Mazuļu galvaspilsēta Ventspils

Ventspils priecē ar lielisku infrastruktūru, tīru gaisu, jūru un sīkumos pārdomātu sistēmu, lai ģimenes ar bērniem šeit justos laimīgas.
22.04.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Mazuļi - pilsētas saimnieki

Par Ventspils pilsētas prioritāro iedzīvotāju grupu jau daudzus gadus ir izvirzītas ģimenes ar bērniem. Tieši viņu un māmiņu interesēs ik gadu tiek veikti infrastruktūras uzlabojumi, kas dzīvošanu pilsētā padara komfortablāku. Ir padomāts par visu, sākot no ielu apmalēm, koka laipām pludmalē, gandrīz līdz ūdens līnijai, līdz pat veikalu iekārtojumam, lai vecāki ar ratiņiem ērti varētu pārvietoties. Lieki atgādināt, ka tik pārdomātus, apstādījumiem un rotaļu iekārtām dažādiem vecumiem bagātus rotaļu laukumus jeb, precīzāk sakot, bērnu pilsētiņas kā Ventspilī diezin vai atradīsim citviet Latvijā. Pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks vēsta, ka pilsētas labiekārtošana, lai mazuļi šeit justos kā īstenie saimnieki, vēl arvien turpinās.

Publicitātes foto

Viens no piemēriem, kas apliecina, ka pašvaldība patiesi piedomā par jebkurām mazuļu vajadzībām, ir bērnu pārtinamo galdiņu uzstādīšana pašvaldības iestādēs un privāto komersantu telpās. Jaunākajā aptaujā ventspilnieki iesaka uzstādīt speciālus bērnu pārtinamos un bērnu pabarošanai domātus soliņus ārtelpā, lai nošķirtāk no apkārtējo acīm māmiņas varētu pabarot mazuļus ar krūti. Tāpat izkristalizējusies nepieciešamība pēc sētiņām bērnu pilsētiņās pavisam mazajiem draiskuļiem. Domes pārstāvis stāsta: „Visbiežāk ģimenē ir vairāki mazi bērni. Ja trīsgadniekam ir vienas intereses, tad viengadīgajam, kurš tikko iemācījies staigāt, vajadzīgas citas aktivitātes. Lai vecākiem būtu vieglāk pieskatīt abus, plānots iekārtot atsevišķas zonas, kas ierobežo mazuļu pārvietošanās amplitūdu. Respektīvi, kamēr mamma vai tētis dodas pakaļ lielajam ķiparam, kurš uzņēmis gaitu nezināmā virzienā, tikmēr mazo var atstāt „sētiņā”, kur viņš būs drošībā. Vienlaikus tā ir drošība gan vecākiem, gan bērnam.”

Vēl viens jauninājums, kas ieviests salīdzinoši nesen, ir koka laipu pagarināšana gandrīz līdz ūdens līnijai pilsētas pludmalē. Šo ieteikumu izteikušas māmiņas ar bērnu ratiņiem, kurām gribas tikt tuvāk jūrai un izmantot pludmali - sauļoties un vienlaikus pieskatīt mazuli ratiņos. Bez koka laipas līdz jūrai ar ratiņiem aizbraukt ir praktiski neiespējami.

Didzis Ošenieks uzsver, ka pašvaldība ļoti labprāt ņem vērā iedzīvotāju izteiktās vēlmes un iespēju robežās tās īsteno. Ja ideja ir novērtēta par labu un realizējamu, netiek gaidīts nākamā gada budžets, bet vajadzīgie uzlabojumi tiek ieviesti pēc iespējas ātrāk. Ik gada nogalē pašvaldība organizē iedzīvotāju aptauju, kurā katrs ir aicināts izteikt savus ierosinājumus pilsētvides uzlabošanai - šogad saņemti 510 ventspilnieku ierosinājumi. Vaicāts, kā ir panākta tik liela iedzīvotāju ieinteresētība un aktivitāte, domes pārstāvis pauž, ka to veicina pašvaldības attieksme un spēja ātri pieņemt lēmumus. Redzot, ka viņi ir sadzirdēti, pieaug arī iedzīvotāju aktivitāte. Aptaujās saņemtie ierosinājumi palīdzējuši pilsētā veikt neskaitāmi daudz uzlabojumu.

Publicitātes foto

Ūdens, saule un priedes

Ūdens, saule un piesātināts priežu meža gaiss ir vide, kurā veselību var uzlabot bez maksas. Ventspilniekiem ir privilēģija dzīvot vietā, kur sastopas ūdens un mežs. To var attiecināt gan uz jūras krastu, gan Būšenieku ezeru, kur papildus dabas dāvanām ir iekārtota ērta infrastruktūra, kas piemērota visiem - bērniem, jauniešiem, pieaugušajiem, kā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Jāpiebilst, ka autostāvlaukumos iekārtotas speciālas vietas ģimenēm. Līdz ar plašajām dabas baudīšanas iespējām aktualizējies jautājums par drošības pasākumiem, kas saistīti ar ērcēm. Ventspils nav iekļauta to vietu sarakstā, kur ērču īpatsvars un saslimstības riski ar ērču encefalītu ir ļoti augsti un tiek nodrošināta valsts apmaksāta bērnu vakcinācija, taču, domājot par mazuļu veselību, pašvaldība visiem mazajiem ventspilniekiem līdz 3 gadu vecumam piedāvā bezmaksas vakcināciju.

Foto - par prieku sev un citiem

To, kā mazuļi jūtas Ventspilī, pašvaldība vēlas zināt ne tikai pēc nostāstiem, bet arī ar fotogrāfiju starpniecību, tāpēc katrā gadalaikā tiek organizēts foto konkurss, kurā ar fotogrāfijām aicināti dalīties mazo bērnu vecāki. Programmas “Ventspils - mazulim draudzīga pilsēta” žūrijas komisija iesūtītos fotoattēlus vērtē noteiktā kārtībā - priekšroku dodot tiem fotoattēliem, kuros ir iekļauti dažādi Ventspils pilsētas atpazīstamības objekti, parādot Ventspils atpūtas un tūrisma iespējas, ņemot vērā arī atbilstību noteiktajai gadalaika tēmai, fotogrāfijas oriģinalitāti un kvalitāti. Konkursa darbi tiek atlasīti un vērtēti nākamo divu nedēļu laikā pēc konkursa darbu iesniegšanas termiņa beigām. Patlaban aktuāla ir pavasara tēma, tāpēc līdz 31. maijam visi ir aicināti iesūtīt pašvaldībai foto ar mazo bērnu pavasara priekiem Ventspilī. Trīs labāko fotogrāfiju autori balvā saņems ielūgumu Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka apmeklējumam visai ģimenei un vērtīgas naudas balvas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā