Daudz laimes vārda dienā, Līga un Jāni!

Šodien vārda dienu Latvijā svin 9871 Līga, bet rīt – 48 311 Jāņi. Sirsnīgi sveicam arī savus kolēģus – Līgu Nesteri un Jāni Lasmani.
©F64

Šogad piedzimuši 63 Jāņi un deviņas Līgas, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Iedzīvotāju reģistra dati. Šobrīd šie vārdi nav populārākie, ko vecāki liek savām atvasēm. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka no 2018. gada līdz 2000. gadam Jānis Latvijā bija pats populārākais vārds, kādu vecāki izvēlējās savam dēlam. Vēlākos gados šī vārda popularitāte pamazām samazinājās, un šobrīd šis latviskais vārds ir tikai 22. vietā.

Savukārt Līgas vārds starp 100 populārākajiem vārdiem parādās tikai 1940. gadā. Tiesa, tobrīd ieņemot 98. vietu. Pēc tam ar katru gadu vecāku vēlme šajā vārdā nosaukt meitu pieaug, līdz 1990. gadā tas bija ceturtais visbiežāk liktais meiteņu vārds Latvijā. Vēlākos gados tā popularitāte samazinās, līdz 2016. gadā tas izkrita no 100 populārāko vārdu topa un pagaidām nav atgriezies.

Novadu griezumā Līgas joprojām visai bieži savām meitām liek Zemgalē, visretāk - Latgalē.

Aptuveni 60 gadus (līdz 1965. gadam) Latgalē vispopulārākais vīriešu vārds bija Jānis. Šobrīd par Jāni savu dēlu visai bieži vēlas nosaukt Vidzemē, jo tas ir septītais populārākais zēna vārds šajā novadā.

Ārzemēs dzīvojošie latvieši Līgas un Jāņa vārdu saviem bērniem ir izvēlējušies salīdzinoši reti. Visbiežāk vārdu Jānis savām atvasēm mammas un tēti lika 1995. gadā, bet šobrīd šis vārds starp ārzemju latviešiem ir noslīdējis līdz 74. vietai. Līgas ārzemēs uz īsu brīdi ienāca modē no 1975. gada līdz 1980. gadam un pēc tam - 1990. gadā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā