Laima Vaikule: Mīlestība pasaulei ir vajadzīga

«Tik sliktā situācijā, kādā esam šodien, neesam bijuši nekad. Skatuves māksliniekiem šī pandēmija ir tik milzīga traģēdija, ka to pat ir grūti aptvert. Un tie, kuri neiet vakcinēties… Nu, es pat nezinu, ko pateikt… Viņi domā tikai par sevi un vienlaikus riskē paši ar savu veselību,» saka skatītāju mīlētā estrādes dīva Laima Vaikule.
CERĪBA IR. «Ļoti ceram, ka nebūs jādzied tukšā zālē, jo tādai muzicēšanai nav nekādas nozīmes. Ja necerēsim, ka viss būs labi, vispār pazudīs jebkāda interese par dzīvi,» uzskata šarmantā skatuves māksliniece Laima Vaikule ©Publicitātes foto

Dziedātāja ir izplatījusi video uzrunu, kurā izsaka cerību par Covid-19 pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu mazināšanu, kā arī drīzu tikšanos ar faniem, uzsverot, ka festivāla «Laima Rendezvous Jūrmala» organizatoru komanda jau sākusi aktīvi gatavoties šīs vasaras pasākumam, kas Dzintaru koncertzālē Jūrmalā ieplānots no 23. līdz 25. jūlijam.

Sarunā ar «Neatkarīgo» Laima Vaikule atklāj, kā paiet viņas dienas pandēmijas ierobežojumu apstākļos, neslēpj savu viedokli par vakcinācijas nepieciešamību un asi kritizē valdības kūtro darbu vakcīnu iepirkumu procesā, un mazliet paver gaidāmā festivāla programmas priekškaru, vienlaikus paužot milzu cerību, ka tas varēs notikt.

Ir izskanējusi informācija, ka «Laima Rendezvous Jūrmala» organizatori jau strādā pie koncertu programmas, ka esat gatava kopā ar faniem šovasar svinēt ilgi gaidītā festivāla atgriešanos.

Jā, tuvojas vasara, mēs gatavojamies festivālam un [starptautiskā izpildītāju] konkursa «Laima Voice» finālam, un es ļoti ceru, ka valdība ļaus mums satikties, ka viss notiks. Kamēr vēl gaidām norādījumus no valdības par publisku pasākumu rīkošanu, visi organizatoriskie darbi jau rit pilnā sparā. Nerunājot par to, ka daļa koncertzāles īres jau sen ir nomaksāta, bet - kopš pagājušā gada viss karājas gaisā... Festivālu nevar sagatavot pāris nedēļās, tāpēc strādājam ar pilnu jaudu, lai visu paspētu un būtu gatavi, kad pasākumiem āra koncertzālēs tiks dota zaļā gaisma. Bet - tas ir šausmīgi, ka mēs esam atkarīgi no valdības lēmumiem! Cilvēkiem, kuri strādā uz skatuves, šī pandēmija ir tik milzīga traģēdija, ka to pat ir grūti aptvert. Un tie, kuri neiet vakcinēties… Nu, es pat nezinu, ko pateikt… Viņi domā tikai par sevi un vienlaikus riskē paši ar savu veselību. Tāpēc viss stāv uz vietas, bet - ir jādomā arī par ekonomikas atveseļošanu, par citiem cilvēkiem, kuri jau pusotru gadu ir bez darba un ienākumiem. Daudziem taču nav vispār nekādu uzkrājumu! Nu, šausmīga situācija! Nekad nav bijis tik slikti, kā ir šodien.

Kā pavadāt savas dienas pandēmijas ierobežojumu apstākļos?

Cīņā ar depresiju. Protams, es to saku ar vieglu ironiju, bet - nu, tā tas šodien ir. Es jau daudz neatšķiros no citiem, jūtos līdzīgi. Man, protams, ir savs cilvēku loks, ar kuriem satiekamies, ar pārējiem runājamies attālināti. Kaut kas jau notiek katru dienu - tāpat tiek rakstītas jaunas dziesmas, notiek mēģinājumi ar muzikantiem. Protams, lielākoties viss notiek attālināti. Diemžēl.

Vai varat atklāt, kas tiek gatavots festivālam «Laima Rendezvous Jūrmala 2021»?

Pateicoties [starptautiskajam izpildītāju] konkursam «Laima Voice», kurš 2020. gada aprīlī startēja internetā un izraisīja milzīgu interesi gan pašmāju, gan arī ārzemju talantu un klausītāju vidū, festivāla programmā šogad ienāks jaunas vēsmas. Pirmajā festivāla dienā mēs ne tikai svinēsim ilgi gaidīto tikšanos ar mūsu faniem, bet arī apbalvosim šī konkursa uzvarētājus, parādīsim interesantākos atklājumus un radīsim labvēlīgu augsni jaunām zvaigznēm, ļaujot tām uzstāties duetos ar jau populāriem un skatītāju iemīļotiem dziedātājiem. Tāda būs pirmā diena. Ir ieceres, par kurām nedrīkstu stāstīt, lai festivāla skatītājiem būtu arī kāds pārsteigums. Tā gribas tagad par tām izpļāpāt… Bet, nē, noturēšos un vēl neteikšu. Katrā ziņā, šogad ir ļoti lielas ieceres un, ja tās nevarēs realizēt, man būs ļoti, ļoti žēl. To, vai festivāls notiks, mēs zināsim jūnijā. Kā valdība pateiks, tā būs. Vēl jau gan problēma ir iebraucēji - gan no tuvākām, gan tālām zemēm. Tie paši ukraiņi [«Inter»], kuri mūsu festivālu vienmēr filmēja. Vai viņiem ļaus iebraukt, vai viņi ir vakcinējušies…? Mēs tik ļoti esam atkarīgi no tā, vai cilvēki iet vai neiet vakcinēties.

UZTICAS ZINĀTNEI. «Es uzticos zinātnei, domāju par nākotni un esmu pārliecināta, ka vakcinācija ir vienīgais risinājums, lai mēs varētu atgriezties normālā dzīvē,» saka dziedātāja Laima Vaikule / Publicitātes foto

Pati esat vakcinējusies?

Jā, protams! Un sajūta uzreiz ir savādāka - vairs nav bail no cilvēkiem. Nesen biju aizbraukusi uz Maskavu un bija tik jocīgi redzēt, kā cilvēki tur uzvedas - tik brīvi, it kā tāda slimība viņiem tur nebūtu bijusi. Es pat nevaru izstāstīt to sajūtu. Domāju: kad mēs pie tā atgriezīsimies?... Es, protams, nezinu, vai tas ir pareizi, jo nezinu arī, kādi tur ir saslimstības rādītāji. Neko par to nezinu, bet uzskatu, ka vakcinācija ir šīs situācijas risinājums. Es lidoju ar lidmašīnu un - man viss ir kārtībā! Mani vakcīna pasargāja.

Ko darījāt Maskavā?

Biju aizbraukusi satikties ar Allu Pugačovu un Maksimu Galkinu. Mums bija randiņš.

Viņi ir vakcinējušies?

Jā. Viņi arī ir no tiem, kuri domā par nākotni, kuri tic zinātnei, nevis klausās briesmu stāstus. Es tiešām nesaprotu cilvēkus, kuri visos citos ar veselību saistītos jautājumos iet pie dakteriem un viņiem pilnībā uzticas, bet šajā situācijā negrib uzticēties. Ja zinātnieki un virusologi saka, ka vakcīnas ir drošas, kāpēc jūs domājat savādāk? Uz kāda pamata?! Kāpēc ļaujat sevi ietekmēt baumām un viltus ziņām? Andrejs [dziedātājas vīrs] nesen skatījās filmu no sērijas «Kingsman» - tur rādīja, kā cilvēkiem liek iekšā čipus… Tagad skaidrs, no kurienes cilvēki ņem visas šīs muļķības, bet - tā taču ir fantastika! Cilvēki nevis pamatojas uz zinātnieku pētījumiem un atklājumiem, bet skatās fantastikas filmas un dzīvo datorspēļu pasaulē. Tai laikā, kad mums visiem vajadzētu apvienoties, lai kopīgi uzveiktu šo slimību - lai mēs atkal varētu satikties, viens otru apskaut un nebaidīties saslimt. Padomājiet, kā jūtas bērni, kuri netiek uz skolu. Kā jūtas jaunieši, kuriem mācības augstskolā notiek attālināti. Mums šodien par visiem ir jādomā, mēs nedrīkstam domāt tikai katrs par sevi.

Protams, valdība šajā jautājumā nebija kārtīgi pastrādājusi, un tas bija labi redzams. Vajag vairāk mīlēt savu tautu, tā es gribētu teikt. Ja es būtu galvenā, es savējiem būtu izvēlējusies vislabāko un visdārgāko vakcīnu, nebūtu baidījusies riskēt un zaudēt naudu, nopērkot vairāk. Jo tā tiktu saglābtas dzīvības - visdārgākais, kas mums ir. Cilvēka dzīvība ir naudā nenovērtējama! Turklāt mūsu šeit, Latvijā, ir tik maz, esam tik pārskatāmi, mums katra dzīvība ir svarīga. Vai tiešām to nevarēja izdarīt?! Protams, ir viegli kritizēt, daudz sarežģītāk ir darīt, es saprotu, tāpēc ļoti skaļi nebļaustos, bet - ar vakcīnu iepirkuma procesu es nebiju apmierināta, un man ir tiesības paust savu viedokli. Paskatieties uz Izraēlu - lūk, tā vajag mīlēt savu tautu! Ir no kā mācīties. Vajadzēja nopirkt vairāk vakcīnu un cīnīties par to, lai mēs iespējami ātri tiktu vakcinēti. Man ir daudz pazīstamu cilvēku, kuri ļoti smagi izslimoja šo vīrusu, tostarp arī jauni un sportiski. Nezinot, ka jau esam vakcinējušies, viņi mums zvanīja, aicinot noteikti to darīt. Stāstīja, ka šī slimība skar tik smagi, ka to nav iespējams vārdos aprakstīt.

Kā šai laikā, kad nav iespējas būt uz skatuves, sevi uzturat skatuviskā formā?

Ak, dievs, es esmu šausmīgi pieņēmusies svarā un tagad ar to cīnos. Man tā gribējās sevi lutināt un es ēdu saldējumu, bulciņas… Nekad dzīvē tā nebiju darījusi! Tagad ir ar ko strādāt.

Kā jūs to darāt? Līdz festivālam vairs daudz laika nav.

Tieši tā. Tagad mute jāslēdz ciet. Mana labākā diēta ir «rīsi uz ūdens». Kā mūkiem klosterī - saujiņa rīsu, un viss! Ļoti labi palīdz. Tā tagad ir mana galvenā gatavošanās festivālam.

«MĪLESTĪBA ir galvenais, kas pasaulei vajadzīgs,» ir pārliecināta populārā estrādes skatuves dīva Laima Vaikule / Publicitātes foto

Vai gatavojat arī kādas jaunas dziesmas?

Protams, gatavojam jaunas dziesmas, taisām aranžējumus, un tad jau redzēsim, kas no tā visa iznāks. Kā Raimonds Pauls saka: nekad nevar zināt, kura dziesma būs tā, ko klausītāji pēc tam gribēs dzirdēt vēl un vēl.

Maestro arī jums ko jaunu ir uzrakstījis?

Nē, viņš gatavo savu koncertu Dzintaru koncertzālē un ir mani uzaicinājis tajā piedalīties. Cerēsim, ka tas arī varēs notikt kopā ar skatītājiem.

Viņš plānojot izklaides pasākumu ar nosaukumu «Ceturtais vilnis».

Jā, Raimonds kā vienmēr ir asprātīgs.

Kā jūs domājat, ko šis pašizolācijas laiks mums visiem māca?

Pagājušā gada pavasarī, kad kovids bija tikko parādījies, staigāju ar saviem suņiem Jūrmalā pa kāpām, cilvēki turējās viens no otra divu metru attālumā, bet - sveicinājās, viens otram pasmaidīja. Tāds moments bija, es to noķēru. Man liekas, tas bija vajadzīgs, lai mēs pamanītu viens otru. Lai sāktu domāt par otru cilvēku, lai par otra cilvēka bēdām domātu kā par savējām. Kļūtu labestīgāki. Vienīgi, kad visas bēdas beidzas, tādas lietas parasti aizmirstas, bet es ļoti gribētu, lai šie sveicieni un labestīgie smaidi, vienam otru satiekot, turpinātos. Jā, varbūt tas ir galvenais - pamanīt un cienīt vienam otru, un apzināties, cik ļoti mēs viens otram esam vajadzīgi. Tik daudz cilvēku tagad ir depresijā, tātad - mums vajag tikties vienam ar otru, mēs esam vajadzīgi viens otram.

Ar saviem draugiem regulāri sazināties un uzmundrināt viens otru šai grūtajā laikā?

Kā tad! Vēl vairāk - mēs gatavojamies festivālam un ļoti ceram, ka nebūs jādzied tukšā zālē, jo tādai muzicēšanai nav nekādas nozīmes. Ja necerēsim, ka viss būs labi, vispār pazudīs jebkāda interese par dzīvi. Tāpat mēs ļoti ceram, ka arī mūsu draugi no ārzemēm varēs droši atbraukt uz festivālu.

Laima, bet par ko, jūsuprāt, mums ir šis viss?

Mēs jau nezinām, no kurienes šis vīruss parādījās, un es negribu runāt muļķības. Bet, ja esam ticīgi, tad varam domāt, ka tas mums ir par nenovīdību vienam pret otru. Lai mēs sāktu vairāk mīlēt viens otru. Jo mīlestība ir galvenais, kas pasaulei vajadzīgs...

«LAIMA RENDEVOUZ JŪRMALA»

- Starptautiskais mūzikas festivāls «Laima Rendezvous Jūrmala», kas tradicionāli Jūrmalā notiek jau no 2015. gada, ir viens no visvairāk gaidītajiem gada notikumiem mūzikā, ko tiešraidē vienlaikus vēro vairāk nekā 100 miljoni skatītāju visā pasaulē - to nodrošina «PBK» (Latvija, Lietuva, Igaunija), «Inter» (Ukraina), «Kartina TV» (krievvalodīga interneta televīzija), «Zhara TV» (visā pasaulē translējošs Krievijas kanāls), «RTVi», portāls «OK.ru» un citi kanāli.

- Dzintaru koncertzāles viesiem festivāls jau piecus gadus dāvājis un ir gatavs turpināt dāvināt neaizmirstamu šovu un unikālu iespēju uz vienas skatuves redzēt Latvijas un ārzemju mūzikas leģendas, kas uzstājas solo un duetos, kā arī atklāt spilgtus jaunus izpildītājus ne tikai no Latvijas, bet arī no daudzām citām valstīm.

- Iepriekšējos gados festivālā piedalījušies gan pašmāju dziedātāji Intars Busulis, Jānis Stībelis, Markus Riva, Lauris Reiniks, Samanta Tīna, Aija Andrejeva un Patrisha, akordeoniste Ksenija Sidorova un operdziedātāja Inese Galante, gan ārzemju viesi - Kriss Normens, Filips Kirkorovs, Grigorijs Ļeps, Hibla Gerzmava, Monatik, Stass Mihailovs, Valērijs Meladze, Jeļena Vaenga, Nino Katamadze, Nastja Kamenskiha, Lolita, Mario Biondi, Valērijs Sjutkins, Maks Barskihs, Sati Kazanova, Aleksejevs, Emins, Jūlija Kovaļčuka, Aleksejs Čumakovs, Dana Sokolova, Maruv un daudzi citi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā