TOP 12 ikmēneša lasītākie Neatkarīgās raksti

Gada laikā lasītākie Neatkarīgās raksti katru mēnesi - no pērnā gada maija līdz šā gada aprīlim.

2.lapa

2020. GADA JŪNIJS

Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem šoferiem draudēs līdz 2000 eiro naudas sods

ESIET UZMANĪGI. Sākot ar 1. jūliju, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana vairākos gadījumos izmaksās dārgāk un sekas būs nopietnākas / Kaspars Krafts/F64

Stājoties spēkā jaunajam Administratīvās atbildības likumam un grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, ar 1. jūliju par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem daļā gadījumu soda naudās būs jāmaksā vairāk. Vissāpīgāk izmaiņas skars nelielus pārkāpumus izdarījušos, mopēdu vadītājus un šoferīšus alkohola reibumā. Par ļoti smagiem pārkāpumiem fiziskās personas varēs sodīt ar 2000 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz 5 gadiem, juridiskās personas - ar 7000 eiro naudas sodu.

Vēl līdz 2020. gada 30. jūnijam ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējus sodīs pēc Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa, kurā par katru ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu ir paredzēts konkrēts sods, piemēram, par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav klāt kāds no nepieciešamajiem dokumentiem, ir paredzēts brīdinājums vai 3 eiro. Šis kodekss zaudēs spēku 30. jūnijā, dodot vietu Administratīvās atbildības likumam, kurā vairs nav aprakstīti ceļu pārkāpumi un par tiem piemērojamie sodi. Tie, sākot ar 1. jūliju, ir ietverti Ceļu satiksmes likumā, saskaņā ar kuru par šādu pārkāpumu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu transporta līdzekļa vadītājam divu naudas soda vienību (NSV) apmērā. Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu viena NSV ir 5 eiro. Tiesa, tik niecīgs sods kā viena NSV Ceļu satiksmes likuma grozījumos, kas stāsies spēkā 1. jūlijā, nav paredzēts. Par nelieliem pārkāpumiem ir paredzēta iespēja piemērot uzreiz divas NSV jeb 10 eiro. Tas attiecas arī uz gājējiem, velosipēdu vadītājiem, kā arī pajūgu vadītājiem, jātniekiem un dzīvnieku dzinējiem, kurus līdz šim par noteiktu pārkāpumu izdarīšanu varēja sodīt ar 7 eiro soda naudu. Pēc 1. jūlija viņiem jārēķinās, ka par tādu pašu pārkāpumu draud 10 eiro liels naudas sods.

2019. gada nogalē Saeima pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, būtiski palielinot sodu par transporta līdzekļu vadīšanu dzērumā un autovadītāju bēgšanu. Grozījumi likumā paredz, ka par nepakļaušanos personas, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus, atkārtotai vai vairākkārtējai prasībai apturēt transportlīdzekli (par bēgšanu) pēc 1. jūlija transportlīdzekļa vadītājam piemēros naudas sodu no 240 līdz 400 NSV (1200 līdz 2000 eiro) un atņems transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem. Šobrīd par šādu pārkāpumu draud administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, soda nauda no 1200 līdz 1400 eiro un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem šoferiem draudēs līdz 2000 eiro naudas sods

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā