Tūlīt varēs vērot Saules aptumsuma maksimālo fāzi

Aptuveni pēc 20 minūtēm – pulksten 14.02 - Rīgā būs Saules aptumsuma maksimālā fāze, kad aizklāts 31% Saules diametra. Saules aptumsums noslēgsies plkst.15.09. Citās Latvijas vietās nedaudz atšķirsies gan norises laiki, gan maksimālā fāze.
©f64.lv, Jānis Saliņš

Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) skaidroja, ka tas būs vidēja izmēra aptumsums.

Liepājā viss notiks sešas minūtes agrāk, bet fāze būs līdzīga kā Rīgā. Kolkā viss notiks četras minūtes agrāk, bet maksimālā fāze būs 33%. Līdzīga fāze būs Rūjienā, bet notikuma laiki līdzināsies momentiem Rīgā. Savukārt Daugavpilī notikumi būs piecas minūtes vēlāk nekā Rīgā, bet fāze būs mazāka - 28%.

LAB atgādināja, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra, jo tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna. Īpaši interesanti aptumsuma laikā ir vērot Saules projicēto attēlu ar "robu". Tādi attēli veidojas caur koku lapotnes spraugām vai mazākā izmērā caur papīra lapā izdurtiem caurumiņiem

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā