Atdzimst Ventspils vecpilsēta

Visbiežāk uzņēmumam, it īpaši jaunajam, kurš savu darbību vēl tikai attīsta, apgrūtinoša ir piemērotu telpu atrašana, jo svarīga ir ne tikai atrašanās vieta atbilstoši uzņēmuma darbības jomai, bet arī ieguldījumi, kas nepieciešami telpu remontam un pielāgošanai. Jau vairākus gadus Ventspils pašvaldība aktīvi strādā, lai uzņēmēji pilsētā justos gaidīti un atbalstīti. Viens no instrumentiem uzņēmēju piesaistei ir biroju pieejamība. Lai nodrošinātu šo iespēju, Ventspils pilsētas dome realizē vecpilsētas ēku atjaunošanas programmu, kuras ietvaros pašvaldība no privātpersonām iegādājas vecpilsētas namus, tos atjauno un piedāvā nomniekiem.
03.06.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
SKRODERU iela 13. Pagaidām varam tikai iztēloties, kā vecpilsētas namos dzīvos, augs un attīstīsies bez vecāku gādības palikušie bērni. Tas vairs nebūs bērnunams, bet gan ģimeniskai videi pietuvināta dzīvesvieta ©Vizualizācija

Moderns birojs senatnīgā mājā

Pagājušajā gadā ekspluatācijā ir nodots vecpilsētas restaurētais nams Pils ielā 45/47, kur darbu ir uzsācis IKT nozares uzņēmums “TestDevLab”, kas ir starptautiskā tirgus spēlētājs IKT jomā, tostarp dažādu viedierīču aplikāciju testēšanā. Ventspils pilsētas pašvaldības Komunālās pārvaldes vadītājs Andris Kausenieks informē, ka atjaunotās ēkas biroja nomnieki ir ļoti veiksmīgs piemērs, kā, sadarbojoties pašvaldības uzņēmumam un komersantiem, tiek sasniegti izvirzītie mērķi. Respektīvi - nomājot mūsdienīgas biroja telpas, uzņēmējiem nav jādomā par telpu būvniecību un remontu, savukārt pašvaldības ieguvums ir jaunas darba vietas pilsētas iedzīvotājiem. Šajā gadījumā ir radītas 30 jaunas darba vietas, turklāt IKT jomā, ko Ventspils savā attīstības stratēģijā izvirzījusi par prioritāti. Līdz ar Covid pandēmijas ierobežojumiem mājas svinīgā atklāšana pagaidām nav notikusi, taču uzņēmēji iespēju robežās to izmanto.

Nākamā rindā - māja Tirgus ielā 5

Tirgus ielas 5. nams ir 1790. gadā būvēta koka ēka ar noliktavu, kas 1900. gadā ir pārbūvēta par dzīvojamo māju ar kopējo platību 300 kvadrātmetri. Arī šī ēka tiks restaurēta un piedāvāta uzņēmējiem. Plānots, ka šajā ēkā strādās 20 cilvēki. Andris Kausenieks skaidro, ka līdzīgi kā Pils ielas projektā arī šajā gadījumā tiks izsludināts konkurss par telpu nomu. Patlaban projekts ir tehniskās dokumentācijas izstrādes procesā - ciešā sadarbībā ar vēsturnieku un arhitektu Pēteri Blūmu projektu izstrādā arhitektu birojs “Krasts”. Tas sniedz pārliecību, ka vēsturiskās ēkas vērtības tiks saglabātas. Tajā pašā laikā namā tiks integrētas modernas tehnoloģijas un risinājumi, kas pavērs iespēju mūsdienīgos apstākļos strādāt mūsdienīgam uzņēmumam, vienlaikus izbaudot ēkas vēstures auru. Projekta izstrādi plānots pabeigt līdz gada beigām.

Ekrānšāviņš

Jau tagad zināmi iespējamie ēkas restaurācijas risinājumi. Līdz ar to, ka gadsimtu gaitā pašā ēkā un ap to ir izveidojies apmēram 50 līdz 70 centimetrus biezs kultūrslānis, pieņemts lēmums nevis to norakt, bet gan ēku kā vienu veselumu pacelt virs kultūrslāņa.

Skroderu iela 13 - jauna dzīvesvieta bezvecāku bērniem

Komunālā pārvalde realizē vēl viena vēsturiskā nama pārbūvi, kas šajā gadījumā gan netiks piedāvāts uzņēmējiem, bet būs dzīvesvieta bez vecāku aprūpes palikušajiem bērniem. Šis projekts tiek īstenots deinstitualizācijas programmas ietvaros, un tas nozīmē, ka uz vecpilsētas īpašumu ar pagalmu un zaļo zonu dzīvokļu tipa mājokļos pārcelsies bērnunama bērni. Līdzās esošajās divās ēkās paredzētas vietas kopā 16 bērniem. Kausenieka kungs ir gandarīts, ka pēc projekta realizācijas bērniem būs iespēja dzīvot ģimeniskos apstākļos, jo, tāpat kā jebkurā ģimenē, arī šeit bērniem būs pienākumi - vajadzēs gatavot ēst, mazgāt veļu, uzkopt dzīvesvietu, plānot budžetu un pirkumus, strādāt dārzā un pļaut zālienu. Pārbūves projektu izstrādā “Ozola un Bula” arhitektu birojs, un gada beigās tiks izsludināts būvniecības iepirkuma konkurss.

Vizualizācija

Digitālajam centram papildu telpas

Turpinot iesākto programmu, pārvērtības piedzīvos arī māja Akmens ielā blakus esošajam Digitālajam centram. Arī šī ēka ir vēsturiska - tā ir būvēta 1880. gadā. Šobrīd ēku var dēvēt par graustu, bet tagad, kad pašvaldība šo ēku ir iegādājusies no privātpersonas, tai tiks dota otra dzīve. Nelielajā, ap 100 kvadrātmetru plašajā ēkā tiks izvietotas Digitālā centra mācību klases, papildinot esošo Digitālā centra infrastruktūru. “Priecājamies, ka arī privātie investori vecpilsētas teritorijā uzsākuši ēku atjaunošanas darbus. Tas sniedz pārliecību, ka Ventspils vecpilsēta atdzims un kļūs par sakārtotu vidi uzņēmējdarbībai un komfortablu dzīvesvietu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā