Rīgas zoodārzā ziloņu, visticamāk, nebūs

Rīgas Nacionālajā zooloģiskā dārzā mīt visretākā zebru suga, kuru sauc par Grevi zebru sugu. Taču ziloņu, visticamāk, nekad vairs nebūs.
©Publicitātes attēls

Arī Rīgas Nacionālajā zooloģiskā dārzā jūtams pavasaris. Piemēram, šobrīd kamielis maina vilnu. “Tas skats, kā kamielis maina vilnu, ir diezgan atraktīvs - lēkšķēm, lieliem kumšķiem krīt nost. Bet cilvēkiem rodas iespaids, ka kamielis, nabadziņš ir galīgi badā pamiris,” intervijā Neatkarīgajai atklāj Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza izglītības darba metodiķis Ingmārs Līdaka.

Īpašs prieks viņam ir par jauno tīģeri, kurš jau vairāk nekā gadu mīt Rīgas zoodārzā. Tīģeris, kura vārds ir Augusts, ir ārkārtīgi ieinteresēts cilvēkos un nāk draudzēties. “Tur sanāk fantastiski selfiji, kas izskatās tā, it kā cilvēki būtu ar tīģeri kopā, lai gan patiesībā starpā ir stikls,” stāsta I. Līdaka.

Savukārt, tam, ka Rīgas Zoodārzam jāiztiek bez ziloņiem, ir divi iemesli.

“ Pirmais iemesls ir tāds, ka zooloģiskajam dārzam ar mazāk nekā miljonu apmeklētāju gadā ir ļoti grūti uzturēt ēku ziloņu grupai tādā klimatā, kāds ir Latvijā. Bet Rīgas zoodārzam nav pat 300 tūkstoši apmeklētāju. Ziloņiem gandrīz pusi gada jādzīvo telpās. Tas projekts, kas pirms gandrīz divdesmit gadiem ir tapis, jau ir novecojis, un nepietiekami liela būtu tā ēka. Tajā pašā laikā tā būtu ļoti liela ēka ar grandiozām izmaksām, tāpēc es domāju, ka tas nebūtu lietderīgi. Otra problēma ir tāda, ka savulaik man bija tas gods pabūt Eiropas Zoodārzu asociācijas padomē, kur vēl netika pieņemts lēmums, bet tika diskutēts un gatavots lēmums ar 2030. gadu nerekomendēt ziloņu turēšanu tiem zoodārziem, kuri nevar nodrošināt ziloņu iziešanu ārā svaigā gaisā katru dienu. Rīgas, Tallinas, Zviedrijas Skansens, arī Maskavas zoodārzs tiktu ļoti apgrūtināts, lai šādu rekomendāciju izpildītu. Mēs nevaram katru dienu laist ziloni ārā, jo vismaz trīs mēnešus dzīvnieks jātur telpās,” teic I. Līdaka.

Rīgas zoodārzs tāpat kā visa sabiedrība gaida, kad uzlabojusies epidemioloģiskā situācija. Joprojām liela daļa zoodārza ekspozīciju ir slēgtas. “Visu laiku esam strādājuši un domājuši. par sevi kā par ziemeļniecisku zoodārzu, kurā pēc iespējas vairāk ekspozīciju jābūt telpās, taču tagad - še tev! Kovids ir uznācis un visu sagandējis. Līdz ar to arī ieejas biļetes ir lētākas, jo nevar prasīt cilvēkiem maksāt pilnu cenu, ja viņi neredz visus dzīvniekus.” uzsver I. Līdaka.

Visu interviju ar I. Līdaku var izlasīt šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā