"Cimdiņa" ļaudīm svētki – plašas telpas, glīts pagalms un jaunas iespējas

Nodibinājums “Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš””, ko Ventspilī visi mīļi dēvē vienkārši par “Cimdiņu”, martā ir pārcēlies un uzsācis darbu jaunajās telpās Kuldīgas ielā 4. Rekonstruētā vēsturiskā ēka tagad kļuvusi par mājvietu ļoti daudziem ventspilniekiem – gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, gan pieaugušajiem ar garīga rakstura saslimšanām.
28.05.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
ATJAUNOTĀ ēka Kuldīgas ielā 4 ir jaunās un ilgi gaidītās “Cimdiņa” mājas ©F64

Pirmie rindā ļoti slimie

Jaunajās telpās ir nodrošināta iespēja saņemt dienas aprūpes centra pakalpojumus un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus ar Kurzemes plānošanas reģionu kopīgi īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta “Kurzeme visiem” ietvaros vismaz 40 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un vismaz 55 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vienlaikus centrā var uzņemt 20 bērnus ar funkcionāliem traucējumiem un 30 pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem. Pilngadīgie klienti ar intelektuālās attīstības traucējumiem jaunajā dienas aprūpes centrā var uzturēties katru dienu, kas dod iespēju viņu vecākiem strādāt vai pilnvērtīgi atpūsties, kā arī paveikt citus darbus, kas iepriekš nebija iespējams.

Centra vadītāja Ieva Sāmīte-Cērpa uzsver: “Mūsu misija ir palīdzēt ne tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī viņu ģimenēm - dot brīdi atpūtas, stiprināt stipros un uzlabot mūsu klientu stāvokli, cik vien tas ir iespējams, jo katrs progress atsaucas uz kopējo ģimenes noskaņojumu, katra mūsu klienta prasme atvieglo dzīvi arī apkārtējiem. Novērojām, ka laika posmā, kad “Cimdiņš” Covid-19 pandēmijas dēļ bija slēgts, mūsu klientu pašaprūpes prasmes un attīstība strauji pasliktinājās - ar šiem cilvēkiem ir regulāri un intensīvi jāstrādā, tāpēc visa mūsu komanda, sākot no aprūpētāja līdz muzikālajam pedagogam, logopēdam, psihologam, Montesori un citiem speciālistiem, ik dienu ļoti aktīvi strādā, lai klienti ne tikai tiktu pieskatīti un aprūpēti, bet arī tiktu attīstītas viņu spējas.” Pieprasījums pēc vietām dienas centrā pārsniedz iespējas - lai arī ir iegūtas plašākas telpas un uzlabota infrastruktūra, “Cimdiņa” kapacitātes nepietiek. Izdarot izvēli, kuru uzņemt kā pastāvīgo klientu dienas centrā, kā pamatkritērijs ir klienta stāvoklis - jo tas ir smagāks, jo lielākas ir priekšrocības. “Bez uzturēšanās dienas centrā piedāvājam nodarbības speciālistu vadībā. Ir ļoti liels gandarījums, ja izdodas cilvēku piecelt kājās, iemācīt viņam pašaprūpes prasmes un kā patstāvīgu cilvēku palaist lielajā dzīvē. Prieks arī par tiem, kuru panākumi nav tik grandiozi, jo apzināmies, ka spējam izdarīt tikai tik daudz, cik atļauj konkrētā cilvēka iespējas. Jebkurš mūsu aprūpējamā panākums ir mums pašiem kā balzams dvēselei.”

Infrastruktūra - tas ir svarīgi

Līdz šim “Cimdiņš” atradās Atpūtas ielā 16, kur tas veiksmīgi darbojās desmit gadus. Tomēr, gadiem ejot, būtiski pieauga klientu skaits, un “Cimdiņā” visiem kļuva pārāk šauri. Ventspils pilsētas pašvaldība, realizējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils pilsētas pašvaldībā”, atjaunoja un pārbūvēja Ventspils vecpilsētas ēku Kuldīgas ielā 4 un labiekārtoja teritoriju, lai radītu jaunu infrastruktūru dienas aprūpes centram ar divreiz plašāku platību nekā iepriekš - 373 m2. Centra vadītāja uzsver, ka jau projektēšanas laikā uzmanīgi sekojusi līdzi visiem plāniem, lai savlaicīgi veiktu izmaiņas projektā, jo cilvēkiem, lai cik ļoti labi viņi pārzinātu arhitektūras un projektēšanas nianses, nav zināms, kā uzvedas cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem un kas nepieciešams bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Piemēram, katrai nodarbību telpai ir slēdzamas durvis un atsevišķa tualete. “Nedrīkst ne mirkli atstāt bez uzmanības cilvēku ar garīga rakstura problēmām. Piemēram, ja viņam nepieciešama palīdzība nodarbības laikā, tad jāatceras, ka tajā pašā laikā bez uzmanības nedrīkst atstāt pārējos nodarbību apmeklētājus. Mums ir izveidota sava drošības sistēma, kas neļauj izkļūt no centra un arī no pagalma. Droši apstākļi šiem cilvēkiem ir ļoti svarīgs aspekts.”

Dienas aprūpes centrs ir sadalīts vairākās funkcionālās zonās - pirmajā stāvā atrodas telpas grupu nodarbībām, muzikālajām un fizioterapijas nodarbībām, virtuve un ēdamtelpa, kā arī logopēda, ergoterapeita, psihologa un sociālā darbinieka kabineti.

Tāpat otrais stāvs ir sadalīts vairākās zonās, lai visu vecumu dienas aprūpes centra apmeklētāji varētu ērti darboties un netraucētu cits citu - atsevišķi darbojas pilngadīgie klienti ar intelektuālās attīstības traucējumiem, citviet skolas vecuma bērni, no citiem nodalītas būs māmiņas ar mazuļiem. Ieva Sāmīte-Cērpa ir gandarīta, ka atsevišķa telpa ir paredzēta cilvēkiem ar smagām saslimšanām - šeit izvietotas arī vairākas guļamvietas, kur cilvēki pēc nodarbībām var mierīgi pagulēt un atpūsties.

Dienas aprūpes centram ir izveidots labiekārtots un drošs nožogots iekšpagalms, kur “Cimdiņa” klienti labprāt svin dažādus svētkus un aizvada pasākumus, kurus ārkārtējās situācijas laikā nav iespējams nodrošināt iekštelpās. Iekšpagalmā ir izveidota sensorā taka, nodarbību laukums, kā arī pieejama ērta nojume, kur siltajā laika periodā dienas aprūpes centra apmeklētāji varēs iesaistīties daudzveidīgās radošās nodarbībās, tostarp tik aizraujošajā kanisterapijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā