TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

ASV nepalīdzēja Latvijai divkārt

Neatkarīgā

Latvijas tiesībsargājošo iestāžu tiesiskās palīdzības lūgumi ASV tiek vienkārši izmesti papīrkurvī. KNAB lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu bankas “ABLV bank” lietā atklāj, ka stratēģiskais partneris pat divas reizes atteicies sniegt pierādījumus attiecībā uz Latvijas lielākās nacionālās komercbankas iespējamo iesaisti korupcijā un Latvijas amatpersonu iesaisti bankas apmelošanā.

Protams, tas nav ASV pienākums palīdzēt Latvijai. Taču, ņemot vērā Latvijas atsaucību ikvienai stratēģiskā partnera vēlmei, būtu tikai pašsaprotama līdzvērtīga attieksme no ASV puses. Bet tā nav. Latvija “tehniskās palīdzības ietvaros” laipni atļauj savā Finanšu ministrijā sēdēt ASV ieceltiem darbiniekiem. Turpretī ASV atsakās pat iedot palasīt dokumentu, uz kura pamata pēc amerikāņu iniciatīvas ir iznīcināta Latvijas lielākā nacionālā komercbanka. Latvija nosūtīja ASV divus tiesiskās palīdzības lūgumus šai konkrētajā lietā, un abi tika noraidīti.

Jāatgādina, 2018. gadā pēc tam, kad ASV paziņoja par bankas “ABLV bank” piedalīšanos noziedzīgas naudas atmazgāšanā un amatpersonu kukuļošanā miljardiem dolāru apmērā, KNAB ierosināja kriminālprocesu. Tas tika darīts pēc pašas bankas pieprasījuma, jo ASV paziņojums nekavējoties sagrāva bankas reputāciju un vairs nebija savienojami ar turpmāku ASV dolāru lietošanu. “ABLV bank” vadībai bija aizdomas vai zināšana, ka Latvijas amatpersonas un konkrēti - Latvijas Bankas toreizējais prezidents Ilmārs Rimšēvičs sastāstījis amerikāņiem nepatiesību par “ABLV bank”. KNAB ķērās pie šo aizdomu pārbaudes, trīs gadus pētīja un marta beigās kriminālprocesu izbeidza, negūstot pierādījumus nedz amerikāņu izbazūnētajai miljardu korupcijai, nedz bankas apmelošanai. Neviens nav vainīgs, tikai banka beigta. Visu rakstu var izlasīt šeit:

ASV nepalīdzēja Latvijai divkārt

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā