TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Bažām par obligātu vakcinēšanos nav pamata - tai ir alternatīvas

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Interpretējot dažādu iestāžu epidemioloģiskās drošības prasības, daļā sabiedrības radies priekšstats, ka vakcinēšanās pret Covid-19 izraisošo vīrusu noteiktās situācijās ir obligāta. Tiesībsarga birojs apliecina, ka tā ir neprecīza interpretācija, bet politiķi sola - šī vakcīna Latvijā obligāta nebūs.

“Saeimai ir juridiski jānostiprina nosacījums, ka gan valsts un pašvaldības labā strādājošajiem un dienošajiem, gan privātā sektora darbiniekiem nedrīkst jebkādi uzspiest Covid-19 vakcināciju. To nedrīkst sasaistīt ne ar līgumattiecībām, ne finansiālo atlīdzību. Ar likumu nepieciešams aizsargāt nevakcinētu cilvēku pret diskrimināciju, jo ir liela daļa sabiedrības, kas rūpējas par savu veselību un ceļ imunitāti, mainot savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus, tā audzējot imūnās sistēmas kapacitāti,” iniciatīvā, kuru atbalstījuši 17 tūkstoši pilsoņu, raksta Artūrs Ikvilds.

Viņš norāda: kaut arī pašlaik tiek runāts par brīvprātīgu vakcinēšanos, Latvijā viss mainās pa dienām un gala rezultātā var gadīties, ka valsts dienestu un atsevišķu uzņēmumu darbiniekiem vakcinācija tiks uzspiesta.

A. Ikvilda interpretācijā ticamību šādam scenārijam piešķir tas, ka vakcinācija obligāta jau ir Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un (vismaz daļēji) medicīnas studentiem.

Saeimas atbildīgās komisijas vadītājs Andris Skride un Veselības ministrijas pārstāvis Raimonds Osis gan norāda, ka Latvija jautājumā par vakcināciju pret Covid-19 ir liberāla un tā nav un nebūs obligāta. Ar vienu, nacionālās drošības jautājumos balstītu izņēmumu - NBS. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Bažām par obligātu vakcinēšanos nav pamata - tai ir alternatīvas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā