TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Bāzes pensiju plāno piešķirt visiem

Latvija pēc diviem gadiem varētu ieviest bāzes pensiju. Pašlaik tiek apspriesti vairāki varianti, bet viens no tiem būtu bāzes pensiju noteikt pašreizējās minimālās pensijas līmenī - 139 eiro, tiesa, paredzot piecu gadu pārejas periodu.

“Vairākas valstis ir pārgājušas uz šādu pensiju sistēmu, un uzskatu, ka arī Latvijai ir jāsper šāds solis, citādi no nabadzības senioru vidū mēs nevarēsim izkļūt,” sarunā ar Neatkarīgo saka labklājības ministre Ramona Petraviča.

Bāzes jeb pamata pensijas ieviešana Latvijā ir apspriesta vairākkārt, par to gan senioru organizācijas, gan sociālās politikas veidotāji diskutējuši jau gadiem. Diskusija un konkrēta lēmuma pieņemšana arvien apstājusies pret diviem problēmjautājumiem: papildus nepieciešamais budžeta finansējums (valsts pamatbudžets vai sociālās apdrošināšanas budžets?), kā arī pati pensijas piešķiršanas būtība un taisnīgums vecumdienu nodrošinājumā.

Senioru lietu padomes sēdē šonedēļ vēlreiz apspriesta ideja par minimālo pensiju attīstību Latvijā, tostarp iespēju no 2023. gadā ieviest bāzes pensiju. Uz Neatkarīgās jautājumu, vai bāzes pensijas ieviešana patiešām ir tikai idejas līmenī, labklājības ministre Ramona Petraviča apstiprināja, ka senioru organizācijas jau ir iepazīstinātas ar vairākiem šīs bāzes pensijas ieviešanas modeļiem, līdz ar to var teikt, ka šis process ir ieguvis jau reālākās aprises.

Lai arī gadu no gadu mēs palielinām pensijas, tomēr pašreizējā pensiju sistēma neapskaužamā situācijā nostāda cilvēkus ar zemiem ienākumiem, turklāt arī tos, kuri ir veikuši sociālās iemaksas un veic tās pašlaik. Mēs redzam, ka šīs iemaksas, kas veido nākotnes pensijas kapitālu, nenodrošinās pensiju, ar ko ir iespējams iztikt,” norāda labklājības ministre. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Bāzes pensiju plāno piešķirt visiem

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā