TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Andrejs Ērglis: Vakcīnas un pandēmija ir fenomenāla hibrīdkara sastāvdaļas

Lielāka par kovidmirstību ir netiešā mirstība. Ir tāda līdzība. Sēž ceļa malā vecs vīrs, viņam garām uz pilsētu iet Nāve; vīrs viņai vaicā: cik dzīvību tu paņemsi? Nāve atbild: piecus tūkstošus. Kad Nāve nāk atpakaļ, vīrs saka: tu man meloji - tu patiesībā paņēmi 15 000 dzīvību. Nē, viņa atbild, es paņēmu piecus tūkstošus, pārējie desmit tūkstoši nomira aiz bailēm,” stāsta Andrejs Ērglis.

Taču Andrejam Ērglim nav grūti atzīt, ka šajā kovidpandēmijas situācijā „arī ārsti varēja daudz ko izdarīt labāk”. Viņš nemēģina savu un kolēģu iespējamo vainu nomest no pleciem.

Bet vienlaikus ir zināms, ka Latvijā strādā visaugstākā līmeņa ārsti. Savulaik, 2016. gadā četri ķirurgi - Romans Lācis, Pēteris Stradiņš, Uldis Strazdiņš un Andrejs Ērglis - operēja toreizējā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sirdi. Viņa veselība tobrīd nebija izcila, un Vējoni varēja operēt arī ārzemēs, jo ārstiem paškritiski novērtēt savas spējas - tas nav nekas pazemojošs. Tomēr operāciju nolēma veikt Rīgā, un tā notika visaugstākajā līmenī.

Andrejs Ērglis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas veidotāja un leģendārā ķirurga Paula Stradiņa mazdēls. Andreja Ērgļa mammas Asjas brālis bija akadēmiķis, zinātņu vēsturnieks, latviešu un latvietības pētnieks, 2019. gadā aizsaulē aizgājušais Jānis Stradiņš. Nu par katru filozofisko un lingvistisko aspektu lielā Stradiņu - Ērgļu ģimene runā bez Jāņa. Par šodienas aktualitātēm runāsim ar kardioķirurgu, Latvijas Universitātes profesoru, Zinātņu akadēmijas viceprezidentu Andreju Ērgli. Visu interviju var izlasīt šeit:

Andrejs Ērglis: Vakcīnas un pandēmija ir fenomenāla hibrīdkara sastāvdaļas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā