TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Neatkarīgā skaidro, kā un cik lielas maksās minimālās pensijas

Inga Paparde

Maijā Latvijas iedzīvotāji, kuri saņem minimālās valsts pensijas un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, saņems lielākas pensijas. Minimālās pensijas vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma gadījumā tika palielinātas jau no šā gada 1. janvāra, taču bija nepieciešams pārejas laiks, lai visiem tās pārrēķinātu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā norāda, ka maijā minimālo pensiju saņēmēji saņems arī visu iekavēto un tagad pārrēķināto pensiju pielikumu par gada pirmajiem četriem mēnešiem.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts no šā gada 1. janvāra ir paaugstināts, bet tā apmērs dažādām iedzīvotāju grupām atšķiras: vecuma gadījumā tas ir 109 eiro, bet apgādnieka zaudējuma gadījumā par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai šis pabalsts ir 136 eiro, par bērnu no septiņu gadu vecuma - 163 eiro.

Savukārt valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs personām ar pirmās un otrās grupas invaliditāti gan būs atkarīgs no nodarbinātības fakta.

Nestrādājošiem pabalsta saņēmējiem papildus tiek piešķirta piemaksa. Piemēram, cilvēkam ar pirmās grupas invaliditāti, kas strādā, pabalsts būs 152,60 eiro, savukārt nestrādājošam cilvēkam ar pirmās grupas invaliditāti šis pabalstam pierēķina piemaksu - 45,78 eiro apmērā, līdz ar to viņam pabalsts būs 198,38 eiro mēnesī.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā skaidro, ka no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu izmaksāja iepriekšējā apmērā, kāds bija līdz 2020. gada 31. decembrim. Savukārt par laiku no 1. janvāra līdz 30. aprīlim (par četriem mēnešiem) veiks nodrošinājuma pabalsta pārrēķinu un starpību izmaksās maijā. Tomēr te jāņem vērā vēl kāda nianse pabalsta izmaksā. Ja starpība par gada pirmajiem mēnešiem būs mazāka par jauno pabalsta apmēru pēc tā paaugstināšanas, tad personai maijā izmaksās arī vienreizēju piemaksu. Tas notiek tāpēc, ka pabalstu jau palielinātajā apmērā par maiju izmaksās tikai jūnijā. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Neatkarīgā skaidro, kā un cik lielas maksās minimālās pensijas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā