Lato Lapsa gatavo “Viltvārža” otro sējumu - “ Valstsgribis”

Žurnālists un vairāku grāmatu autors Lato Lapsa neslēpj, ka „Viltvārža” sakarā pretdarbība bija milzīga. Patlaban viņš gatavot otro sējumu - „Valstsgribis”, un pretdarbība neesot mazāka.
©Ģirts Ozoliņš/F64

“Pēc pirmās grāmatas iznākšanas ļoti nekorektos izteicienos savu nepatiku pauda grāmatas galvenais varonis, un nav ne mazāko šaubu par to, ka viņam ļoti gribētos aizkavēt otrās grāmatas iznākšanu, bet vēl labāk - sodīt tās autoru par uzdrīkstēšanos saistībā ar pirmo,” intervijā Elitai Veidemanai teic L. Lapsa.

L. Lapsa ir vairāk nekā 20 grāmatu autors un katra no tām ir izraisījusi viļņošanos noteiktā sabiedrības slānī. “Man ir bijušas diezgan daudzas politiski biogrāfiskas grāmatas. Viens politiķis sāka raudāt, kad iznāca grāmata - Šlesers, ja nemaldos, cita politiķa sieva - Lībanes kundze - paziņoja, ka tā - par Šķēles kungu, - vispār nav nekāda grāmata, bet tas, ka viena persona ir aizskarta tik sāpīgi, ka ierosināts kriminālprocess, ir kas jauns,” atzīst L. Lapsa.

Bijušais tiesnesis, tagad advokāts, grāmatas „Kolaborants” galvenais varonis Romualds Vonsovičs ir panācis, ka LR prokuratūra uzrāda apsūdzību Lato Lapsam, kas ir šīs grāmatas autors. Jo, raugi, Lato Lapsa, „apzinoties, ka minētie fakti ir apkaunojoši un neatbilst īstenībai”, publiski apgalvojis, ka Romualds Vonsovičs ir padomju okupācijas varas kolaborants. Vonsovičs un viņa sieva Baiba Strautmane vēlas saņemt morālo kompensāciju - 1790 eiro katrs.

“Faktiski šī ir prāva pret runas brīvību Latvijā. LR prokuratūra ar šo apsūdzību apliecina, ka Latvijas iedzīvotājiem - prokuratūras ieskatā - nav tiesību izteikt savu viedokli, kas balstīts uz neapgāžamiem faktiem. Jebkurš arhīva apmeklētājs var atrast tos pašus spriedumus, tās pašas biedra Vonsoviča rekomendācijas, stājoties kompartijā, ko atradu es. Un mēs katrs sev varam pajautāt, cik Latvijā ir personu vai iestāžu, kas spēj diktēt prokuratūrai šādu rīcību? Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja noteikti ir šādu iespējamo diktētāju vidū, un viņiem ir acīmredzams motīvs tā rīkoties. Jebkurā gadījumā būsim reālisti - bijušā padomju tiesneša Vonsoviča reālās ietekmes dienas sen ir pagājušas. Es tiesas sēdē skatījos uz šo padzīvojušo cilvēku nošļukušās biksēs un apvalkātā žaketītē, ar viegli trīcošām rokām un nefokusētu acu skatienu un nevarēju pats sev nejautāt - kas viņu izmanto kā savu marioneti, lai rezultātā sarīkotu skaļu politisku tiesas prāvu. Agri vai vēlu mēs to uzzināsim,” uzskata L. Lapsa.

Visu interviju var izlasīt šeit: Lato Lapsa: Pret mani un manu grāmatu sarīkota politiska prāva



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā