TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

"Latvenergo" un "Latvijas gāze" izziņo tarifu celšanu

Neatkarīgā

Latvijas valstij piederošais “Latvenergo” un privātā “Latvijas gāze” nākuši klajā ar gandrīz kā savstarpēji saskaņotiem vai nokopētiem paziņojumiem, ka paaugstinās savus tarifus mājsaimniecībām attiecīgi par 10 līdz 42% elektrībai un par 25% līdz 43,1% dabasgāzei.

Cenu pieauguma skaidrojumā “Latvenergo” atsaucas uz to, ka “pēdējā laikā” ““Nord Pool” elektroenerģijas biržā Latvijas zonā ir bijis cenu pieaugums par 90%, salīdzinot ar to pašu periodu 2020. gadā”. Izrādās, ka “Latvenergo” naudu no klientiem nevis ņem, bet klientiem dāvina, nosedzot starpību starp biržas cenas pieaugumu un tarifu pieaugumu: “Saviem klientiem esam fiksējuši cenu pieaugumu, kas nepārsniedz 10-42 % robežas.”

Tieši ar tādu pašu labdarību nodarbojas arī “Latvijas gāze”: “Pēdējos 12 mēnešos dabasgāzes cenas par megavatstundu starptautiskajā tirgū pieaugušas aptuveni četras reizes, sasniedzot gandrīz 25 eiro par megavatstundu. Vienlaikus "Latvijas gāze" ir spējusi saglabāt mājsaimniecībām dabasgāzes cenu 20,25 eiro par megavatstundu līmenī, kas ir par apmēram 20% zemāka nekā šā brīža faktiskā iepirkuma cena,” skaidro uzņēmums. Protams, ka gāzes patērētāju pienākums ir kaut daļēji atlīdzināt šādu labdarību, palielinot maksājumus par gāzi reizes pusotras.

“Latvijas gāzes” gadījumā tarifi paaugstināšanu noteicis ne vien dabasgāzes cenas, bet arī gāzes sadales sistēmas operatora “Gaso” pakalpojumu tarifa grozījumi, kādus šā gada 30. aprīlī apstiprinājusi Latvijas valsts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas personā. “Gaso” pārliecinājis komisiju, ka tarifu paaugstinājums uzņēmumam nepieciešams, lai turpinātu modernizēt infrastruktūru. Visu rakstu var izlasīt šeit:

"Latvenergo" un "Latvijas gāze" izziņo tarifu celšanu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā