joprojām notiek reforma - pensionēšanās vecums pakāpeniski tiek palielināts, līdz tas sasniegs 65 gadus.

Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča sarunā ar Neatkarīgo uzsver: saruna par pensionēšanās vecuma palielināšanu būtu iespējama un lietderīga tikai un vienīgi tādā gadījumā, ja būtu pārliecība, ka cilvēkiem pirmspensijas vecumā ir darba vietas.

Pašreizējā reforma paredz pensionēšanās vecumu 65 gadi

No 2014. gada 1. janvāra pakāpeniski pensionēšanās vecums tiek palielināts par trim mēnešiem ik gadu, un līdz 2025. gada 1. janvārim tam jāsasniedz 65 gadus. Vienlaikus ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanu tiek celts arī pensionēšanās vecums priekšlaicīgo pensiju saņēmējiem. Savukārt nepieciešamais apdrošināšanas stāžs vecuma pensijas saņemšanai, sākot ar 2014. gada 1. janvāri palielināts no 10 uz 15 gadiem, bet no 2025. gada 1. janvāra tas būs 20 gadi.

2021. gadā vecuma pensiju var pieprasīt no 64 gadu vecuma, savukārt vecuma pensiju priekšlaicīgi no 62 gadu vecuma. Pensionēšanās vecumam sasniedzot 65 gadus, Latvijā noslēgsies pirms vairākiem gadiem iesāktā pensijas vecuma reforma, vismaz līdz nākamajam solim un lēmumam. Teorētiski - paaugstinot pensionēšanās vecumu, tiek mazināta valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas noslodze ar pensionāriem, līdz ar to veicinot speciālā budžeta un pensiju sistēmas finanšu ilgtspēju. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Eiropa aicina paaugstināt pensijas vecumu, bet Latvijā baidās tracināt cilvēkus

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā