Darbā ar Covid-19 pacientiem nogurušie mediķi smeļ spēku pie dabas

Jau vairāk nekā gadu mediķi strādā Covid-19 epidēmijas apstākļos. Lielā slodze izraisījusi ne tikai fizisku, bet arī morālo spēku izsīkumu.
ATPŪTA. Lielākā daļa mediķu, kuri strādā Covid-19 nodaļās slimnīcās, nezina, vai šogad vispār izdosies doties atvaļinājumā, tāpēc iespēja trīs dienas baudīt lauku klusumu ir neatsverams atbalsts ©hospiss.lv

Labdarības organizācija “Hospiss.LV” sadarbībā ar uzņēmējiem, arī pateicoties ziedotājiem, šovasar mediķus un citus slimnīcās strādājošus profesionāļus atbalsta ar iespēju atpūsties no slimnīcas ikdienas un baudīt vasaru lauku klusumā.

Atelpa savējiem

“Hospiss.LV” galvenais darbības mērķis ir atbalstīt nedziedināmi slimos pacientus, tomēr kopš Covid-19 pandēmijas sākuma organizācija sadarbībā ar brīvprātīgajiem uzsākusi vairākus atbalsta pasākumus mediķiem, kuri strādā stacionāros un cīnās par Covid-19 un citu pacientu dzīvību un veselību. Pandēmijas sākumā tās bija bezmaksas siltas maltītes mediķiem slimnīcās. “Hospiss.LV” vadītāja Ilze Neimane-Nešpora Neatkarīgajai saka: tas bija mūsu kā sabiedrības paldies cilvēkiem, kuri, nežēlojot savu veselību, cīnās ar koronavīrusu pirmajās rindās, un mediķu stiprināšana.

Kā atbalsts medicīnas darbiniekiem - ārstiem, māsām, māsu palīgiem un citiem - nāca ideja par atelpas brīdi, proti, sniegt iespēju mediķiem atpūsties ārpus ierastās vides - mājām un slimnīcas.

Kā stāsta I. Neimane-Nešpora, ar šo ideju organizācijā vērsās kāds IT nozarē strādājošs cilvēks, kurš gan vēlējās palikt anonīms, veica ziedojumu un rosināja atbalstīt mediķus, nodrošinot brīvdienas lauku viesu namā. Izdegšana ir pazīstama problēma ne tikai mediķiem, bet arī citu nozaru speciālistiem. “Sarunā mēs runājām par to, kas ir izdegšana, nogurums, stress un ka viena no iespējām to mazināt ir klusums, daba un līdzcilvēku atbalsts,” stāsta Ilze.

TURPINĀS. Lai arī saslimstības rādītāji ar Covid-19 samazinās, slimnīcās joprojām ik dienas nonāk pacienti vidēji smagā un smagā stāvoklī. Piektajai daļai Covid-19 pacientu ir smaga slimības gaita / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nogurums un lielā slodze

Epidēmija ir novedusi pie tā, ka medicīnas darbinieki strādā vairākas slodzes un garākas stundas sarežģītos apstākļos jau vairāk nekā gadu. “Hospiss.LV” aktīvisti mediķu maltīšu nogādes procesā ikdienā satika daudzus mediķus, kas atradās tuvu izdegšanas robežai, jo vienlaikus ar fizisko nogurumu izveidojas arī morālo spēku izsīkums. To diemžēl veicina augstā pacientu mirstība no Covid-19.

Uzsākot ziedojumu vākšanas kampaņu, “Hospiss.LV” vienlaikus uzrunāja arī viesu namus laukos, kuri būtu gatavi atbalstīt mediķus, un jau ziemā 66 P. Stradiņa slimnīcas mediķi devās atpūsties pie dabas. “Mūs atbalstīja gan viesu nami, uzņemot mediķus, neprasot nekādu samaksu, gan daļēji atbalstīja un pārējo varējām nosegt par ziedotāju naudu, bet viss izdevās un par savstarpējo atbalstu un sirds siltumu ir vislielākais prieks,” atzīst Ilze. Visi, ar ko “Hospiss.LV” sadarbojās, ļoti iedziļinās problemātikā un izrāda ciešu vienotību ar profesionāļiem, kuri strādā slimnīcās.

Mediķi atpūšas laukos

“Atelpa savējiem” turpinās arī tagad vasarā. Kopumā plānots, ka lauku viesu namos atpūtīsies pašlaik 18 Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas infektoloģijas centra mediķi un citi profesionāļi. Ilze Neimane - Nešpora ir pateicīga viesu namiem, kuri atelpu mediķiem nodrošina kā dāvanu no savas puses, neprasot par to nekādu samaksu, kā arī ziedotājiem, kuri noziedojuši “Atelpai savējiem”, lai mediķi varētu atpūsties. “Realitāte ir tāda, ka pat saslimstības rādītājiem krītoties, mediķiem ir ļoti sarežģīti gūt atvaļinājumu vai dažas brīvdienas, jo darba ir pāri galvai, tomēr mēs priecājamies par katru no viņiem, kuri varēs kaut nedaudz atvilkt elpu,” tā Ilze. “Mēs kā sabiedrība arī esam noguruši no ziņām, bet mediķi nevar izslēgt Covid-19 no ikdienas kā mēs izslēdzam TV.”

Brīvdienu mājas “Pūjalgi” Kuldīgas novada Ēdoles pagastā jau uzņēmušas mediķus no Rīgas Austrumu slimnīcas, šo iespēju dodot “Hospiss.LV” darbības atbalstam kā dāvanu. “Mums ir svarīgi pateikt paldies mediķiem par darbu šajos sarežģītajos apstākļos un esam priecīgi, ka savā viesu namā varam uzņemt cilvēkus, kuri ikdienā smagi strādā ar pacientiem un kuriem nemaz neatliek laika atpūsties un parūpēties par sevi,” saka “Pūjalgu” saimniece Amela. “Pūjalgos” mediķi patiešām var atslēgties no slimnīcas un pilsētas ikdienas un vienkārši izbaudīt klusumu un sasmelties spēkus turpmākajam darbam. Viesu nams uzņems arī bērnus no sociālās aprūpes centra “Rīga”, lai mazie varētu izbaudīt brīvdienas dabā, laukos. “Ja mums ir tāda iespēja kādam palīdzēt, mēs to darām,” saka “Pūjalgu” saimnieki.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā