Latviju Tokijas paralimpiskajās spēlēs pārstāvēs septiņi sportisti

Latviju sešpadsmitajās paralimpiskajās spēlēs Tokijā šogad pārstāvēs septiņi sportisti. Visi sportisti startam nozīmīgajās sacensībās ir gatavi un apņēmušies godam Latviju pārstāvēt septiņās disciplīnās – diska mešanā, iejādē, loka šaušanā, peldēšanā, lodes grūšanā, vālītes mešanā un šķēpa mešanā.
ATBALSTA. Latvijas paralimpisko komandu jau sesto reizi pārstāvēs Aigars Apinis, kurš Tokijā startēs diska mešanas sacensībās. Viņš Tokijas paralimpiskajās spēlēs būs arī Latvijas komandas karognesējs. Latvijas komandu atbalsta arī Latvijas olimpiskā zelta ieguvēju 3x3 basketbola komanda, kuras dalībnieks Agnis Čavars bija ieradies sveikt paralimpiešus ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Latvija līdz šim paralimpiskajās spēlēs arvien izcili sevi ir parādījusi, izcīnot gan zelta, gan sudraba, gan bronzas medaļas. “Tokijā jūs sagaida lieli izaicinājumi, taču vienmēr atcerieties, ka jūs esat paraugs citiem cilvēkiem,” ceļavārdus pirms paralimpiskajām spēlēm sportistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Spēcīgi sportisti

Latvijas sportisti cīnīsies septiņos sporta veidos. Četrkārtējais paralimpisko spēļu čempions un daudzkārtējais pasaules čempions Aigars Apinis startēs diska mešanas disciplīnā (F52 medicīnas klase).

Aigaram šīs būs sestās paralimpiskās spēles, taču šogad pirmo reizi viņš nesīs Latvijas karogu.

Viņš līdz šim paralimpiskajās spēlēs ir izcīnījis astoņas medaļas, tai skaitā četras zelta godalgas, kļūstot par godalgotāko sportistu Latvijā.

2016. gada paralimpisko spēļu zelta un bronzas medaļas ieguvēja, vairākkārtējā pasaules un Eiropas čempione Diāna Dadzīte sacentīsies šķēpa mešanas un diska mešanas disciplīnās (F55 klase). Diānai šīs būs otrās paralimpiskās spēles. Savukārt Eiropas čempionam un paralimpisko spēļu medaļniekam Edgaram Bergam šīs būs ceturtās paralimpiskās spēles - viņš startēs lodes grūšanas disciplīnā (F35 klase). Līdz šim paralimpiskajās spēlēs Edgars izcīnījis divas sudraba un divas bronzas medaļas. Šogad sportists izcīnīja zelta medaļu Eiropas čempionātā paravieglatlētikā lodes grūšanā.

Vairākkārtējs Eiropas čempions paraiejādē Rihards Snikus ar godalgoto zirgu “King of the Dance” startēs paraiejādē (Grade I, Individual). Rihards šogad starptautiskās sacensībās Nīderlandē, kurās piedalījās gandrīz visi spēcīgākie konkurenti, izcīnīja trīs zelta medaļas. Zirgs “King of the Dance” jau ir devies ceļā uz Tokiju, pirms tam piestājot Polijā un Vācijā, kur izies karantīnu pirms došanās uz citu kontinentu. Sportiste Ieva Melle startēs loka šaušanā (recurve open). Ievai šīs būs otrās paralimpiskās spēles. 2016. gadā Ieva kļuva par Latvijas čempioni loka šaušanā gan paralimpisko, gan loka šāvēju bez invaliditātes konkurencē. Paralimpiskajās spēlēs Riodežaneiro viņa izcīnīja 8. vietu individuāli un 9. vietu jaukto komandu konkurencē.

Tokijas paralimpiskās spēles būs pirmās diviem sportistiem. Jaunā sportiste Baiba Rorbaha startēs vālītes mešanā (F32 klase). Šogad Eiropas čempionātā paravieglatlētikā Baiba izcīnīja trešo vietu vālītes mešanas sacensībās, sasniedzot jaunu personīgo rekordu. Arī jaunajam sportistam Jurijam Semjonovam šīs būs pirmās paralimpiskās spēles viņa karjerā. Viņš startēs peldēšanā (S8, 100 m peldējums uz muguras). 2018. gadā viņš savā klasē kļuva par Eiropas čempionu peldēšanā. Savukārt 2019. gadā pasaules čempionātā parapeldēšanā viņš izcīnīja ceturto vietu, nodrošinot dalību Tokijas paralimpiskajās spēlēs. Šogad Eiropas čempionātā viņš arī izcīnīja ceturto vietu.

Kopā ar sportistiem uz Tokiju dosies arī seši treneri, sporta ārste Sandra Rozenštoka, fizioterapeite Signe Rinkule, kā arī atbalsta personāls.

Valsts prezidents: jūs pārstāvat paralimpiešu eliti

Latvijas paralimpieši pirms došanās uz Tokiju saņēma daudz spēcinošu ceļavārdu. “Tokijā jūs sagaida lieli izaicinājumi, taču vienmēr atcerieties, ka jūs esat paraugs citiem cilvēkiem. Pirmkārt, paraugs tam, ko cilvēks spēj sasniegt ar savu mērķtiecību un neatlaidību. Otrkārt, jūs esat paraugs tam, ko cilvēks spēj sasniegt, pretojoties īpašām grūtībām. Tas, ka jūs esat izraudzīti kā mūsu valsts pārstāvji šajās paralimpiskajās spēlēs, pats par sevi ir ļoti liels sasniegums. Tas nozīmē, ka jūs jau tagad pārstāvat pasaules paralimpiešu eliti,” sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Latvijas paralimpiskās kustības patronese ir Valsts prezidenta kundze Andra Levite. Viņa sportistiem uzsvēra, ka visnozīmīgākās īpašības sportistam ir spēks un drosme. “Jūs pieņemat fiziskos ierobežojumus gan sportā, gan ikdienā. Jūs pārvarat nepiemērotus treniņu apstākļus. Jūs izpildāt starptautiski pieprasītos standartus, lai saņemtu ielūgumu piedalīties paralimpiskajās spēlēs. Tagad ir jūsu kārta nest Latvijas vārdu pasaulē! Mēs visi jums jutīsim līdzi!” teica Andra Levite.

Paralimpiešus uzrunāja arī olimpisko spēļu zelta medaļas ieguvēju 3×3 basketbola komandas pārstāvji Agnis Čavars un Raimonds Elbakjans. Olimpisko sportistu atbalsts paralimpiešiem ir īpaši svarīgs, īpaši ņemot vērā pēdējā laikā sākto diskusiju (kā atzina prezidenta kundze Andra Levite; “nelaikā uzsāktā diskusija”) par paralimpiskā sporta nozīmi.

Liels izaicinājums

“Šīs paralimpiskās spēles būs ļoti liels izaicinājums,” saka Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte. “Covid-19 radītie ierobežojumi ievērojami apgrūtināja sportistu treniņu procesu un iespēju samērot savus spēkus starptautiskās sacensībās.

Pandēmijas laiks iezīmēja lielāku plaisu starp mūsu treniņu iespējām un daudzu citu valstu sportistu iespējām, kur sporta dzīve neapstājās tik ļoti lielā mērā kā pie mums.

Šīs spēles būs izaicinājums gan fiziski, gan psiholoģiski. Taču mēs esam cīnītāji un apņēmības pilni ieguldīt visus savus spēkus, lai sasniegtu labāko rezultātu pasaules spēcīgāko sportistu konkurencē un nestu Latvijas vārdu pasaulē.”

Paralimpiskais sportists Aigars Apinis piekrita, ka gatavošanās šīm spēlēm bija sarežģīta, jo ziemas periodā bija grūti atrast vietu treniņiem, tāpēc sportists uzsvēra, cik svarīgs Rīgā ir paralimpiskais sporta centrs, kura celtniecību pašlaik vēl kavē dažādi birokrātiski jautājumi un, jāatzīst, arī nespēja pieņemt politisku lēmumu.

Paralimpiskajās spēlēs būs pārstāvētas 164 valstis

Kopumā paralimpiskajās spēlēs Tokijā sacentīsies 4237 sportisti no 164 pasaules valstīm. Spēles notiks no 24. augusta līdz 5. septembrim. Latvijas sportisti vasaras paralimpiskajās spēlēs piedalīsies jau astoto reizi. Kopš 2000. gada paralimpiskajās spēlēs Latvija ir izcīnījusi 15 medaļas. Tas ir labākais rezultāts starp Baltijas valstīm un 49. labākais rezultāts pasaulē.

Starptautiskā paralimpiskā komiteja, apkopojot rezultātus pēc katras valsts izcīnīto medaļu skaita, valsts iedzīvotāju skaita un cilvēku ar invaliditāti skaita, ir izanalizējusi, ka Latvija ieņem pirmo vietu rezultātu ziņā pēc Riodežaneiro vasaras paralimpiskām spēlēm 2016. gadā. Kopumā Tokijā šogad paralimpisko spēļu programmā iekļauti 22 sporta veidi - loka šaušana, badmintons, boče (boccia), kanoe airēšana, riteņbraukšana, paralimpiskā iejāde, 5-a-side futbols, golbols, galda teniss, taekvando, džudo, pauerliftings, airēšana, šaušana, sēdvolejbols, peldēšana, triatlons, ratiņbasketbols, ratiņpaukošana, ratiņregbijs, kā arī ratiņteniss.

Līdz ar Tokijas paralimpisko spēļu norisi 2021. gadā, Tokija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kura paralimpiskās spēles rīko otro reizi vēsturē, pirmo reizi tās Tokijā notika 1964. gadā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā