Energoefektivitāte sākas ar sīkumiem

Pēdējā desmitgadē īpaši aktīvi runājam par zaļo domāšanu un dzīvesveidu, par resursu taupīšanu. Taču ne visi idejā par zaļo dzīvesveidu iekļauj arī elektrības, ūdens un siltuma pārdomātu izmantošanu. Visbiežāk energoresursu ekonomiju saistām ar izmaksu samazinājumu, nevis ietekmes uz vidi mazināšanu.
22.04.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Neatkarīgā vaicā“Elektrum” Energoefektivitātes centra speciālistei Rūtai Liepniecei.

Energoefektivitātes centrs pastāv jau daudzus gadus, taču pieļauju, ka kāds par to vēl nav dzirdējis. Ar ko nodarbojas šis centrs, un kas ir energoefektivitāte?

Energoefektivitāte ir ilgstpējīgas domāšanas sastāvdaļa un ir cieši saistīta ar vides kvalitāti. Klimata izmaiņas, kas vērojamas visā pasaulē, ir cilvēku darbību ietekmētas, tostarp - energoresursu nelietderīga izmantošana.

Mēs nevaram ierobežot pasaules attīstību, bet ikviens no mums var pievērst uzmanību savam energoresursu patēriņam, proti, elektrību, ūdeni un siltumu izmantot pārdomātāk. Lai sniegtu cilvēkiem zinātību un labāku izpratni, kā izvēlēties un efektīvāk lietot elektroierīces, lai tās patērētu pēc iespējas mazāk enerģijas un kalpotu ilgāk, “Elektrum” Energoefektivitātes centrs jau 23 gadus izglīto sabiedrību par gudrāku enerģijas lietošanu, organizējot izglītojošas lekcijas un nodarbības skolēniem, rīkojot vebinārus un apmācības uzņēmējiem.

Kādi ir jūsu ieteikumi, lai uzsāktu praktizēt efektīvu rīcību apzināti un atklātu energoefektīva dzīvesveida ieguvumus?

Ievērot energoefektīvu dzīvesveidu ir vienkārši, turklāt bez liekiem izdevumiem! Tā pamatā ir savas uzvedības un ikdienas paradumu maiņa, uzlabojot dzīves komfortu un nemaksājot par to vairāk. Pirmais solis, lai samazinātu energoresursu patēriņu, vienlaikus nezaudējot komfortu, ir izvērtēt, cik efektīvi saimnieko ikdienā! Šajā procesā labs palīgs ir “Energo Pulss”, ko varat atrast vietnē energopulss.lv. Aizpildot anketu par savu mājokli, uzzināsiet enerģijas patēriņa indeksu skalā no 1 līdz 10 un iegūsiet salīdzinājumu ar citiem līdzvērtīgiem mājokļiem Latvijā. Anketu vajadzētu aizpildīt godīgi un atklāti, jo tikai tad var iegūt objektīvu vērtējumu - jo saņemtais vērtējums augstāks, jo jūsu paradumi ir energoefektīvāki. Vienlaikus saņemsiet arī speciālistu skaidrojumu, kā mainīt paradumus, lai samazinātu ikdienas patēriņu.

Anketēšanā esam novērojuši, ka cilvēkus it kā uztrauc patērētais elektrības apjoms, taču dzīvē pierādās, ka nemaz tik apzinīgi neesam un ne tuvu visi padomi, kas samazinātu elektrības patēriņu, vienlaikus nodrošinot mazāku maksājumu par enerģiju un mazāku ietekmi uz vidi, tiek ievēroti un pildīti.

Būtiski ir izvērtēt un mainīt savus ikdienas paradumus energoresursu lietošanā. Pierādīts, ka, tikai pilnveidojot paradumus, elektrības patēriņu ir iespējams samazināt vismaz par 10%.

Kādas ir cilvēku raksturīgākās kļūdas?

Viens no nelietderīgiem elektrības patērētājiem ir kvēlspuldzes un halogēnspuldzes. Lai gan Eiropas Savienības valstīs jau vairākus gadus ir aizliegts ražot un importēt kvēlspuldzes un lielāko daļu no halogēnspuldzēm, tomēr 28% mājsaimniecību joprojām tās lieto. Daudzus varbūt izbrīnīs fakts, ka sabiedrībā vēl arvien pastāv mīts par LED spuldžu nelabvēlīgo ietekmi uz veselību. Tas tiešām ir absolūts mīts, kuru vajadzētu pilnībā izskaust, turklāt, nomainot visas kvēlspuldzes uz LED apgaismojumu, elektrības patēriņš ievērojami samazinās - pat par 90%.

Vēl ir daudz sīkumu, par ko ikdienā neiedomājamies. Piemēram: kur stāv jūsu ledusskapis? Visbiežāk tas atrodas tiešā tuvumā virtuves iekārtām, kas rada siltumu - plītij, cepeškrāsnij, trauku mazgājamajai mašīnai, dažkārt arī veļas mašīnai. Tāpat ledusskapja un saldēšanas iekārtu elektrības patēriņu ietekmē tieši saules stari vai radiatori. Turklāt vismaz reizi gadā vajadzētu atvilkt ledusskapi no sienas un notīrīt putekļus no tā dzesēšanas elementa, kas atrodas iekārtas aizmugurē. Veicot lielo pavasara tīrīšanu, noderētu arī atkausēt saldētavu, jo katrs centimetrs ledus palielina ledusskapja elektrības patēriņu par 10%.

Pievērsiet uzmanību arī iestatītajai temperatūrai - optimālā temperatūra saldētavā ir -18 grādi, bet ledusskapī +5 grādi. Bez vajadzības pazeminot temperatūru par 1 grādu, elektrības patēriņš palielināsies par 5%.

Daudz grēkojam arī ar elektriskajiem ūdens boileriem - gada laikā uz tā sildelementa var izveidoties ievērojama kārta kaļķa un citu nogulšņu, tāpēc boilera elektrības patēriņš pieaug. Tas pats attiecas uz elektriskajām ūdens vārāmajām kannām - tās viegli var iztīrīt vai nu ar citronskābi, vai etiķi. Atgādināšu, ka vidēji par 75% samazinās tējkannas elektrības patēriņš, ja tajā tiek ieliets tikai tik daudz ūdens, cik konkrētajā reizē ir paredzēts izlietot.

Arī tāds sīkums kā putekļsūcēja maisiņš vai tvertne, kas nav savlaicīgi iztukšota, ietekmē ne tikai elektrības patēriņu, bet būtiski samazina arī sūkšanas jaudu. Ja jūsu putekļsūcējs, šķiet, vairs nesūc kā agrāk, apskatiet putekļu maisiņu un arī filtru.

Esam ieraduši, ka, iegādājoties elektropreces, jāpievērš uzmanība tās energomarķējumam. Senāk viss bija skaidrs, jo pie A burta vairāk plusu, jo iekārta patērē mazāk elektrības. Kopš marta rodas neskaidrības - veikalos pieejamajām iekārtām visbiežāk tiek norādīta C un D energoefektivitātes klase. Kas ir mainījies?

Kopš marta spēkā ir jaunais elektroiekārtu energomarķējums, jo, attīstoties tehnoloģijām, samazinās to elektrības patēriņš un pie ierastā A ar plusiem nākas pievienot arvien jaunus plusus. Faktiski tas vairs nedod objektīvu ieskatu par preces energoefektivitāti. Tāpēc kopš šā gada marta visās ES valstīs ir spēkā jaunais energomarķējums, kurā energoefektivitāte tiek vērtēta skalā no A līdz G. Lai atstātu vietu vēl energoefektīvāku iekārtu marķēšanai par tām, kādas ir pieejamas šobrīd, iekārta, ko senāk apzīmējām ar A+++, tagad atbilst B vai pat zemākas klases marķējumam. Tāpēc nevajag uztraukties, ka no veikaliem pazudušas energoefektīvās iekārtas - iekārtu elektrības patēriņš ir saglabājies iepriekšējais, bet mainījies to marķējums.

Jaunais energomarķējums ir piemērots ledusskapjiem un saldētavām, veļas un trauku mazgājamām mašīnām, televizoriem un gaismas avotiem, savukārt cepeškrāsnīm, tvaika nosūcējiem un citām ierīcēm spēkā pagaidām ir vecā parauga marķējums.

Ir sācies pavasaris un saulaino dienu ir vairāk. Vai varam izmantot sauli, lai samazinātu elektrības patēriņu?

Protams, saule ir brīnišķīgs bezmaksas enerģijas avots, ko iespēju robežās vajag izmantot. Ja ziemā ļoti ātri iestājās tumsa un biezie aizkari nereti palika mēnešiem neatvērti, ir pienācis laiks tos ne tikai atvērt, bet arī iztīrīt no ziemas putekļiem un nomazgāt logus. Ar atvērtiem aizkariem būtiski ekonomēsiet uz apgaismojuma rēķina, turklāt saule uzsildīs telpu. Te gan jāpiebilst, ka, sākoties karstam laikam, lietderīgi aizkarus vai žalūzijas aizvērt, lai telpa pārlieku neuzkarst un nav jātērē lieki elektrība tās dzesēšanai. Labvēlīgam klimatam mājoklī iesakām biežāk turēt atvērtus logus, nevis ieslēgt gaisa kondicionēšanas iekārtu.

Paldies par derīgajiem padomiem! Kur meklēt informāciju, ja rodas papildu jautājumi un cilvēks nopietni vēlas pārskatīt savus paradumus, lai mazāk maksātu par energoresursiem?

Ja arī jūs vēlies savu ikdienu padarīt videi draudzīgāku - aicinām EsmuEfektivs.lv pieteikties bezmaksas konsultācijai pie “Elektrum” Energoefektivitātes centra speciālistiem, kuri izzinās jūsu mājoklī esošās iekārtas, jūsu paradumus un vēlmes, lai ieteiktu daudzpusīgus risinājumus energoresursu patēriņa samazināšanai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā