TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

2.lapa

Labklājības ministrs sola pensiju neapliekamo minimumu celt līdz 500 eiro

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Labklājības ministrijas prioritāro pasākumu sarakstā kā viens no priekšlikumiem iekļauts pensiju neapliekamā minimuma būtisks palielinājums. Pašlaik pensionāriem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par summu, kas lielāka par 330 eiro. “Pensionāriem vispār nevajadzētu maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, taču tas tā būtu ideālajā pasaulē,” Neatkarīgajai saka labklājības ministrs Gatis Eglītis, kurš apņēmies pārējos koalīcijas partnerus pārliecināt, kāpēc pensijām jau nākamgad jānosaka 500 eiro neapliekamais minimums.

Labklājības ministrija, tāpat kā citu nozaru ministrijas, iesniegusi Finanšu ministrijā savu prioritāro pasākumu sarakstu. Kopējais finansējums, kas nepieciešams visu priekšlikumu īstenošanai, ir tuvu 80 miljoniem eiro, tomēr, ja aprēķina, cik izmaksās arī tās prioritātes, kuru ieviešanas rezultātā ieņēmumi valsts budžetā samazinātos, tad labklājības nozare lūko pēc 105 miljoniem eiro.

Viena no prioritātēm, kas ir finansiāli ietilpīga, proti, būtiski var ietekmēt valsts budžeta ieņēmumus, ir pensiju ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma palielināšana no 330 uz 500 eiro mēnesī jeb 6000 eiro gadā. Ja šo priekšlikumu akceptētu valdība, tad nākamgad virknei pensionāru nebūtu jāmaksā ienākuma nodoklis, bet vēl daļai senioru nodokļa slogs samazinātos.

Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Kristīne Zirnīte Neatkarīgajai pastāstīja, ka šis priekšlikums provizoriski skartu 129 100 Latvijas pensiju saņēmējus (pensijas saņem ne tikai seniori, bet arī cilvēki ar invaliditāti). Labklājības ministrijas dati rāda, ka šī priekšlikuma fiskālā ietekme jeb provizoriskais budžeta ieņēmumu samazinājums 2022. gadā un turpmāk katru gadu būtu 29 miljoni eiro. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Labklājības ministrs sola pensiju neapliekamo minimumu celt līdz 500 eiro

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā