Napoleons – uzvarētāju kūka ar zaudētāja vārdu

Lai gan viena no visgaršīgākajām kūkām pasaulē nes Napoleona vārdu, visticamāk, slavenākais Francijas karavadonis savā dzīvē diez vai bija baudīja šo desertu. Ticamākā no šīs kūkas rašanās versijām vēsta, ka tā radīta laikā, kad Krievija atzīmēja simtgadi uzvarai pār Napoleonu.
15.05.2021. Ilze Šteinfelde
 

2.lapa

Īstā Napoleona kūka

Pixabay

SASTĀVDAĻAS

  • Kviešu milti 380 g
  • Skābais krējums 230 g
  • Sviests 500 g
  • Etiķis, 9% 15 g (1 ēd. k.)
  • Olas 1 gab.
  • Piens 600 g
  • Cukurs 90 g
  • Kukurūzas ciete 50 g (4 ēd. k.)
  • Vaniļas cukurs 15 g (1 ēd. k.)
  • Olas dzeltenums 6 gab.
  • Vaniļas pāksts 1 gab.

PAGATAVOŠANA

Miltus ieber bļodā, tajos iekapā 250 g sviesta. Miltu un sviesta maisījumā iemaisa arī olu, tad pievieno krējumu, etiķi. Mīklu saveļ bumbā un ieliek ledusskapī vismaz uz pusstundu. Kad mīkla atpūtusies, to sadala tik daļās, cik kārtu kūkai vēlas. Katru daļu izrullē, sabaksta ar dakšiņu un cep cepeškrāsnī, kamēr tā kļūst gaiši brūna.

Krēmam saputo olas dzeltenumus ar cukuru. Kad olas saputotas, tajās iesijā kukurūzas cieti un samaisa. Katliņā ielej pienu, ieliek tajā vaniļas pāksti, un katliņu uzliek uz uguns. Kad piens sāk teju vārīties, to noņem no uguns. No piena izņem vaniļas pāksti, pārgriež to gareniski uz pusēm, izkasa sēkliņas un ieliek tās atpakaļ pienā. (Ja nav pieejama vaniļas pāksts, var izmantot vaniļas cukuru.)

Pienu uzmanīgi iemaisa olu maisījumā, ielej atpakaļ katlā un uzliek uz uguns. Maisot karsē 4-5 minūtes, kamēr krēms sabiezē. Krēmā iemaisa 250 g sviestu un noliek krēmu atdzesēties. Trauks noteikti jāpārklāj ar pārtikas plēvi, lai izvairītos no krēma apžūšanas.

Izceptās kārtas apsmērē ar krēmu un kārto vienu virs otras. Drupačas, kas palikušas pāri no izceptajām plāksnēm, izmanto maliņu apdarināšanai. Ja vēlas, var dekorēt ar sezonas ogām vai augļiem.

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā