Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 24. līdz 30. aprīlim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Biele un Madernieks, Gruzdovs un Manskis, Plēpe un Markševics
©Publicitātes foto

Auces Bieles spēks ziedēt

Svinot pavasari, intuīciju un starpkultūru dialogus, Mākslas stacija «Dubulti» no piektdienas, 30. aprīļa atver izstādi «Auce Biele. Spēks ziedēt».

Māksliniece ierodas Latvijā, lai stāstītu par Marokā tapušiem darbiem (2014-2020), kas Latvijā redzami pirmo reizi, kā arī vadītu darbnīcas.

«Visai iecerei - krāsām, tēliem, ziedu kārtīm un intuīcijas izraisīšanai - ir viena ideja: ierosināt, lai cilvēks pats caur teiksmainiem tēliem tiek klāt savai intuīcijai, savai zemapziņai, jo tā ir vienīgā, kas zina atbildes. Man kādreiz bija grūtības ar sava izskata un būtības pieņemšanu. Reiz es apmeklēju hipnoterapijas seansu un tur ieraudzīju savu ķermeni - tumsa, kurā lido dažādi ziedi. No tā laika man viegli pieņemt sevi, jo es sapratu, ka šajā pasaulē ir liela augu dažādība. Un tiem, kuri grib vienveidību, nav izredžu. Sevi absolūti dēvēju par kaktusu ar maigiem ziediem - «sharp» (asa), «wild» (mežonīga), «surviver» (cīnītāja), tāpēc izstādes objektam - Ziedu meitenei - blakus būs kaktusi,» stāsta māksliniece Auce Biele.

«Auces Bieles talants apspriest moderna cilvēka zemapziņu Marokā ir uzplaucis dienvidnieciskās krāsās un mūžīgas vasaras košumā,» saka izstādes kuratore Inga Šteimane. Viņa norāda, ka māksliniecei ir raksturīgi sakausēt dizaina un tēlotājmākslas aspektus.

«Pirms došanās prom no Latvijas Auce Biele spilgti sevi pieteica ar lielformāta džinsa auduma kodinājumiem «Mumbo Jumbo», kas bija kā popārtisks sievietes mītu kaleidoskops. Jaunie darbi izstādē «Spēks ziedēt» dvēseles noslēpumus pauž ar tīra pigmenta iedarbību un arābiski smeldzīgu niansētību».

Izstādē «Spēks ziedēt» Mākslas stacijā Dubulti aplūkojami vairāk nekā 60 Auces Bieles gleznojumi uz pašdarināta audekla, interaktīvs objekts «Ziedu meitene», ziedu kāršu skaidrojumi un video darbs.

Māksliniece par savu izstādi stāstīs 2. maijā pulksten 14 Mākslas stacijā «Dubulti». Notiks četras brīvdabas darbnīcas ar ziedu kāršu skaidrojumiem un gleznošanu (29. un 30. maijā, 5. un 6.jūnijā pulksten 14 pie Mākslas stacijas «Dubulti».)

Auce Biele dzimusi 1981. gadā Rīgā, mācījusies tekstildizainu Rīgas Dizaina vidusskolā un ieguvusi bakalaura grādu Vizuālās komunikācijas nodaļā Latvijas Mākslas akadēmijā (2007). Mācījusies Brēmenes Mākslas universitātē. Strādājusi Šveices dizaina uzņēmumā «BIBI» ar bērnu preču dizainu. Iekļauta Jaunā muzeja («New Museum», Ņujorka) izdevumā «Younger Than Jesus: Artist Directory» (2009). Kopš 2013. gada Auce Biele ar ģimeni dzīvo un strādā Marokā, vada «Shine Smile» mākslas studiju.

Auces Bieles personālizstāde «Spēks ziedēt» būs apskatāma līdz 6. jūnijam katru dienu no pulksten 9 līdz 18.30. Ieeja brīva.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā