Domas par kovidu un vakcinēšanos šķeļ arī mūziķus un klausītājus

Lai gan teorētiski mūzikas dzīve ir atgriezusies relatīvi normālās sliedēs – notiek aizvien vairāk koncertu, turklāt pašās negaidītākajās vietās, tiek rīkoti arī festivāli (piemēram, šosestdien “Enkurfests” pašā Rīgas centrā –, par diez ko normālām šīs sliedes nenosaukusi. Pajūk grupas, tiek atcelti koncerti.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Praktiski visi koncerti šobrīd notiek ar nosacījumu, ka apmeklētājiem ir vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu apliecinošais sertifikāts. Dažviet tiek pieļauti izņēmumi un klausītāju rindās var tikt arī ar svaigu (un negatīvu) kovidtestu. Šāda publikas dalīšana potētajos un nepotētajos daudziem nav pa prātam, turklāt būtībā arī liek nostāties vienā vai otrā frontes pusē, kas šobrīd ir diezgan riskants pasākums - gan vienā, gan otrā nometnē ir gana daudz neadekvātu ļautiņu, ar kuru sociālajos tīklos paustajām negācijām pēc tam nākas cīnīties. Svaigākais piemērs tam ir vienmēr sirsnīgais rokmūziķis Fēlikss Ķiģelis.

Pagājušajā nedēļā Fēlikss nāca klajā ar paziņojumu 16. jūlijā Liepājas “Fontaine Gypsy Camp” paredzētā koncerta sakarā - diennakts laikā tas savāca tūkstošiem un tūkstošiem skatījumu, ko mūziķis pēc tam apzīmēja ar “ierauts vētrā”. Pēc šīs ieraušanas viedokļu vētrā mūždien atklātais Fēlikss strikti atteicās kaut ko plašāk skaidrot sava paziņojuma sakarā un pat negribēja izpaust to, vai viņš ir vakcinējies vai ne.

Par ko stāsts? “Te ir viena tāda lieta, kura ļoti, ļoti junda manu sirdi,” šo paziņojumu “Facebook” iesāk Ķiģelis. “Mēs, mūziķi, esam ārprātīgi noilgojušies pēc koncertiem. Šausmīgi [noilgojušies]! Jūs pat nevarat iedomāties, kā es jūs gribu satikt, kā es gribu dabūt to “feed back” no jums! 16. jūlijā man ir paredzēts tāds foršs koncerts Liepājā, kur var tikt ap 1000 cilvēku. “Fontaine” vispār ir ļoti lojāls pret visu šo dalīšanu - vakcinētie un nevakcinētie, vienā pusē var iet vieni, otrā - otri. Bet tik un tā sanāk tāda nejauka lieta kā dalīšana: vecmāmiņa drīkst atnākt, bet vectētiņš - it kā ne. Jūs visi, kas klausāties manu mūziku, esat daļa no manas ģimenes, daļa no manas dzīves. Tā, mīļie, tās lietas nenotiks. Tas var strādāt politikā, bet tas nestrādā ģimenē. Ja ģimene tiek dalīta, tad ballītes nav. Jā, mēs pazaudēsim kaut kādu naudiņu, bet nauda - tas nav galvenais, galvenais, kas šeit notiek,” sitot pie krūšu kurvja sirds apvidū par pasākuma Liepājā un citu vasaras koncertu atcelšanu šajā paziņojumā informēja Ķiģelis.

Nedaudz papratināts, Fēlikss atzinās, ka šo paziņojumu izplatījis “aiz cieņas pret savu publiku”, saprotot visas puses. Par pārējiem atceltajiem koncertiem - “kancelēti” tie, kas bijuši vēl tikai tapšanas procesā, jo īstie koncertēšanas plāni Ķiģelim saistās ar gada otro pusi. Septembrī plānota viņa jaunā albuma “Sirdsapziņa” klajā nākšana - vēl atlicis ierakstīt divas dziesmas, pēc tam varētu arī “uzgriezt” pa klubiem. Tiesa, kurš gan tagad var pateikt, kas notiks rudenī…

Taču situācija ir drūma, un tā neattiecas tikai uz Ķiģeli. Jau pirms mēneša trauksmes zvanus par to sita pieredzējušais šovindustrijas vilks Guntars Račs, kas norādīja, ka, neraugoties uz atvieglojumiem kultūras nozarē, organizatoru dēļ tik un tā nākas atcelt koncertus. “Tas nu ir noticis: 60. atceltais pasākums pēdējo astoņu mēnešu laikā! Jubileja! Šoreiz tas viss tādēļ, ka organizatori, nevēloties šķirot publiku, nolēma iet vienkāršāko ceļu. Paredzu vēl 10 tādus “cancel” jūlijā un augustā. Izeja? Jāpārdēvē estrādes par terasēm vai lielveikalestrādēm,” interneta vietnē “Twitter” pauda Račs.

Un viņam bija taisnība. Ar bēdīgu smaidiņu (e-moju) savā “Instagram” kontā par lielkoncerta atcelšanu nupat paziņojis Dons (Arturs Šingirejs), kurš nekādos plašākos skaidrojumos nav ieslīdzis, vien informējis, ka nauda par biļetēm klausītājiem tiks atdota vai pārskaitīta, un tiem, kuri biļetes iegādājušies tirdzniecības vietās, jāraksta iesniegums par naudas atgriešanu. Jāpiebilst, ka Dons bija viens no nedaudzajiem, kurš rezervēti izturējās arī pret klātienē notiekošo Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremoniju, sev piešķirto balvu saņemot neklātienē. Tiesa, viņš arī toreiz plašāk nekomentēja savu rīcību, un nevienu tas arī neinteresēja, jo visi bija aizņemti ar savu nostāju plašāk izskaidrojušā Ralfa Eilanda gānīšanu… Iepriekš koncertus atcēla arī tādi latvju mūzikas smagsvari kā Intars Busulis un Aminata, turklāt pēdējai šī atcelšana arī beidzās ar “ieraušanu vētrā”.

Aminatas argumenti koncerta atcelšanai bija loģiski. “Epidemioloģiskā situācija un valstī noteiktie ierobežojumi mums neļauj realizēt tādu koncertu, kādu vēlamies jums sniegt,” sociālajā vietnē “Instagram” vēstīja Aminata, taču pēc tam bija spiesta skaidroties sīkāk: “Liela daļa manu skatītāju pirka biļetes ilgi pirms šādiem ierobežojumiem un nav rēķinājušies ne ar to, ka koncerta apmeklēšanai būs nepieciešamas potes, ne ar to, ka, lai nāktu uz koncertu, būs nepieciešams tests, kas arī maksā naudu. Ja mēs rīkosim koncertu tikai vakcinētiem - cik cilvēku varēs nākt uz manu koncertu? Es nezinu, cik no maniem skatītājiem ir vakcinēti, un, ņemot vērā vakcinēšanās tempus, lielākā daļa, visticamāk, atnākt nevarēs. Man arī nav tiesību prasīt cilvēkiem vakcinēties koncerta dēļ! Ja rīkoju koncertu ar testiem, tad strādā ierobežojumi - 2 kvadrātmetri uz vienu cilvēku un 2 metru distance, bet iegādāto biļešu skaits uz manu koncertu vairākas reizes pārsniedz maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu pasākumos! Ticiet man, šis nebija spontāns lēmums, mēs lauzījām galvas un apsvērām visus iespējamos variantus, lai koncerts varētu notikt, bet šobrīd vienkārši nonācām strupceļā.”

Taču ar to vēl nebija gana, un Aminatai pēc kāda laika nācās skaidroties vēlreiz. “Cienījamie mediji, lūdzu, neizraujiet frāzi no konteksta, lai taisītu no tās virsrakstus! Jūs maldināt cilvēkus! Vēlreiz - uzskatu, ka nebūtu korekti man pieprasīt skatītājiem vakcinēties tikai tādēļ, lai nāktu uz manu koncertu. Tad, kad viņi pirka biļetes, gandrīz pirms 2 gadiem, šādu prasību nebija. Skatītāji pirka biļetes ar vieniem nosacījumiem, bet tagad ir citi, ar kuriem viņi pirkšanas brīdī nebija rēķinājušies! Lūdzu neinterpretēt manis teikto kā aicinājumu nevakcinēties! Nekad to neesmu darījusi! Uzskatu, ka tā ir katra cilvēka personīgā izvēle. Es pati izvēlējos vakcinēties.”

Iespējams, ka ar šo “es pati izvēlējos vakcinēties” Aminata izsauks uguni uz sevi, jo mūziķu vidū ir gana daudz vakcīnskeptiķu, turklāt daži pat no kareivīgo gala. Neoficiālās sarunās dzirdēts, ka šī iemesla dēļ pat izjūkot grupas, kam gan apstiprinājumu gūt neizdevās, taču vismaz dažu mūziķu nostāja šajos jautājumos ir viegli nojaušama pēc aktivitātēm sociālajos tīklos. “Negribam, lai cilvēki tiktu šķelti vai šķiroti” - šis ir viedoklis, kuram, šķiet, varētu pievienoties ikviens. To nupat ierakstītajā dziesmā “Mirdzēt vai dzist” paudis Gaitis Lazdāns & “Brīvo cilvēku balsis”, kurā ietilpst Ieva Akuratere, Aigars Grāvers, Andris Daņiļenko, Lola, Maija Lūsēna, Līga Robežniece un citi. Tiesa, saturiski tas izklausās nedaudz citādāk, bet - klausieties paši un vērtējiet, uzklausiet viedokļus, bet domājiet…

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā